AnemA

Tales of Doubt and Death

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Brazillië
Label: eigen beheer
Website: https://anamaofficial.bandcamp.com/album/tales-of-doubt-and-death
Tracklist
Dogma (4:34)
The Priest (4:58)
The Tale Of The Ripper (4:46)
Dame Of Death (5:47)
Order And Discord (5:17)
Babi Bueno: zang en toetsen
Caio Garibaldi: gitaar en achtergrondzang
Nikolas Marcantonatos: drums
Tales of Doubt and Death (2021)
Anema (2018)

Binnen de symfonische metal is het lastig om jezelf te onderscheiden Er is veel concurrentie! Het is daarom belangrijk een goede indruk achter te laten, waarbij een ep behulpzaam kan zijn. Zo’n  korte en krachtige visitekaart toont immers de kwaliteiten van een artiest en laat de luisteraar uitkijken naar meer. Of die opzet hier slaagt, is echter maar zeer de vraag.

AnemA is een Braziliaanse metalband wier geluid doet denken aan bands als Delain en Within Temptation. De luisteraar mag toegankelijke symfonische metal verwachten met grunts en zweverige vrouwenzang. De ritmes zijn pakkend en de composities zijn rechtlijnig, ondanks dat de band ruimte maakt voor frivole zijstappen. Deze stijl levert enkele aangename nummers op. Zo opent Priest met een hooghartige orgelpartij, hetgeen pompeuze sfeer vestigt die prettig overvloeit in een hakkend ritme. Grommende vocalen en schreeuwende gitaren creëren een heftige sfeer. De sfeervolle gitaarsolo zorgt daarenboven voor een plezant reliëf al is de conclusie wat al te clichématig. Dame Of Death is een spannender nummer. Deze compositie kenmerkt zich door een aangenaam zwierig waltzritme. De Spaanse bridge is een prachtige passage die de sfeer ten goede komt. De terugkeer naar het hoofdritme vormt, hoewel het wederom voorspelbaar is, een prettige afsluiting.

Ofschoon elke compositie zo redelijk goed in elkaar steekt, laat deze plaat geen blijvende indruk achter. Daarvoor is de muziek te clichématig en niet gewaagd genoeg. Wat echter voornamelijk tegenstaat, is hoe de band zijn arrangementen dichtplamuurt. Een opener spel had de muziek beter gediend, zeker omdat er tussen de geluidstroom enkele aangename instrumentale ideeën te vinden zijn.

AnemA weet zich kortom vooralsnog niet te onderscheiden van de vele andere symfonische metalbands, “Tales Of Doubt and Death” bevat niettemin genietbare symfonische metal, hoewel het dichtgesmeerde geluid een groot minpunt vormt. De muziek van deze ep ergert niet, maar essentieel luistervoer is het allerminst. Ik vrees dat deze muzikale visitekaart in de la zal belanden.

Send this to a friend