Redactie: Markwin Meeuws en Hans Ravensbergen
Eindredactie: Markwin Meeuws
Datum: 23-02-2010

Al jullie stemmen zijn geteld en in de juiste volgorde gezet. De traditionele jaarlijst van Progwereld, versie 2009 is gereed!

Klik hier als je de jaarlijst gelijk wilt bekijken (opent in een nieuw venster).

Was 2007 volgens ons een topjaar en 2008 weer wat minder, de conclusie die wij nu trekken is dat 2009 er wat tussenin ligt. Het was een jaar met een behoorlijk groot aanbod aan progressieve rock. Dat blijkt ook wel uit de diversiteit en verscheidenheid aan inzendingen. Het heeft ons ertoe aangezet een top 75 samen te stellen.

Wat valt ons op aan deze lijst? Dat een aantal klinkende namen wordt gemist omdat die groepen geen album hebben uitgebracht. We noemen onder meer Spock’s Beard en The Flower Kings, groepen die een regelmatig en graag geziene gast in onze lijst waren. Opvallender is het ontbreken van Marillion, Black Bonzo en Pure Reason Revolution, groepen die in 2009 wél een album uitbrachten.

Nadat Gazpacho in 2007 tot de derde plaats reikte heeft deze Noorse groep dit jaar de felbegeerde eerste plaats behaald. De top 3 notering van IQ mag een opvallende genoemd worden, omdat de meningen over “Frequency” aardig verdeeld waren, zoals je hieronder ook kunt lezen. Het derde album van Knight Area schopte het één plaats hoger dan zijn voorganger. Hiermee is het album tevens de hoogste Nederlandse notering. Dat 2009 een goed jaar was voor de Nederlandse progscene mag wel blijken uit het aantal van 15 vaderlandse noteringen.

Net als altijd levert de lijst ook dit jaar enkele nieuwe namen op. Wanneer wij ons niet vergissen – en dat doen we zelden – gaan we deze namen de komende jaren vaker tegenkomen. We doelen daarbij op Airbag, Astra, Chris, Subsignal en Jolly. Opvallend is verder de aanwezigheid van Archive, een groep die nog nooit tot onze jaarlijst wist door te dringen, maar nu twee keer aanwezig is.

Loop deze lijst op je gemak door en vergeet daarbij vooral de onderste regionen niet. Hieronder kan je nog een voetnoot van de Progwereldredactie lezen. 
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Op de Progwereldredactie is altijd veel discussie. Dat krijg je wanneer je een groep enthousiaste mensen met een sterke mening bij elkaar zet. Over het jaar 2009 zijn ook de meningen weer verdeeld, maar over het algemeen mogen we toch wel stellen dat 2009 een indrukwekkend progjaar was.

De meningen van de redactie over het nieuwe IQ album “Frequency” liepen sterk uiteen. Sommigen schaarden zich achter de mening van de recensent, anderen dachten er heel anders over. Gezien de sterke positie binnen de Wereldse Tien, mag je gerust spreken van een zeer gewaardeerd album dat IQ weer terugbracht aan de top van de neo-prog. Ook over het project van Arjen Lucassen Guilt Machine ontstond een frisse discussie. Ook dit album deed het zeer goed het afgelopen jaar. Er was euforie bij het nieuwe Gazpacho album “Tick Tock” en allemaal waren we zeer te spreken over het nieuwe Porcupine Tree album “The Incident” en Steven Wilsons soloalbum “Insurgentes“. Ook het nieuw Sylvan album “Force Of Gravity” leverde zeer uiteenlopende meningen op. Sommigen konden het niet aanhoren, terwijl anderen het lef van de band prezen. Wel waren we het er unaniem over eens dat de hoes een van de lelijkste van het jaar zou worden.

Blij verrast waren we met de vele uitstekende Nederlandse releases. Flamborough Head, Leap Day, Kayak, Mangrove, Knight Area, Illumion, Ixion en The Aurora Project brachten stuk voor stuk uitstekende albums uit.

Klik hier als je de collage van 2009 nog eens wil zien (opent in een nieuw venster).

Hieronder vind je de top-10 lijstjes over het jaar 2009 van de teamleden.

 
medewerkerslijstjes-2009