Eerder dit jaar bereikte Xymphonia, het programma over symfonische en progressieve rock op de lokale omroep AAFM in Almelo, de bijzondere mijlpaal van de 1500ste uitzending en om dat te vieren zal op zondagmiddag 30 oktober de Nederlandse band Leap Day een GRATIS toegankelijk concert verzorgen in de theaterzaal Hof 88 in Almelo. En ja, het optreden is echt gratis maar er dient wel een kaartje te worden gereserveerd via de website van Hof 88.

Leap Day zal die middag diverse nummers ten gehore brengen van het eerder dit jaar verschenen “Treehouse”. Dit is alweer het vijfde studioalbum van de in 2008 opgerichte band, met als oerleden drummer Koen Roozen, gitarist Eddie Mulder (beide tevens bekend van Flamborough Head) en toetsenistentandem Gert van Engelenburg en Derk Evert Waalkens, met op dit album voor het eerst bassist Harry Scholing en zanger Hans Kuypers. Leap Day staat garant voor gloedvolle symfonische rock, waarbij de tekstuele inhoud met evenveel zorg is doordacht als de muziek. Dat heeft geresulteerd in waardering vanuit alle windstreken, met o.a. dit jaar optredens in Polen en op het belangwekkende Britse festival Summer’s End, dat twee weken voor het concert in Almelo plaatsvindt.

Sinds januari 1993 is Xymphonia het programma over symfonische en progressieve rock op de lokale omroep AAFM in Almelo. Ron Lammers begon het programma in zijn eentje, maar al vlot kreeg hij hulp van René Yedema. Een jaar later traden Herman Beunk en Aldwin Gerritsen toe tot de redactie. In 1997, toen Ron Lammers wegens verhuizing inmiddels de presentatie had opgegeven, werden Christian Bekhuis en Maurice Dam ook vaste redactieleden. Door de jaren heen is Xymphonia een vaste waarde geworden, niet alleen bij AAFM maar ook in de Nederlandse progrockscene. Xymphonia verkent daarbij al jaren heel bewust de grenzen van het genre, zonder overigens de puur symfonische rockklassiekers volledig uit het oog te verliezen. Dat houdt in dat er veel aandacht is voor nieuwe releases van opkomende bands en artiesten, maar dat ook de grote bekende namen als Pink Floyd, Yes, Genesis, Marillion en moderne bands als Porcupine Tree, Opeth en Riverside aandacht krijgen. De uitstapjes richting progressieve pop en singer-songwritermuziek, AOR, postrock, elektronische muziek, jazzrock en progmetal maken van Xymphonia meer dan een standaard symfoprogramma. Het programma is iedere zondagavond te beluisteren tussen 20:00 en 22:00 uur via AAFM en daarna gedurende de hele week via de website van AAFM.

Xymphonia is erg vereerd met het feit dat we met medewerking van Hof 88 en AAFM deze Friese band in de intieme setting van de Herman Finkers Zaal kunnen presenteren op Almelose bodem, om daarmee onze bijzondere mijlpaal van 1500 wekelijkse uitzendingen en 30 jaar symfonische en progressieve rock op de Almelose radio te kunnen vieren.

Waar: Hof 88, Elisabethhof 4, 7607 ZD Almelo
Wanneer: zondag 30 oktober, aanvang 15:00 uur (zaal open: 14:30 uur)
Website Hof88: www.hof88.nl
Website Leap Day: www.leapday.nl