Rocket Scientists

Looking Backward

 

The 2007 Sessions
De eerste cd in de box is meteen de trekker die de collectie het investeren meer dan waard maakt, want tjonge jonge wat zal “The 2007 Sessions” menig Rocket Scientists-fan doen laten stuiteren. Het idee om een aantal oude nummers live-in-de-studio op te nemen heeft een geweldige meerwaarde gegeven aan het oeuvre van de band. Er is een nieuw progressiever jasje voor de nummers Dark Water Part One, Earthbound, Picture Show, Pytagoras (Unbound), Minstrel Savior, When Sorrow Falls en Carry Me Home. Behalve Dark Water zijn deze alle afkomstig  van” Earthbound” – het debuut. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de heren met “Earthbound” een platendeal zouden bemachtigen. De nieuwe jasjes klinken dan ook een stuk concessielozer en hebben meer diepgang.

Klik hier voor de volledige recensie.

Oblivion Days
“Oblivion Days” is duidelijk de minste van de drie studioplaten die tot dan zijn uitgebracht. Het album is overduidelijk beïnvloed door hun werk in de vier voorgaande jaren. Het album kan dan ook een tegenvaller zijn voor hen die “Earthbound” en “Brutal Architecture” in hun hart gesloten hebben. Mocht deze plaat je bevallen dan is het zeker de moeite waard om ook het solowerk van Erik Norlander te gaan verkennen.

Klik hier voor de volledige recensie

Brutal Architecture
Het is altijd lastig om een erg sterk debuutalbum, in dit geval “Earthbound” een passend vervolg te geven. Ik concludeer dan ook nu al dat dit met “Brutal Architecture” niet volledig is gelukt. Vastomlijnde plannen voor een nieuw album lagen er niet. De mannen belden elkaar op om te polsen of er interesse bestond in het maken van een nieuwe plaat. “Earthbound” was immers als project en niet als groep gemaakt.  Met “Brutal Architecture” overtreft Rocket Scientists zichzelf en “Earthbound” niet, maar hebben Erik Norlander en consorten wel een alleraardigst en degelijk album neergezet.

Klik hier voor de volledige recensie.

Earthbound
“Earthbound” is een debuut waar Norlander en McCrite trots op  mogen zijn. Het album heeft zowel een volwassen uitstraling als een onbevangene. Ja, op de “The 2007 Sessions”-cd waar de hier te bespreken boxset mee van start gaat, klinkt een aantal nummers van “Earthbound” weliswaar een stuk proggier, echter de puurheid van “Earthbound” is gewoon subliem.

Klik hier voor de volledige recensie.

Looking Backward DVD
Het is een genot om de nummers in een geheel nieuwe uitvoering te horen spelen. De geluidskwaliteit is zonder meer fantastisch, waardoor alle instrumenten vol je huiskamer in knallen. Opvallend is dat (de techniek van) het bespelen van de instrumenten centraal staat. Het gebeurt op muziek dvd’s immers nog te vaak dat uitsluitend de artiesten in beeld worden gebracht. Daar is op deze dvd gelukkig geen sprake van. Zeer fraai is de camera opstelling boven Erik Norlander’s toetsen en het drumstel van Gregg Ellis.

Klik hier voor de volledige recensie.

Send this to a friend