Liverani, Daniele

Eleven Mysteries

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Italië
Label: Lion Music
Website: www.danieleliverani.com
Tracklist
Mysterious Impulse (4:33)
Inspiration (3:33)
Nervous Forces (4:58)
Supreme Gladness (4:19)
All Is Pure (4:00)
Giving (5:27)
Humiliation (4:13)
Regeneration (4:31)
Freedom (3:55)
Survive (5:29)
Eternal (7:09)
Paco Barilla: drums
Tony Dickinson: basgitaar
Daniele Liverani: gitaar
Marco Zago: toetsen
Eleven Mysteries (2012)

Zo langzamerhand kan je zeggen dat Daniele Liverani en ik een emotionele band krijgen. Een kleintje wellicht en waarschijnlijk alleen van mijn kant, maar toch. Ik heb namelijk de bedenkelijke eer regelmatig zijn werk te mogen recenseren. Nah, ‘bedenkelijk’, dat klinkt weer alles behalve objectief zou je denken.

Liverani is zo’n beetje de Arjen Lucassen van Italië, maar waarschijnlijk wist u dat al, want hij is bekend geworden door zijn soloprojecten, de driedelige rockopera Genius, Twinspirits en verder in het verleden door de bands Empty Tremor en Khymera. In de basis is hij getraind toetsenist en op latere leeftijd op autodidactische wijze gitarist geworden, en mijns inziens niet eens zo onverdienstelijk ook. Liverani heeft de felbegeerde gitaristentechniek ‘shredden’ onder de duim gekregen, maar ook de algemene techniek is bij hem onvervalst goed. Hoewel de naam waaronder dit project wordt gereleased, suggereert dat dit een soloalbum is, maakt hij wel degelijk gebruik van een volledige band waar elk instrument door een afzonderlijk bandlid wordt bespeeld.

Het is dat ik niet zo door instrumentale albums wordt aangetrokken, maar anders zou dit wat vaker in de cd speler belanden, want het aanbod van Liverani op dit album is divers en boeiend. We krijgen een gevarieerd pallet van muziekstijlen te horen, waarin om de beurt het shredden, solo’s en tempowisselingen aan bod komen. De nummers hebben intro met een wat monsterlijk gesproken tekst waarna het muzikaal losbarst. Liverani is geen egotrippende freak en laat ook zijn medemuzikanten boven drijven in de composities: zo is toetsenist Marco Zago nadrukkelijk aanwezig op het album waardoor er soms mooie symfonische momenten ontstaan in de muziek. Ook de drumpartijen van Paco Barilla zijn uitdagend, hij tovert regelmatig complexe ritmes uit zijn handen en voeten.

Hoewel het weer een typisch Lion Music product is, verdient dit album wat mij betreft een lichte aanbeveling. Ik word nergens echt verveeld, hoewel ik na elke luisterbeurt graag grijp naar een cd met vocale ondersteuning. Liefhebbers van Malmsteen en Satriani kunnen dit eigenlijk blind aanschaffen.

Ruard Veltmaat

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend