De Noorse progmetal formatie Leprous heeft aangekondigd deze zomer een nieuw album uit te brengen. “Aphelion”, zoals het album zal gaan heten, is de opvolger van het in 2019 uitgebrachte “Pitfalls“.

Het album is het afgelopen jaar opgenomen in drie verschillende studio’s: Ghost Ward Studios in Zweden, Ocean Sound Recordings in Noorwegen en Cederberg Studios, eveneens in Noorwegen. Wederom is het album gemixt door Adam Noble (o.a. Placebo, Biffy Clyro en Nothing But Thieves) en gemasterd door Robin Schmidt (The 1975, Placebo, The Gaslight Anthem, e.a.). Het artwork op de hoes komt van de hand van Elena Sigida, gebaseerd op een foto van Øystein Aspelund.

We hadden eigenlijk geen plannen voor een nieuw album, tot Covid de wereld in zijn greep kreeg. “Aphelion” zal anders worden dan onze vorige albums. Het is intuïtief en spontaan. We hebben met verschillende manieren van schrijven en componeren kunnen experimenteren, en nieuwe manieren van werken leren ontdekken. Er was dit keer geen ruimte om zaken te overdenken, of voor overdreven perfectionisme en zorgvuldig uitgedachte nummers. Ik geloof dat dat ook de kracht is van dit album. Het voelt levendig en vrij.

Het album is in drie verschillende studio’s opgenomen, en een aantal nummers zijn ook daadwerkelijk in alle drie die studio’s opgenomen, Ghost Ward Studios, Ocean Sound Recordings en Cederberg Studios.

De titel van het album slaat op het aphelium, het punt in de baan van een object dat het verst van de zon gelegen is. Dat heeft een symbolische waarde op het album, maar dat laat ik over aan de interpretatie van de luisteraar“, aldus frontman Einar Solberg.

Pre-orders voor het album zijn mogelijk vanaf 25 juni, rond diezelfde tijd zal ook een nieuwe single worden uitgebracht als lekkermakertje voor het album.

Naast het nieuwe album zal Leprous ook op tour gaan door Europa. Hierbij zullen ze ook Doornroosje (Nijmegen) aandoen op 3 december 2021, mits de situatie het toelaat.