Beyond The Labyrinth

Brand New Start

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: België
Label: Freya Records
Website: http://www.beyond-the-labyrinth.com/
Tracklist
Brand New Start (4:02)
Shine (4:14)
In Flanders Fields (5:43)
Salve Mater (5:56)
Sjoerd Bruyneel: toetsen, achtergrondzang, gitaar
Geert Fieuw: gitaar, achtergrondzang, toetsen
Wilfried Kiekens: basgitaar, achtergrondzang
Filip Lemmens: zang
Michel Lodder: drums, percussie
Brand New Start (2019)
The Art Of Resilience (2017)
Chapter III- Stories (2011)
Castles In The Sand (2008)
Signs (2005)

De Belgische melodische hardrock band Beyond The Labyrinth opereert inmiddels al ruim twintig jaar in wisselende samenstellingen. Daarbij is gitarist Geert Fieuw de enige constante factor.
Na het goed ontvangen “The Art Of Resilience” uit 2017 bleef een doorbraak echter uit en ging begin 2019 de bezetting opnieuw op de schop.

De samenwerking met Filip Lemmens in Salve Mater op het laatste album was schijnbaar zo goed bevallen dat hij als vaste frontman werd toegevoegd aan de band. Daarnaast verving Wilfried Kiekens Dominic Heynderickx op basgitaar.

De heren van Beyond The Labyrinth voelden deze nieuwe bezetting als een geheel nieuwe start en wilden dit wereldkundig maken middels een ep met de toepasselijke titel “Brand New Start”. Dat is tevens de titel van de enige nieuwe compositie op deze schijf. De overige drie tracks zijn bewerkingen van oudere nummers.

Het openingsnummer begint met een heerlijk ronkende Hammond á la Jon Lord of Ken Hensley. Het vervolg van Brand New Start draagt meer sporen van het bandje van Hensley dan dat van Lord. In het couplet klinkt de zang van Lemmens wat vlak, wat in de refreinen gelukkig wordt goedgemaakt met een fraai koortje. Een lekkere gitaarsolo in het midden en zo hoort het ook.

Shine
uit 1997 heeft in de nieuwe versie een complete metamorfose ondergaan. Waar in de originele versie de gitaar nog de hoofdrol opeiste, moet hij die nu delen met een batterij aan vette toetsen. De basis is steviger en hoekiger geworden en dat is een lekkere combinatie met gitaar en toetsen. Een mooi staaltje AOR, pure winst.

Het aangrijpende en uit 2005 stammende In Flanders Fields klinkt door zijn sobere en donkere benadering in de 2019-versie nog zwaarder dan het origineel. De stem van Lemmens past erg goed in deze naargeestige sfeer.
In de nieuwe versie van Salve Mater zijn er vooral productietechnische aanpassingen gedaan. Minder compressie, meer galm, een aantal extra geluidseffecten waardoor de enigszins lugubere sfeer van dit nummer flink wordt aangedikt.

De combinatie Beyond The Labyrinth en Filip Lemmens werkt op dit kleinood prima. Ik ben wel erg benieuwd hoe nieuw materiaal van dit gezelschap in de toekomst zal klinken. Het eerste wapenfeit op deze ep klinkt veelbelovend maar het stemgeluid van Lemmens heeft binnen de melodieuze hardrock wel zijn beperkingen.

Send this to a friend