Zo’n twee en een half jaar na het verschijnen van hun vorige album “Distance Over Time” verschijnt op 22 oktober 2021 het 15e studioalbum van Dream Theater. Het album “A View From The Top Of The World” is Dream Theater op zijn muzikaal best en breidt hun eigen geluid verder uit. De op het vorige album ingeslagen weg – terug op het stevige prog metal pad, herkenbaar en toch vernieuwend, complexe en experimentele structuren in een herkenbaar jasje – wordt verder opgepakt en verder door ontwikkeld.

Door de globale pandemie is de wereld tot stilstand gekomen. Dream Theater heeft daardoor het album op een andere wijze moeten opnemen. Verdeeld over Canada (thuis bij LaBrie) en de Verenigde Staten (in hun nieuwe Dream Theater Headquarters), samenwerkend via Zoom, in quarantaine en soms in levenden lijve zijn de muziekstukken geschreven en opgenomen.

Petrucci zegt hierover “We houden er gewoon van om onze instrumenten te bespelen. Dat zal nooit ophouden. Ik hou ervan om creatief te zijn, te schrijven en dat deel van mijn brein te gebruiken. We hebben dit al heel lang kunnen doen, en we nemen het niet voor lief. Wanneer we samenkomen, weten we dat we onszelf of onze fans niet kunnen teleurstellen, dus we slagen erin om nog harder te proberen.

Het artwork is gemaakt door Hugh Syme (o.a. bekend van Rush, Iron Maiden en Stone Sour). En beeld perfect de huidige fragile en (on)gebalanceerde wereld uit. Op de top van de wereld, op een rotsblok die snel weg kan zakken, kun je de wereld beschouwen. Aan de songtitels te zien, zal dit thema ook zeker worden doorgezet. Het album is geproduceerd door John Petrucci, engineered en geproduceerd door James ‘Jimmy T’ Meslin en gemixt en gemasterd door Andy Sneap.

De verwachtingen zijn hoog gespannen en dit zou wederom weer een waar meesterwerk kunnen zijn van deze band die al 36 jaar baanbrekende albums oplevert in de prog-metal scene.

De tracklist van “A View From The Top Of The World” is:
1) The Alien (9:32)
2) Answering The Call (7:35)
3) Invisible Monster (6:31)
4) Sleeping Giant (10:05)
5) Transcending Time (6:25)
6) Awaken The Master (9:47)
7) A View From The Top Of The World (20:24)

Naast het nieuwe album heeft Dream Theater ook een wereld tour aangekondigd. Deze start op 28 oktober in Noord Amerika. In 2022 staat deze tour ook gepland voor Europa. Laten we hopen dat ze ons landje ook weer aandoen.

Meer info:
dreamtheater.net
facebook.com/dreamtheater
twitter.com/dreamtheaternet
instagram.com/dreamtheaterofficial