Interview: Mario van Os en Teo
Datum: 19 juni 2012

Fusonic is een instrumentale symphonic rock band uit Hilversum en de bandleden hebben in eigen beheer een cd uitgebracht genaamd “Desert Dreams”. Deze jonge band die duidelijk teruggrijpt op de zeventigerjaren muziek heeft een voorliefde voor Pink Floyd. Luister onder andere naar Entrance en het is alsof je naar deze legendarische band luistert. Hun eerste album Desert Dreams werd reeds besproken op Progwereld. Deze veelbelovende band heeft onder andere het podium al gedeeld met Alquin en Jan Akkerman.

Fusonic - hvfoto(14)

1.    Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
De start van de band Fusonic was in de zomer van 2009 in Hilversum. Harry Ickelsheimer en Teo hadden elkaar ontmoet tijdens hun gemeenschappelijke liefde: het paardrijden. Al snel bleek de gemeenschappelijke interesse in the symfonische rockmuziek en planden we en jam in onze studio en de muzikale vonken vlogen eraf!  Als snel werden Ronald Hoogwoud en Sjak Franssen erbij gevraagd. Bij een van de geplande paardrijdkuren was muziek nodig en daarvoor hebben we de compositie stuk Yellow Horses gemaakt. Dit is tijdens de kuur met succes ten gehore gebracht en werd de trigger voor het eerste conceptalbum Desert Dreams. Het ontstaan van een band en het moment dat je ontdekt dat er een sterke persoonlijke en muzikale band ontstaat waarbij spontaan nieuwe composities boven komen, is erg bijzonder en iets om te koesteren.

2.   Kun je de band voorstellen?
De bandleden zijn Harry Ickelsheimer op toetsen, gitaar en basgitaar, Teo op gitaar, viool/altviool en basgitaar, Ronald Hoogwoud op drums en percussie en als gastmuzikant Sjak Franssen op basgitaar en toetsen. We zijn allemaal ons hele leven al bezig met muziek en hebben een verschillende muzikale achtergrond en gespeeld in verschillende settings. Dit komt de diversiteit en creativiteit zeer ten goede.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Onze gemeenschappelijke invloeden zijn met name uit de symfonische bands uit de zeventiger jaren zoals Pink Floyd, Yes, Genesis, Focus, ELP, Alquin, Marillion en Camel. Daarnaast uiteraard ook uit de klassieke muziek, bijvoorbeeld Mahler, Sibelius, Philip Glass, Villa Lobos en Albeniz. Maar we luisteren ook naar de grote bluesgitaristen en originele volksmuziek.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band.
We componeren al onze muziek zelf en noemen het vrije symfonische rock. De term vrij heeft te maken met de mogelijkheid bij live uitvoeringen een bepaalde vrijheid voor improvisatie toe te laten. De structuren staan wel vast, maar onze uitvoeringen kunnen verschillen afhankelijk van het gevoel van het moment. Daardoor houden we het ook spannend voor onszelf en de stukken evolueren in de tijd. De instrumentale muziek kenmerkt zich door melodische lijnen, dramatische wendingen, speciale geluidseffecten en soms psychedelisch of minimal van stijl en zijn doorgaans aan de lange kant, zoals gebruikelijk in dit genre.

5. Jullie hebben reeds in eigen beheer een album uitgebracht. Vertel er eens kort wat over. Hoe is deze plaat tot stand gekomen en wat zijn de reacties?
Onze composities ontstaan vaak tijdens experimentele sessies die we in multitrack opnemen en waarbij we achteraf de goede vondsten gaan uitwerken. Na een aantal conceptopnames werd al snel duidelijk dat we een conceptalbum gingen maken en dat er een logische relatie tussen de stukken moest zijn. Het Desert Dreams concept gaat over de fantasierijke dromen van iemand in een woestijn setting waarbij het grensgebied tussen droom en ontwaken het thema is. Sferische en soms dromerige muziek met lange melodische lijnen is het gevolg. Ook grote stijl en dynamische verschillen geven de variëteit van het leven in de woestijn aan. Inspiratie van een reis van Harry in de Negev woestijn is ook goed hoorbaar. Het proces een album in eigen beheer te maken is zeer tijdrovend maar ook erg bevredigend. We kregen al snel van vele liefhebbers wereldwijd positieve reviews en lovende reacties van de progrock websites en sympho radio stations. De cd is inmiddels bijna uitverkocht en een tweede persing word gepland.

6. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Er gebeurt op het moment veel in het symfonische genre, je kan zelfs van een revival spreken. We willen er graag aan bijdragen deze muziek weer voor de liefhebbers nieuw leven inblazen. Onze muziek brengt, denken we, een andere invalshoek en zal veel mensen interesseren. Ook het idee samen te werken met andere bands in deze muziek spreekt ons aan. Wellicht geeft dit aanleiding tot gezamenlijke optredens.

7. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
We treden op het moment minder vaak op en zijn hard aan het werk om het tweede album, dat weer een conceptalbum wordt, af te ronden. De geplande lancering is in de herfst van 2012. De werktitel is “Journey In The Dark” en de muziek is dramatischer en complexer en wellicht meer symfonisch van aard. Het is denk ik een logisch vervolg op onze muzikale weg. We zijn ook in gesprek over een theaterconcept genaamd Dream Performance Experience waarbij meerdere kunstvormen (zoals dans, lichtprojecties, zang, geluidseffecten) gecombineerd worden. Dit is nog in een vroeg stadium, maar staat zeker op de planning gerealiseerd te worden.

Fusonic - hvfoto(23)

Bezetting:
Ronald Hoogwout: drums en percussie
Harry Ickelsheimer: toetsen, basgitaar
Teo: gitaar, basgitaar

Met medewerking van:
Sjak Franssen: toetsen

Website: www.fusonic.nl
Luisteren kun je hier.

Terug naar Dutch Exposure Project