Giersbergen, Anneke van

Symphonized

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: Nederland
Label: Inside Out
Website:  www.annekevangiersbergen.com
Luistermogelijkheid: www.youtu.be/0k-csB8fYZ8
Tracklist
Feel Alive (3:34)
Amity (originally released by The Gathering) (6:48)
Your Glorious Light Will Shine – Helsinki (originally released by VUUR) (5:22)
Two Souls (originally released by Lorrainville) (3:01)
When I Am laid In Earth (aria by Henry Purcell) (3:47)
Travel (originally released by The Gathering) (10:46)
Zo Lief (unreleased song in Dutch) (4:05)
You Will Never Change (4:18)
Freedom – Rio (originally released by VUUR) (6:13)
Forgotten (originally released by The Gathering) (4:42)
Shores Of India (originally released by The Gentle Storm) (7:20)
Anneke van Giersbergen: zang

Met medewerking van:
Residentie Orkest The Hague o.l.v. Arjan Tien
Anneke solo albums:
Drive (2013)
Everything Is Changing (2012)
In Your Room (2009)
Pure Air (2009)
Air (2007)

Met VUUR:
In This Moment We Are Free – Cities (2017)

Met Gentle Storm:
The Diary (2015)

Met The Gathering:
Home (2006)
A Sound Relief (2005)
Sleepy Buildings (2004)
Souvenirs (2003)
If_then_else (2000)
How To Measure A Planet? (1998)
Nighttime Birds (1997)
Mandylion (1995)

Met Danny Cavanagh:
Monochrome (2017)
In Parallel (2009)

Met Ayreon:
01011001 (2008)
Into The Electric Castle (1998)

Met Devin Townsend Project:
Transcendence (2016)
Sky Blue (2014)
Epicloud (2012)
Addicted (2009)

Heavy metal en klassieke muziek hebben veel met elkaar te maken, beide zijn ze bombastisch en groots en daardoor hebben ze veel raakvlakken. Tv-kijkend Nederland heeft dit Anneke van Giersbergen de laatste tijd vaak horen zeggen in diverse talkshows. Kijk maar even hier bij omroep Max. Daarnaast mocht ze ook optreden met het Residentie orkest in het NPO2 programma “Podium Witteman Aan Zee”. En dit allemaal ter ere van haar optredens met het Residentie Orkest uit Den Haag in 013, Tilburg en ’t Paard, Den Haag op resp. 18 en 19 mei 2018.

Het voorliggende album, “Symphonized”, is het resultaat van deze optredens en geeft een mooie registratie van dit evenement. De geselecteerde nummers zijn een dwarsdoorsnede uit de bijna 25-jarige carrière van Van Giersbergen. Voor deze gelegenheid zijn deze nummers van symfonische arrangementen voorzien door Marijn van Prooijen en Gijs Kramers. Van Prooijen geeft in een kort interview aan dat bewust niet alleen de nummers die Anneke in het verleden heeft gedaan zijn genomen, maar ook huidige, nieuwe stukken zoals die van Vuur. Door deze nummers een symfonisch karakter te geven, krijgt de complexiteit van deze progressieve nummers extra elementen. En inderdaad, de nummers spatten uit je speakers, met recht aan de oorspronkelijke versies, maar met toevoeging van symfonische elementen. De strijkers, blazer, pauken en drums geven een extra cachet aan deze nummers.

Dat Anneke van Giersbergen een rasartiest is wisten we natuurlijk allang, maar ook voor een groots symfonisch orkest weet ze haar mannetje te staan. Ze is duidelijk erg tevreden over de samenwerking met het Residentie orkest en zingt de sterren van de hemel. In de gevoelige nummers is ze ontroerend, in de stevige nummers heeft ze een krachtige stem en ook de aria When I Am Laid In Earth is geen probleem voor haar stem. Het publiek is hoorbaar enthousiast, muisstil in de rustige stukken en Anneke krijgt een daverend applaus tussen de nummer en voor haar toegift.

Math beschreef in zijn concertverslag al dat Anneke van Giersbergen een authentiek artiest is en een zangeres is om trots op te zijn. Met deze unieke concertregistratie bewijst ze wederom dat ze op grote hoogte staat. Daarnaast heeft ze hoorbaar plezier in de dingen die ze doet. Het optreden met een heus symfonieorkest kan ze succesvol bijschrijven aan haar rijke carrière.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend