Aura

Underwater

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst:  Italië
Label: My Kingdom Music
Website: https://www.auraprog.it/
Tracklist
Lost Over Time (5:16)
Keep It Safe (4:05)
On Time (4:52)
Time To Live (4:16)
My Last Words to You (5:13)
Promises (5:09)
Eternal Bliss (3:52)
Lights Behind the Clouds (5:40)
Underwater (5:01)
Astronomy Domine (Pink Floyd cover) (4:17)
Giuseppe Bruno: gitaar
Francesco Di Verniere: toetsen
Angelo Cerquaglia; basgitaar
Giovanni Trotta: drums en zang
Underwater (2022)
Noise (2015)
Deliverence (2011)
A Different View From The Same Side (2008)

“Underwater” is het vierde studioalbum van de Italiaanse progressieve metalband Aura.

Aura startte als band op in 1996 doordat drummer (en leadzanger) Giovanni Trotta, bassist Angelo Cerquagliao en gitarist Guiseppe Bruno elkaar vonden in de gemeenschappelijke passie voor progrock uit de jaren 70. Wat later voegde toetsenist Francesco Di Verniere zich bij de band en het kwartet bracht pas ruim tien jaar later, in 2008, het eerste album, “A Different View From The Same Side” uit. Er volgden in 2011 en 2015 nog twee albums, maar de band opereert vooral in de luwte en weet met de drie voorgangers van “Underwater” niet echt potten te breken.

De passie voor progrock uit de jaren zeventig zorgt in elk geval voor een opmerkelijke constatering. Althans, wat betreft dit album. Die sporen van de jaren 70 tijdgeest en progrock stroming kan je in dit album in ieder geval niet terug vinden. Echter, voor de duidelijkheid, de muziek van Aura is ook niet van een vernieuwende orde. In de basis hanteert de band pure progmetal die  door veel andere bands de laatste tien jaar wordt gebracht. Als je dan vooral zanger en drummer Giovanni Trotta binnen de muziek beschouwt, doet het totaalgeluid vooral denken aan Haken en Leprous, maar met wat inbeeldingsvermogen kun je meer combinaties bedenken. Leprous bijvoorbeeld brengt zijn composities meer gevarieerd en klinkt op veel fronten uitdagender. Daarnaast heeft de zanger van Aura een aanwezig accent (Time To Live), hoewel we die tongval ook niet mogen overdrijven. Qua sound heeft zanger Trotta van Aura nog de meeste overeenkomsten met Haken zanger Ross Jennings en in dat verlengde heeft de algehele sound van deze cd gelijkenissen met het solowerk van Jennings, “A Shadow Of My Future Self”.

Met die genoemde namen krijg je ook een beknopte omschrijving van het aanbod. Veel meer positiefs (maar ook negatiefs) kunnen we niet melden. Het album heeft voor sommigen wellicht de neiging te verzanden in doorsnee en herhalend, maar nummers als Lost Over Time, Promises en Eternal Bliss zijn  vlot en catchy en vakkundig geproduceerd, daar kun je van op aan. Ook op het gebied van compositie en productioneel niveau is deze cd aangenaam te beluisteren.

Send this to a friend