Rockevenement ‘Onder De Radar’ verhuist van Nijmegen naar Den Bosch. Net als de hostende band Mother Bass. Dit wordt 14 december gevierd met een speciale progresssieve editie in de WSC Skatehal Den Bosch met Profuna Ocean, Hackberry en natuurlijk Mother Bass.

Mother Bass gitarist Friso Woudstra verhuisde begin 2019 voor de liefde naar Den Bosch en nu wil ook de band zich daar officieel gaan vestigen. “We krijgen niets dan erg positieve reacties op onze EP en optredens. We moeten met deze band gewoon door kunnen groeien en daarvoor is nu een nieuwe start nodig in een nieuw klimaat. Ik ben naast gitarist/songwriter ook kandidaat stadsdichter en ik merk aan alles dat in Den Bosch ineens alles lijkt te lukken. De samenwerking met de WSC Skatehal voor Onder de Radar is daarvan het zoveelste voorbeeld,” vertelt Friso Woudstra.

“Sowieso repeteerden we al twee jaar in de buurt van Den Bosch,”  zegt drummer Roy Veltien. “Den Bosch en Brabant hebben van oudsher een bloeiende ruwe alternative scene en omdat ODR zich richt op het promoten van talenten die het alternatieve als gemene deler hebben lijkt dit een perfecte plek voor een nieuw geluid.”

“Iedere ODR heeft een focus op een aspect binnen de alternative, en dit jaar is dat progressive en metal,” zegt Woudstra. “Ik kwam de progressive stoner/metal band Hackberry tegen op Progwereld en het leek me erg gaaf om deze jongens eens in het echt te zien. Het contact verliep meteen goed. Op 14 december wil ik zeker ook zelf hun zeer warm ontvangen Hackberry LP scoren voor mijn eigen verzameling!” Het reeds bekendere Profuna Ocean (alternative/progressive) komt uit Den Bosch en doet dit jaar ook mee met de plaatselijke bandwedstrijd. “Deze jongens hebben al twee prachtige cd’s op hun naam staan en zijn de perfecte afsluiter voor deze eerste Bossche Onder de Radar. Eigenlijk zou iedere rockliefhebber het nummer Beautiful Sunrise van hun moeten kennen.”

Mother Bass weet zijn grunge geluid uit te breiden met de klassieke rocksound van onder andere Led Zeppelin en Black Sabbath, ze gebruiken hedendaagse invloeden van (voormalig) plaatsgenoot Navarone en ook melodische en psychedelische invloeden worden niet geschuwd. Door de toevoeging van akoestische gitaar, meerstemmigheid en vooral veel toetsenwerk weet Mother Bass een evenwicht te creëren tussen snoeiharde metal en melodische, gevoelige progrock.

Profuna Ocean wist in 2013 het mede door Progwereld georganiseerde Dutch Exposure Project te winnen. Over hun debuut album schreven wij: ‘Alle nummers laten de veelzijdigheid van deze atmosferische, melodische progressieve rockband horen, die op tijden ingetogen, rustig en emotioneel overkomt en dan weer stevig uit de hoek komt met heftige overgangen, complexe structuren en symfonische composities, veel ruimte latend voor toetsen, (bas)gitaar en drumsolo’s.’

De Groningse rockformatie Hackberry komt op het juiste moment met het juiste product. Hackberry maakt instrumentale metal met scheutjes prog, stonerrock en psychedelica in de mix. De band kan ouderwetse rocken met stevige gitaarriffs, maar is vooral sterk in dynamiek.

Onder de Radar 4 is op zaterdag 14 december (zaal open 20.30u en aan aanvang 21.00u) in de WSC Skatehal in Den Bosch. Parkeren kan bij de Verkadefabriek en het is te lopen vanaf het station. Entree is 5 euro, alle opbrengst gaat naar de bands.