Black Crown Initiate

Violent Portraits Of Doomed Escape

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Verenigde Staten
Label:  Century Media
Website: www.facebook.com/BlackCrownInitiate/
Tracklist
Invitation (7:55)
Son Of War (4:03)
Trauma Bonds (6:03)
Years in Frigid Light (6:43)
Bellow (2:14)
Death Comes in Reverse (5:45)
Sun Of War (7:14)
Holy Silence (7:47)
He Is The Path (2:19)
James Dorton: zang
Ethan McKenna: gitaar
Nick “Bass” Shaw: basgitaar
Andy Thomas: gitaar en zang

Met medewerking van:
Gabe Seeber: drums
Violent Portraits of Doomed Escape (2020)
Selves We Cannot Forgive (2016)
The Wreckage of Stars (2014)

Black Crown Initiate is een formatie afkomstig uit Reading, Pennsylvania in de Verenigde Staten. Het betreft een van oorsprong progressieve deathmetal band die driftig experimenteert met verschillende stijlen, melodieën, elektronica en gebruikt zowel grunts als cleane zang in zijn composities. Inmiddels is “Violent Portraits Of Doomed Escape” het derde album nadat in 2014 het debuutalbum “The Wreckage Of Stars” verscheen. Met het tekenen van een contract bij Century Media gaat er een nieuwe wereld voor de band open en is er een reële kans op meer fans.

De mix van verschillende muziekstijlen wordt door dit kwartet muzikanten op dynamische wijze gebracht. Nu is dat een wat hippe typering, maar beter kan ik het niet verwoorden. De band maakt melodieuze metal die de uithoeken van verschillende stromingen opzoekt en je continu bij de les houdt. De snoeiharde passages binnen de muziek zetten vaak net niet lang genoeg door en dit behoedt je waarschijnlijk voor het afhaken. De grunts worden afgewisseld met normale zang, melodieuze gitaarpartijen, elektronica maar vooral… diversiteit.

In essentie schurkt de band nog steeds tegen deathmetal en die invloed komt veelvuldig terug op het album. Vaak snoeihard en meedogenloos, getuige tracks als Son Of War en Death Comes In Reverse, soms gematigder, zoals in Holy Silence. Maar vaak wisselt de band die harde deathmetal passages af met gevoelige en akoestische stukken waarvan de openingstrack Invitation een goede illustratie is wat je van het album mag verwachten. Je inlevingsvermogen wordt voortdurend op de proef gesteld. En als je met je mond open van verbazing nog niet bent afgehaakt, krijg je ook nog de absurd klinkende interlude Bellow voor je kiezen. Daar word je getrakteerd op een gorgelende stemgeluid van zanger James Dorton, die doet denken aan een mix van een didgeridoo en een sjamanen gebed. Koekoek!

De zang is verdeeld over twee zangers, zanger en grunter James Dorton duelleert van tijd tot tijd met gitarist Andy Thomas, die de ‘cleane’ zang voor zijn rekening  neemt. Beiden zijn goed in hun prestaties maar vooral ook bepalend voor het algemene geluid op deze cd. Muzikaal is het moeilijk vergelijkingen te vinden, die in aanmerking komen zijn wellicht Wilderun en een vleugje Opeth.

Black Crown Initiate heeft een gevarieerd album gecreëerd waarmee ze per definitie niet alle harten mee zullen veroveren. Aan de ene kant heerst bewondering voor de kwaliteit, aan de andere kant is het geen allemansvriend. Na zeker tien luisterbeurten ben ik er voor mijzelf nog niet uit of dit een veel gedraaide cd binnen mijn collectie gaat worden. Zoals wel vaker, de tijd zal leren…

Send this to a friend