Believe

This Bread Is Mine

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind
Website: www.believe.com.pl
MySpace: www.myspace.com/believeartrock
Tracklist
The Years (2:14)
Tales From Under The Tree (7:34)
Mother (4:22)
And All The Roads (8:15)
Darkness (5:53)
Problems Rise (6:04)
AA (4:31)
This Bread Is Mine (7:39)
This Is Life (4:08)
Mine (4:42)
Silence (3:57)
Paulina Druch: cello
Mirek Gil: gitaar
Satomi: viool
Vlodi Tafel: drums
Karol Wroblewski: zang, fluit, toetsen
Przemas Zawadzki: basgitaar
Bartek Zbroszczyk: gitaar op “Silence”

Ik heb lange tijd getwijfeld of het Poolse Believe ooit het Collage-niveau van weleer zou halen. Hoewel Believe met gitarist Mirek Gil en bassist Przemas Zawadzki als belangrijkste songwriters twee prominente Collage leden telt, konden de eerste twee albums niet in de schaduw staan van een album als “Moonshine” dat tot de betere neo-prog klasse behoort. Nu is men op dit derde wapenfeit “This Bread Is Mine” niet ineens van het geloof gevallen. De muziek is nog steeds donker als roggebrood en moet het in belangrijke mate hebben van sfeer, waarbij ik mij prima kan vinden in eerder genoemde referenties als Riverside en het latere Anathema. In dit kader zet men ook nu de naargeestige joker Satomi op viool in terwijl de songteksten immer van de bekwame hand van Robert Sieradzki komen. Waar Karel Wroblewski zich op “Yesterday Is A Friend” nog beperkte tot een gastrol op fluit heeft men hem nu terecht het volle vertrouwen gegeven door hem als vast bandlid tevens verantwoordelijk te maken voor de zang en toetsen. Verder pakt men zeker punten ten opzichte van vorige albums waar het de productie betreft; deze is werkelijk subliem dankzij de samenwerking met Andy Jackson die de mastering op zich heeft genomen en bij Pink Floyd en David Gilmour al heeft bewezen dat je hem wel voor een boodschap op pad kan sturen.

Het is een geweldig cliché maar “This Bread Is Mine” heeft tijd nodig. De plaat sleept zich aanvankelijk voort in eenzelfde tempo waarbij de ietwat eenvormige zang de aandacht nogal eens doet verslappen. Na een heel aardig begin gevormd door het voor dit album up-tempo te noemen Tales From Under The Tree en het intens broeierige Mother met een waanzinnige prestatie op fluit en gitaar is de verrassing er even af en valt titelsong This Bread Is Mine mij pas weer in positieve zin op dankzij het wat nukkige tempo, de wat rauwere gitaar gesteund door vette bekkens en natuurlijk die Goddelijke viool. Ook Wroblewski toont zich hier wat nadrukkelijker als zanger en dat is eigenlijk wel zo lekker. Vervolgens pik je Mine er direct uit als Paulina Druch op cello meesterlijk inzet en zowel zang als viool waarachtig een subtiel zonnig karakter krijgen.

Aangezien bovengenoemde songs van een indrukwekkende schoonheid zijn en al bij eerste beluistering opvallen, heb je als luisteraar steeds het idee dat je bij de overige nummers iets gemist moet hebben waardoor je de cd vrij snel een volgende draaibeurt gunt. En ja, langzaam maar zeker kruipen dan ook de overige tracks naar het gewenste hoge niveau toe, waardoor ik afsluitend niet anders kan dan stellen dat Believe het niveau van weleer warempel nadert, zo niet evenaart. Ex-collega Sander Kok heeft daarmee gelijk gekregen: “This Bread Is Mine” is eindelijk die klapper geworden.

Govert Krul

Koop bij bol.com

Send this to a friend