De Zweedse progressieve metal band Seventh Wonder stelde de fans met het album “Tiara” uit 2018 eerder al acht jaar op de proef. Na dat album bleef het weer lang stil, al hoeven de fans niet nogmaals zo lang te wachten. Was eerder de voornaamste reden dat zanger Tommy Karevik werd benaderd door de Amerikaanse metal band Kamelot, dit keer gooide het bekende C-virus mede roet in het Zweedse eten.

Seventh Wonder werd in 2000 opgericht door bassist Andreas Blomqvist, gitarist Johan Liefvendahl en drummer Johnny Sandin. In 2001 en 2003 werden twee demo’s opgenomen die de aandacht trok van het label Lion Music. Dat leidde in 2005 tot het eerste album “Become”’. Nadat kort daarna zanger Tommy Karevik de groep kwam versterken ging het snel crescendo.

In 2006 volgde “Waiting In The Wings”, wat een sprong voorwaarts was getuige de uitstekende recensies en lofbetuigingen van fans. Het jaar 2007 werd besteed aan het live spelen ter ondersteuning van het album. Ook werd het vervolg op “Waiting In The Wings” opgenomen. In 2008 volgde het derde en ook door ons besproken album “Mercy Falls”. Voormalig teamlid Govert Krul schreef onder meer: “Seventh Wonder slaagt erin met melodieuze refreinen een ongelooflijke meerwaarde aan de complexe composities te geven”.

Dit album betekende min of meer de doorbraak in Europa. In 2010 bracht de band “The Great Escape” uit, die opnieuw werd overladen met lovende kritieken. Zo memoreerde Mario van Os: “Naast een literaire hoogstandje is het titelnummer muzikaal ook fenomenaal”. Ter ondersteuning toerde de band opnieuw in Europa en verscheen ook live op ProgPower USA. Na “The Great Escape” verliet drummer Johnny Sandin de band en werd vervangen door Stefan Norgren (ex-Lion’s Share). Na het eerder genoemde gat van acht jaar volgde in 2018 “Tiara”. Daarmee werd de vertrouwde draad weer opgepakt.

Tracklist
Warriors (4:42)
The Light (6:19)
I Carry the Blame (6:06)
Reflections (5:35)
The Red River (6:12)
Invincible (3:39)
Mindkiller (5:58)
Under A Clear Blue Sky (8:45)
Elegy (5:51)

Line-up
Andreas Blomqvist: basgitaar
Johan Liefvendahl: gitaar
Tommy Karevik: zang
Andreas Söderin: toetsen
Stefan Norgren: drums

Discografie
Tiara (2018)
The Great Escape (2010)
Mercy Falls (2008)
Waiting In The Wings (2006)
Become (2005)