Cliffhanger

Cold Steel

Info
Uitgekomen in: 2013 (oorspronkelijk 1995)
Land van herkomst: Nederland
Label: Freia Music
Website: http://www.cliffhanger.aud-io-port.nl/
Luistermogelijkheid: www.youtube.com/user/cliffhangerbandnl#g/u
Tracklist
Remastered:
Views (7:15)
Kill Your Darlings (5:50)
4 Vessels (7:34)
Six Minutes Closer To Death (5:49)
Colossus (8:13)
Remaining Rancour (4:33)
Bad Dreams [cruel visions] (18:18)
Feels Like Flying (6:43)
Sinister Memories (4:27)

Expanded:
Oh Cloudy Cloudy Sky (1:19)
Here Comes The Utopian (4:35)
Truce (4:11)
Kill Your Darlings (5:25)
Good Things [last forever] (8:37)
Escape (4:27)
Hope & Despair (6:05)
Colossus (8:13)
Rainforest (5:31)
4 Vessels (7:26)
Hopeless (15:33)
Dick Heijboer: toetsen
Gijs Koopman: basgitaar, baspedalen
Rinie Huigen: zang, gitaar
Hans Boonk: drums
Cold Steel [Remastered & Expanded]
Dug Out Alive! 1993-2001 (2011)
Circle (2001)
Hope & Despair (1998)
Mirror Site (1998)
Not To Be Or Not To Be (1996)
Cold Steel (1995)

Achttien jaar na het succesvolle debuut van Nederlands progressieve rockband Cliffhanger – en twintig jaar na het ontstaan van de band – heeft Dick Heijboer, toetsenist van de band, het debuut album “Cold Steel” opgepoetst, verbeterd en uitgebreid. Een volledige geremasterde versie, uitgebreid (expanded) met 11 nummers eerder verschenen op “Hope & Despair” en twee nooit eerder op cd uitgebrachte live nummers. Na het in 2011 uitgebrachte document “Dug Out Alive!” is dit weer een waardevolle aanvulling voor de Nederlandse progverzameling.

Voor degenen die de muziek van Cliffhanger al kennen, kan ik kort zijn. Een prachtige re-release. En zeker voor degenen die in 1995 het album gemist hebben en daar al jaren naar op zoek zijn, is dit een welkom heruitgave. Voor alle anderen, die deze muziek dus nog niet kennen, zou ik voor een korte beschrijving van deze band graag verwijzen naar de recensie en het interview van collega Hans.

Cliffhanger is bijna het prototype van een neo-prog band. Volgens Progarchives een stroming binnen de progressieve rock die sterk wordt beïnvloed door de symfonische bands uit de zeventiger jaren. En inderdaad, Cliffhanger laat zich vooral beïnvloeden door bands als Genesis, Yes, King Crimson en Van der Graaf Generator. Het meeste doet deze band me echter nog denken aan de Britse band Arena die eveneens in 1995 zijn debuut opleverde. Een soort tweede generatie neo-prog bands, die naast de genoemde invloeden uit de zeventiger jaren, zich op hun beurt weer lieten beïnvloeden door Marillion.

Het album start met Views waarbij meteen het neo-progressieve karakter opvalt en het lijkt soms een hommage aan de hierboven genoemde bands. Herkenbaar en toch anders. Het specifieke geluid dat Dick Heijboer uit zijn Hammond orgel en Moog synthesizer haalt geeft een speciaal tintje aan de muziek van Cliffhanger. In Kill Your Darlings – maar ook andere nummers – komt dit sterk naar voren. Ook de Moog Taurus baspedalen, die worden bediend door Gijs Koopman, eisen een zware rol op. Luister bijvoorbeeld naar Four Vessels waar je wordt verwend met een bijna solistisch optreden van deze bassist.

De Expanded set (2e cd) begint met Oh Cloudy Cloudy Sky / Here Comes The Utopian dat waarschijnlijk afkomstig is van hun demo “Cliffhanger Live” opgenomen op 2 september 1994. Deze demo leverde Cliffhanger een recorddeal met SI-Music op, waarmee zij het debuutalbum konden maken. Alle nummers op deze expanded cd zijn onbekendere nummers of vroege demoversies van nummers die op hun debuut verschenen. Het nummer Kill Your Darlings op deze tweede cd laat bijvoorbeeld nog duidelijker hun voorliefde voor Marillion horen. Ook het 15 minuten durende Hopeless is een sterk nummer uit de beginjaren van Cliffhanger.

Met de geremasterde heruitgave van dit debuutalbum “Cold Steel” zal Dick Heijboer vele fans van de Nederlandse neo-prog een plezier doen. Zeker door de aanvulling van maar liefst 82 minuten extra muziek uit de beginjaren van deze band is dit weer een mooie aanwinst.

Mario van Os

Bestel deze cd bij Discorder

Send this to a friend