Camel

Ichigo Ichie

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Camel Productions
Website: www.camelproductions.com
Tracklist
Never Let Go
The White Rider
Song Within A Song
Unevensong
Rhayader/ Rhayader Goes To Town
Preparation
Dunkirk
Spirit Of The Water
Air Born
Lunar Sea
Drafted
Ice
Mother Road
Hopeless Anger
Long Goodbyes
Landy Fantasy
Andy Latimer: gitaar, zang, fluit
Colin Bass: basgitaar, zang
Denis Clement: drums
Pete Jones: toetsen, zang, fluit
Ichigo Ichie (2017)
The Snow Goose (2013)
A Nod And A Wink
(2002)
Rajaz (1999)
Coming Of Age [live] (1997)
Harbour Of Tears (1996)
Never Let Go [live] (1992)
Dust And Dreams
(1991)
Pressure Points [live] (1984)
Stationary Traveller
(1984)
The Single Factor
(1982)
Nude (1981)
I Can See Your House From Here
(1979)
Breathless
(1978)
A Live Record (1978)
Rain Dances (1977)
Moonmadness (1976)
Music Inspired By 'The Snow Goose' (1975)
Mirage (1974)
Camel (1973)

Wat was het een opluchting toen in 2013 bekend werd dat Andy Latimer voldoende hersteld was om weer te gaan optreden. Sinds 2007 was hij vreselijk ziek en moest hij een beenmergtransplantatie ondergaan en langdurig revalideren. In 2013 bracht hij met Camel vervolgens een nieuw opgenomen versie van “The Snow Goose” op waarna de band ook weer ging toeren. Ik zag de band op 26 oktober 2013 optreden in De Melkweg en vond het zeer indrukwekkend.

In 2016 deed de band Tokyo, Japan aan. Ook in dit land heeft Camel een grote fanschare. De band had er al zestien jaar niet meer opgetreden. Het concert werd op camera vastgelegd en deze “Ichigo Ichie” is daar het resultaat van. De ondertitel van de dvd is: ‘Treasure ever encounter, for it will never recur’, prachtig, helemaal als je beseft van hoever Andy Latimer moest komen.

De basis van Camel is al lange tijd hetzelfde, naast Latimer staat zijn oude vriend Colin Bass op basgitaar en achter de drumkit zit al jaren de zeer getalenteerde Canadees Denis Clement. De kruk van de toetsenist is in de historie van de band zeer veelvuldig door steeds verschillende (grote) muzikanten bezet. Voor deze tour werd Pete Jones gevraagd. Deze zeer begenadigd toetsenist kennen we onder de naam Tiger Moth Tales waarmee hij twee prachtalbums uitbracht. Deze blinde jongeman kan niet alleen geweldig spelen, hij heeft ook een prachtige stem. Bij dit optreden verzorgt hij bij een aantal nummers de leadzang, zoals op Never Let Go, en dat doet hij voortreffelijk. Ook de samenzang met Colin Bass klinkt erg mooi. Daarbij durft hij in zijn toetsenspel regelmatig een stukje eigen inbreng te leveren wat de muziek steevast ten goede komt. Een genot om naar te kijken en te luisteren.

De band speelt in een mooie grote zaal en heeft een groot podium tot zijn beschikking. De cameravoering is erg sterk. Veel shots zijn vanaf het balkon en dat pakt erg goed uit. Er wordt niet bijster veel van shot gewisseld hetgeen de rust ten goede komt. Ik vind het beeld vaak wel wat korrelig. Een release op blu-ray was wat dat betreft echt te gek geweest. Het geluid daarentegen is van grote klasse. Echt een gemiste kans dat het concert niet op cd is uitgebracht.

De kern van het optreden bevat een selectie nummers van “The Snow Goose” en die uitvoeringen zijn stuk voor stuk schitterend. Het blijft fascinerend om te kijken en te luisteren naar het gitaarwerk van Andy Latimer en hoezeer hij in zijn spel opgaat. Denis Clement, bij uitzondering eens een keer niet in korte broek, swingt de pan uit en Colin Bass is solide als altijd. Daarbij is die laatste ook erg goed bij stem. Alleen in Drafted heeft hij moeite met de hoge noten. Mijn enige kritiek is de zang van Andy Latimer, deze vind ik eigenlijk de zwakste schakel en de wat rommelige uitvoering van Mother Road. Verder is het genieten met hoofdletters.

Deze prachtige dvd laat een band in topvorm zien. De grote mate van spelplezier van deze mannen werkt aanstekelijk. Je hebt echt het gevoel dat je als kijker onderdeel van het optreden uitmaakt en vanaf de eerste rij kunt meegenieten. En als ik Andy Latimer zo zie genieten dan denk ik “ik gun jou dit zo!”. Laten we hopen dat we de band nog vaker live mogen aanschouwen en wie weet, ik hoop het, nieuw werk…

Deze dvd is niet eenvoudig te vinden, maar te koop via de website van de band en ook bij Beyond Rock goed te verkrijgen.

Maarten Goossensen

Send this to a friend