Even voorstellen: Trojka
Interview en tekst: Maarten Goossensen

Een nieuwe generatie progbands staat op. Een opvallende naam is die van het trio Trojka. Hun album “Tre Ut” bevat geweldige prog-pop met invloeden van o.a. Mew en Emerson, Lake & Palmer. Wie zijn deze jongens? Hieronder word je wijzer…

Trojka

Jullie hebben op 22 maart 2019 jullie album “Tre Ut” uitgebracht. Wat kun je ons over dit album vertellen? Waar gaat het over, hoe is het ontstaan?

Op ons nieuwe album “Tre ut“, wilden we muzikaal gezien een meer zuiver, onbewerkt driedelig geluid creëren, gebaseerd op onze basis van drums, bas en keyboards / synth (hoewel er ook een paar nummers met gitaar zijn). Ons laatste album, “I speilvendthet”, bevatte saxofoon, fluit, vibrafoon en strijkers en sommige nummers hebben een lichtere en misschien meer zwevende expressie, terwijl “Tre Ut” over het algemeen een beetje meer groove & riff-gebaseerd is.

Tekstueel en thematisch zijn we in een meer kosmische, epische en enigszins donkerdere richting gegaan. Verschillende nummers van het album gaan over een soort exodus, waarbij de mensheid in een verre toekomst (of misschien dichterbij dan we denken?) de aarde moet verlaten. Ze moeten de ruimte in om een ​​nieuw thuis te zoeken. Dit is een onderwerp dat eerder is onderzocht, in science fiction en spacerock enzovoort, maar ons verhaal kan ook worden geïnterpreteerd op een meer persoonlijk ‘microniveau’. Je ogen openen en de wereld en de ruimte rondom je zien en verkennen op een nieuwe manier. Evenals veel andere prog-bands, willen wij ook mensen inspireren om hun ogen, oren en harten te openen voor muziek die vaak anders en uitdagend is.

We zijn ook blij met de albumhoes van dit album. Net als bij ons vorige album is hij gemaakt door Ronja Svenning Berge. Haar stijl en stemming past perfect bij onze artistieke expressie en heeft, naar onze mening, ook duidelijke verwijzingen naar veel van de klassieke 70’s prog / art rockcovers.

Velen zullen jullie band niet kennen. Kun je ons meer vertellen over het ontstaan van jullie band?

We spelen eigenlijk al samen sinds 2005, toen we ongeveer 14-15 jaar oud waren! In eerste instantie heetten we Curly Tankard en brachten we in 2013 in eigen beheer een album uit onder deze naam met als titel “Track Laundry”. In 2016 veranderden we onze naam in Trojka, maar het genre is altijd prog-pop geweest: muziek die de avontuurlijke energie van 70’s progrock en de aanstekelijkheid en melodieën van pop combineert – en dan stoppen we er ook nog wat jazz, fusion, folk, elektronica etc in. Een van onze doelen is om muziek te maken die aanstekelijk is, soms dansbaar – maar waarbij de luisteraar niet altijd precies begrijpt waarom. We houden ervan om dit element van speelsheid en onvoorspelbaarheid in onze muziek te stoppen. We hebben de ep “Menn fra Jorden” in 2016 uitgebracht en vervolgens ons “debuut” album als Trojka in 2017, met de titel “I speilvendthet”. Dat album was de tweede release van Tik Records (op vinyl & digitaal), een klein indie-platenlabel gevestigd in Bergen, Noorwegen. Toen bracht Apollon Records, ook uit Bergen, het vervolgens uit op cd en we hebben bij hen getekend voor dit nieuwe album, “Tre ut”, dat uitkomt op vinyl, cd en digitaal op 22 maart 2019.

Trojka

Door wie zijn jullie beïnvloed? Naar welke muziek luisteren jullie vooral zelf?

Vaak eindigen we met het noemen van onze favoriete band / grootste inspiratie en dat zijn Emerson, Lake & Palmer. We identificeren ons veel met hen sinds ze de eerste 70’s proggroep waren die we samen hebben ontdekt en omdat ze ook een trio zijn met (meestal) toetsen / synth, bas en drums. Maar natuurlijk zijn we dol op zoveel van de prog / art rockhelden uit de 60’s / 70’s …. Yes, King Crimson, Rush (ook zo’n gaaf trio!), Pink Floyd, Genesis, Led Zeppelin, The Beatles, David Bowie om er een paar te noemen. Verder houden we ook van jazz en jazz fusion, folk, pop, metal, elektronica … Sommige favorieten zijn Radiohead, Jaga Jazzist, Snarky Puppy, Mr. Bungle, Vulfpeck, Bill Evans, Brad Mehldau … en nog veel meer.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

We lanceren op 22 maart 2019 dus ons nieuwe album “Tre Ut” en spelen de volgende weken release-optredens in enkele van de grootste steden in Noorwegen. We hebben deze zomer verder geen optredens gepland en ook geen internationale optredens … maar wie weet zal dit misschien veranderen met meer internationale aandacht? We zouden zeker graag een optreden doen in Nederland :-)

Ook schrijven we al nieuw materiaal – en bewerken we bestaand materiaal – voor ons volgende album. We moeten het creatieve vuur laten branden!

Wil je nog iets kwijt aan de Progwereld lezers?

We danken jullie voor het interview en de interesse en hopen dat het Nederlandse publiek Trojka leuk zal vinden! Zoals gezegd, we komen graag naar jullie land voor een concert! Naast onze muziek op plaat / digitaal, hebben we een aantal videoclips uitgebracht: op de nummers “Drømmeløs“, “Ut i kveld?” en “Om Bergen” – bekijk ze als je wilt.

Voor degenen die er niet vertrouwd mee zijn, raden we je aan meer van de bands uit de Bergen (en Noorwegen) prog / indie rock scene te beluisteren. Veel van hen staan ​​op de labels Tik, Apollon en Karisma en enkele favorieten (en goede vrienden van ons) zijn onder andere: Seven Impale, Det Skandaløse Orkester, Knekklectric, Kongle, Shaman Elephant, Katarina Lunde, Evigheten en Put Your Hands Up For Neo-Tokyo.