In 2010 debuteerde de Nederlandse doom metalband Akelei met een cd die zowel in eigen land als daarbuiten positief werd opgemerkt. Elf jaar na “De Zwaarte Van Het Doorstane“, is de band terug met een nieuwe ep: “Een van ons”. De drie nummers op deze plaat laten een vertrouwde kant van Akelei horen en voegen ook nieuwe elementen toe. Zo heeft het titelnummer een rijk arrangement met vleugel, viool en altviool en de stem van Scarlet Stories-frontvrouw Lisette van den Berg. De andere twee nummers op de plaat worden middels een ambient overbrugging als één doorlopend geheel gepresenteerd. Er wordt gespeeld met terugkerende motieven, verschillende vormen van samenzang en melodische textuur.

Het onderliggende thema van de teksten is verbondenheid. Dit wordt in de nummers op verschillende manieren belicht. Zo gaat Een van ons over het individu en zijn plek in de geschiedenis. Nabij gaat in op de afwezigheid van geliefden en het leren omgaan daarmee. In Hierna tenslotte komt het inzicht dat we door elkaar te leren kennen altijd een stukje van de ander met ons meedragen. De inspiratie voor deze onderwerpen kan gezocht worden in het missen en heengaan van dierbaren (de ep is opgedragen aan de herinnering van onze geliefden) alsook in boeken zoals die van astronoom Carl Sagan en Everything Is Illuminated van de schrijver Jonathan Safran Foer.

Een van ons werd opgenomen tussen juni 2019 en augustus 2021 met Silvia Vermeulen in Studio Moskou te Utrecht en Dave Schinkel van DSStudio in Delft. De plaat is gemixed door Dave Schinkel en gemastered door Darius van Helfteren. De cd heeft een digisleeve drieluik als verpakking met goudfolie belettering in een oplage van 500 stuks. De uitgave is zoals altijd in eigen beheer met hulp van Bandcamp. Voor het beluisteren, downloaden of bestellen van cd’s kan men terecht op akelei.org

ep-bezetting:
Misha Nuis – zang, gitaar
Josha Nuis – drums
Harm Wiegers – bas
Matthijs van Wageningen – gitaar op Nabij en Hierna
Aline Kuiper – vleugel op Een van ons, zang op Hierna
Lisette van den Berg – zang op Een van ons
Julia Termeer – viool op Een van ons
Ronja Ihle – altviool op Een van ons
Ørnulf Sigernes – achtergrondzang op Een van ons