Atan

Abnormal Load

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: https://progmetalrock.pl/
Website: http://www.atanband.com/
Tracklist
Athanasy (2:45)
Amends (5:37)
Abnormal Load (16:34)
AtAnity (2:31)
Andrzej Czaplewski: gitaar, samples en toetsen
Claudia Moscoso: zang
Marcin Palider: basgitaar
Jerry Sadowski: drums
Abnormal Load (ep) (2023)
Ugly Monster (2022)

Gek genoeg is Atan nog niet echt ontdekt in Nederland. Al wel in Europa, maar als je de Nederlandse muziekmedia volgt, is er bar weinig te vinden over deze band. Ook de op metal gerichte media hebben deze band nog niet in het vizier gekregen. En dat vinden we bij Progwereld vreemd. Bijzonder vreemd zelfs.

De kans is namelijk groot dat ook onze collega’s deze band als een moderne formatie zullen beoordelen. Niet dat Atan ons per se met een innovatieve stijl overdondert, maar wel dat deze uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige band bestaande muziekstromingen tot een eigen stijl kneedt. En daarmee veelal bruut klinkt. Als klap op de vuurpijl heeft de band ook nog één van de meest getalenteerde zangeressen van het moment in de gelederen.

Vorig jaar werden we al verrast door “Ugly Monster” van Atan. In de recensie hierover stak ik mijn bewondering voor Claudia Moscoso niet onder stoelen of banken. En dat zal in deze recensie niet anders zijn, hoewel hierbij wel vermeld moet worden dat de geboren Boliviaanse Moscoso slechts een klein aandeel op deze ep heeft.

Athanasy wordt door Moscoso ingeleid, maar helaas haakt zij daarna ook gelijk af. Het intro van deze ep wordt gedomineerd door strakke gitaren en gaat verder waar het debuut “Ugly Monster” is geëindigd. Het vormt een goede opmaat voor de video Amends, zo’n beetje de track waarop we Moscoso in volle glorie kunnen bewonderen. Dit nummer gaat qua muziek terug naar de tijden van Rage Against The Machine: agressie, woede, energie en een statement tegen het verval van de hedendaagse wereld. Moscoso gaat met haar rapzang nu een stukje verder, ze waagt zich ook aan screams en growls en etaleert daarmee de veelzijdige kant van haar zangkunsten. Misschien niet voor iedereen geslaagd, maar deze recensent is verliefd. Verliefd op de strot van Claudia Moscoso.
Uiteindelijk draait het eigenlijk allemaal om de titeltrack van deze ep en dat is Abnormal Load. Muzikaal gezien een hoogstandje, waarmee de instrumentalisten binnen de band een verdraaid goed visitekaartje afgeven. Djent gedreven, fijne en groovy baslijnen, ferme drums met wisselend tempo en ritme, kort gezegd een technisch hoogstandje dat goed klinkt, maar ook gezien kan worden als epische krachtpatserij. Een beetje wat Dream Theater al decennialang doet. Deze track gaat nog voorbij het talent van Atan om originele en sterke tracks te componeren waarin bijvoorbeeld “Ugly Monster” zo uitblinkt. Des te vreemder is het dat wij van Progwereld zo’n beetje de enige in Nederland en België zijn die deze band hebben ontdekt.

Als conclusie moet je stellen dat Atan een enorm veelzijdige band is die zich niet overduidelijk aan een genre wil binden. En dat is ook geen probleem, want alles wat de band maakt is van een kwalitatief hoog niveau. Ik kijk nu al uit naar een volledig album waarop Moscoso wat mij betreft een groter aandeel mag hebben dan op deze ep.

Volgend jaar op Progpower Europe in Baarlo?

Send this to a friend