Brock, Dave

Earthed To The Ground

Info
Uitgekomen in: 1984 (heruitgave: 2011)
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Esoteric Records / Atomhenge
Website: www.facebook.com/pages/Dave-Brock/105950149436521
MySpace: -
Tracklist
Earthed To The Ground (8:26)
Assassination (4:03)
Green Finned Demon (6:07)
Spirits (5:32)
Sweet Obsession (3:14)
Oscillations (1:47)
Machine Dream (3:00)
Now Is The Winter (2:29)
On The Case (7:02)
Bonus Tracks:
Zones (1:01)
Processed (5:20)
Social Alliance (5:24)
Raping Robots In The Street (3:31)
Wired Up For Sound (2:46)
Dave Brock: alle instrumenten (gitaar, toetsen, drum machine, beschuit blik) en zang
The Brock/Calvert Project  (2007)
Memos and Demos (2001)
Strange Trips & Pipe Dreams (1995)
The Agents of Chaos (1987)
Earthed to the Ground (1984/2011)

Dave Brock is vooral bekend als oprichter van de spacerock band Hawkwind. Dave Brock, geboren in 1941, begint zijn muzikale carriere als jazzmuzikant en banjospeler. Na zijn eerste band The Gravnier Street Stompers, verwisselt hij in 1960 zijn banjo voor een gitaar waarmee hij vooral bekend is geworden. In 1969 start Dave Brock samen met Mick Slattery de band Hawkwind. De rest is muziekgeschiedenis, opvallend is dat Dave Brock op 70-jarige leeftijd nog altijd actief is met zijn band Hawkwind.

Het album “Earthed To The Ground” is Dave Brock’s eerste soloalbum en is een verzameling van thuisopnamen, die het creatieve proces in het maken van een nieuwe cd voor Hawkwind weergeven. Al direct bij het openingsnummer  hoor je het experimentele karakter waarop Dave Brock vooral met toetsen en elektronische geluiden experimenteert. Invloeden van de Duitse band Kraftwerk zijn hierbij hoorbaar. Het nummer Assassination kennen we ook als Some People Never Die van het album “Church Of Hawkwind”, waarin veel geluidstapes worden gebruikt over de moord op Robert F. Kennedy. Het derde nummer Green Finned Demon wordt later ook opgenomen voor de Hawkwind ep “The Earth Ritueel Preview”. De versie op “Earthed To The Ground” klinkt ruwer en experimenteler dan de Hawkwind versie. In de Hawkwind uitvoering zijn de geluidseffecten vervangen door een stevigere sound met een lange gitaarsolo. De solo-uitvoering van Dave Brock heeft daardoor nog meer een space-sound dan de Hawkwind uitvoering.

De overige nummers op “Earthed To The Ground” laten diverse kanten van het muzikale genie Dave Brock horen. Spirits heeft een experimenteel elektronisch geluid, Sweet Obsession is veel meer een popsong uit de 80’er jaren en in Machine Dream heeft de drummachine de overhand. Het laatste nummer On The Case doet weer denken aan Spirit Of The Age van het album “Quark, Strangeness And Charm” uit 1977.

Deze heruitgave van het album heeft naast het complete originele album ook nog vijf bonustracks uit diezelfde tijd. De eerste twee bonusnummers Zones en Processed zijn afkomstig van het singletje van Doctor Technical & The Machines. De volgende twee bonusnummers komen van de eerste single die in de aanloop naar het album “Earthed To The Ground” werd uitgebracht. Het laatste bonusnummer Wired Up For Sound is een eerste demo-opname van het nummer Earthed To The Ground.

Dave Brock heeft na dit eerste soloalbum nog een aantal soloalbums uitgebracht. Dit eerste album geeft duidelijk de energie en het plezier aan dat Brock heeft bij het experimenteren met en creëren van zijn geliefde spacerock muziek. Voor de liefhebbers van Hawkwind, die ook eens de verschillende zijden van band’s oprichter willen horen is dit zeker een aanrader.

Mario van Os

Send this to a friend