Cliffhanger

Dug Out Alive! 1993-2001

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://cliffhanger.aud-io-port.nl
MySpace: -

Beeld: 16:9 (behalve “Live at Willem II”: 4:3), PAL (MPEG 2), DVD-9
Geluid: Dolby Digital 2.0; 448 kb/s
Regio: 0 (regiovrij)

Lees ook het interview met Cliffhanger
Tracklist
1. Cliffhanger Demo (1993)
2. Cliffhanger Live (1994)
3. Burning Alive! (1995)
4. Live At The Boerderij (1995)
5. Live At Chateau (1996)
6. Mirror Live (1997)
7. Burning (1997)
8. Live At De Tavenu (2001)
9. Live At Willem II (1994)
Hans Boonk: drums
Dick Heijboer: toetsen
Rinie Huigen: zang, gitaar
Gijs Koopman: basgitaar
Dug Out Alive! 1993-2001 (2011)
Circle (2001)
Hope & Despair (1998)
Mirror Site (1998)
Not To Be Or Not To Be (1996)
Cold Steel (1995)

We schrijven 1993. Vlak voordat de progressieve rock in de tweede helft van de jaren negentig een wereldwijde wedergeboorte beleeft en de grote namen uit het genre zich stuk voor stuk toeleggen op financieel positief uitpakkende reünies, komen ook in Nederland nieuwe namen aan ‘het front’, vooral dankzij het op dat moment florerende label SI Music. Zo ook Cliffhanger, een band die wordt opgericht door toetsenist Dick Heijboer en een pakkende stijl kent voor kenners die niet vies zijn van zowel King Crimson als Rush en Van der Graaf Generator. Na een demo verschijnt de sterke debuutplaat “Cold Steel” op SI. Net op tijd, voordat SI over de kop gaat, maar Cliffhanger zoekt daarna heil bij het Franse Musea en blijft indrukwekkende albums maken. Als in 2001 voor de tweede keer de stekker uit de groep wordt gehaald, blijft er veel restmateriaal op de plank liggen. Het beste daarvan is nu verzameld op deze speciale en door Heijboer uitgebrachte “Dug Out Alive”, een dvd dus.

Duiken in de archieven lijkt wel een continuing story te worden voor veel Nederlandse progbands. Zo deed Lady Lake het vijf jaar geleden en bracht een cd met restmateriaal uit, terwijl vorig jaar Pythagoras met een prachtige box met zowel vinyl als cd’s op de proppen kwam. Cliffhanger pakt het net zo origineel aan en heeft tien uur aan demo- en live-opnames verzameld op een dvd. Ruim negen uur audio in een prachtige kwaliteit wordt aangevuld met beelden van de groep uit 1994, opgenomen in Willem II in Den Bosch, vlak voordat hun eerste cd uitkwam. Vaste concertgangers van deze zaal weten dat Willem II een vaste filmcrew heeft gehad en zodoende veel video-opnames door de jaren heen heeft gemaakt. Die avond in december 1994 is goed te horen dat een gretig Cliffhanger aan de vooravond staat van hun eerste album. Het geluid is gretig, de motivatie groot en het publiek wordt meegenomen in tijdloze stukken als Six Minutes Closer To Death en afsluiter Hopeless (met heerlijke Mellotron-partijen). Opvallend is het ook hoe goed de groepsleden op elkaar zijn ingespeeld. Bijgesloten als ‘bonus concert’, maar na het beluisteren van de demo’s uit 1993 en 1994 laten deze videobeelden – die wel wat wazig en duidelijk van vhs-kwaliteit zijn – goed de ontwikkeling van Cliffhanger zien. Een schot in de roos. Het livegeluid wordt daarna verder geperfectioneerd op de “Burning Alive!”-opnames, maar eind 1995 wordt in De Boerderij in Zoetermeer ter gelegenheid van “Cold Steel” een vijf kwartier durend optreden gegeven, dat in afsluiter en publieksfavoriet Ragnarök een spannend hoogtepunt kent. Van dit concert bestaan ook videobeelden (opgenomen met één camera vanaf het balkon), maar die zijn afgekeurd, aangezien niet alle bandleden in beeld zijn gebracht. Met dank aan die grote witte ‘bal’ die in de zaal hing!

In het boekje noemt Koopman “Live At Chateau” uit 1996 als zijn favoriet van deze set. Geen verkeerde keuze, want andermaal laat deze opname een groep in ontwikkeling horen, vlak na het verschijnen van hun tweede plaat “Not To Be Or Not To Be”. Leuke aanvulling is Burning, een stuk dat wordt opgenomen voor het derde album “Mirror Site”, maar toch de uiteindelijke keuze haalt. Nadat Cliffhanger in 1997 stopt, komen de bandleden een paar jaar later weer bij elkaar om “Circle” te maken: een ambitieus comebackalbum, dat bol staat van sterke muzikale ideeën. Helaas is de groep hierna opnieuw gestrand, maar niet voordat in de Waalwijkse Tavenu een anderhalf durend optreden is gegeven: de afsluiter van het audiogedeelte van “Dug Out Alive!”. Net als de opnames uit 1995 een uitstekende keuze voor een archiefuitgave als deze.

Wie een beetje gewend is aan ruwe opnames van de mengtafel of demo-opnames (op vakkundige wijze opgepoetst) en het geen bezwaar vindt om naar video-opnames te kijken die gemaakt zijn met een paar camera’s zullen aan deze professioneel verzorgde release geen miskoop hebben. Ook het menu is overzichtelijk en de informatie op de dvd en in het begeleidende boekje is zeer informatief; vol wetenswaardigheden, ook voor degenen die de historie van Cliffhanger niet bewust hebben meegemaakt. Maar wat buiten kijf staat en blijft staan, is de grote waarde van Cliffhanger voor de progressieve scene in Nederland in de laatste paar decennia. Zonder deze groep bijvoorbeeld geen Knight Area (met Koopman en aanvankelijk ook Huigen), om maar even een paradepaardje van stal te halen en de bal in het open doel te koppen! De erfenis van deze waaghalzen wordt met deze dvd dik onderstreept en is derhalve een verplichte aanschaf voor wie tegenwoordig wel wat neo-progressieve adrenaline kan gebruiken. Of natuurlijk voor wie kan zeggen: ‘ja, dat optreden… daar was ik bij!’ Pure klasse van eigen bodem.

Wouter Bessels

Send this to a friend