Borknagar

Winter Thrice

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Century Media
Website: http://www.borknagar.com
Tracklist
The Rhymes of the Mountain (6:41)
Winter Thrice (6:13)
Cold Runs the River (5:51)
Panorama (5:51)
When Chaos Calls (7:02)
Erodent (6:56)
Noctilucent (3:54)
Terminus (7:09)
Rasmus Booberg: gitaar, toetsen
David Lunberg: toetsen, Mellotron
Jester Skarin: percussie
Alexander Skepp: drums, percussie
Gabriel Tapper: basgitaar, Moog Taurus

Met medewerking van:
Lars Ahlund: saxofoon
Daniel Fagge Fagerström: toetsen
Henke Palm: gitaar
Tor Sjoden: percussie
Øystein Garnes Brun: elektrische en akoestische gitaar
Lars A Nedland: toetsen en zang
ICS Vortex: basgitaar en zang
Jostein Thomassen: gitaar
Baard Kolstad: drums
Vintersorg: zang

Borknagar is een band die de laatste jaren steeds meer richting de progrock opschuift, zeker wanneer je het laatste album “Thrue North” langs de discografie van de band schuift. Tot aan “Winter Thrice” was de stempel blackmetal meer op zijn plaats dan de progrock zegel.

In essentie is dat nog steeds zo, Borknagar is en blijft in de kern een folk/metal band. Toch verweeft de band steeds meer elementen in de muziek die de rechtgeaarde progrocker onder ons ook kan waarderen. De band gebruikt tegenwoordig meer toetsen, progressievere ritmes, blastbeats en regelmatig een bombastische productie. Ondanks de subtiele veranderingen is de muziek van Borknagar de laatste vijftien jaar uiterst herkenbaar.

Laat ik gelijk beginnen met het meest interessante detail aan deze band, maar zeer zeker ook aan dit album. Dat zijn de vocalen; als luisteraar word je bedient door drie verschillende zangers en alle drie hebben ze een volledig uniek geluid. Voor mij persoonlijk is zanger ICS Vortex een held, hij kan ongekende hoogtes halen met zijn karakteristieke strot. Daarnaast figureert Andreas Hedlund (Vintersorg) als grunter en is Lars Are Nedland op zeker hetzelfde niveau als zijn collega’s. Kortom, met drie van zulke unieke zangers binnen je gelederen kan het bijna niet meer fout gaan.

Die mix van verschillende zangers komt optimaal tot stand in de openingstrack The Rhymes Of The Mountain en de titelsong Winter Thrice. In de eerstgenoemde track zingen de drie zangers samen, hetgeen de lat gelijk hoog legt voor de rest van het album. Het is een geweldig nummer waarin je het toekomstige geluid van de cd “Thrue North” al duidelijk in kan vinden. Het tweede nummer is zelfs met vier zangers, daar zingt voormalig zanger Kristoffer Rygg (Garm) ook in mee. Qua muziek zijn er verschillen, toch vervliegen de gedachten regelmatig uit naar een band als Yes, zeker wanneer ICS Vortex de hoge tonen bereikt op zijn stembanden. Kwestie van atmosfeer, dat kan niet anders, hoewel Borknagar muzikaal flirt met het jaren ‘70 proggeluid.

Desondanks klinkt Borknagar als band anders dan de voormalige progdinosaurus, zeker op het gebied van stevigheid van de muziek. “Winter Thrice” is een enerverende mix van Black- en Folkmetal waarin de gitaren en melodie zorgen voor een heerlijk afwisselende plaat. Je moet overigens houden van een gepimpte en ietwat kitscherige productie, niet iedereen zal dat kunnen waarderen. Niettemin is Winter Thrice een heerlijke plaat die wat mij betreft de weg naar een nog betere plaat plaveit: “Thrue North”.
Send this to a friend