Townsend, Devin

Devolution Series #1 – Acoustically Inclined, Live In Leeds

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Canada
Label: InsideOut Music
Website: http://www.hevydevy.com/
Tracklist
Intro (06:30)
Let it Roll (03:48)
Funeral (08:17)
Deadhead (07:51)
Ih-Ah! (04:44)
Love? (08:06)
Hyperdrive (04:27)
Terminal (04:58)
Coast (04:37)
Solar Winds (03:25)
Thing Beyond Things (04:34)
Devin Townsend: zang, gitaar
Devolution Series #1 – Acoustically Inclined, Live in Leeds (2021)
Order Of Magnitude - Empath Live Colume 1 (2020)
Empath (2019)
Ocean Machine - Live At The Ancient Theater (2018)
Trancendence (2016)
Z2 (2014)
The Retinal Circus (2013)
Epicloud (2012)
By A Thread (2012)
Ghost (2011)
Deconstruction (2011)
Addicted (2009)
Ziltoid The Omniscient (2007)
The Hummer (2006)
Synchestra (2006)
Devlab (2004)
Terria (2001)
Physicist (2000)
Infinity (1998)
Ocean Machine: Biomech (1997)
Punky Bruster - Cooked On Phonics (1996)

Stiekem stond ik als eerste in de rij toen er een nieuwe Devin Townsend op de digitale deurmat viel, ik heb namelijk (waarschijnlijk zoals velen van ons) toch wel een zwak voor die eigenzinnige, kale Canadees. Maar jemig, wat vind ik dit lastig recenseren zeg. Moet ik dit nou benaderen als nieuw werk of niet? Het gaat immers om een licht opgedirkte commerciële uitgave van een live-registratie die als bonus bij de luxe uitgave van “Empath” werd geleverd. Lastig hoor.

Kijk, het probleem ligt niet bij de muziek zelf. “Devolution Series #1 – Acoustically Inclined, Live In Leeds” kan je misschien niet uitspreken zonder drie teugen van je zuurstoftank te moeten nemen, maar de inhoud staat als een huis. De introductie waarbij Devin casual zijn gitaar stemt en lekker babbelt met het publiek is kenmerkend voor de vrije en zeer relaxte sfeer die men op die bewuste avond zonder twijfel zou hebben ervaren. Tot zover alles goed.

Devin’s heerlijke gevoel voor humor en interactie met het publiek worden afgewisseld met een aantal nummers uit zijn repertoire. Sommige nummers waren al vrij kalm of akoestisch van aard en andere nummers zijn akoestische bewerkingen van hun origineel. Juist in deze akoestische versies van hardere nummers schuilen de grootste verrassingen. Een nummer als Deadhead lijkt zich bijvoorbeeld uitstekend te lenen voor een akoestische uitvoering. Echt, zeker niet verkeerd.

De productie van het album weet de performance perfect te vangen. Devin’s kraakheldere en zeer aangename stemgeluid galmt bij de kalmere passages als een zwoele, warme wind door je speakers en het ruigere werk komt binnen als een perfecte storm. Ook de subtiele geluiden vanuit de verbazingwekkend kalme zaal hebben het op de plaat weten te halen, doe je ogen dicht en het is alsof je er zelf bij bent. Ontspannen en gemoedelijk.
Waarom vind ik het dan toch lastig om dit album te recenseren? Heel simpel: ik vind het ongegeneerd commercieel van InsideOut om zo snel na “Order Of Magnitude – Empath Live Volume 1” een album als dit uit te brengen, het is immers nog geen half jaar geleden dat die live-registratie het daglicht zag. Waar “Order Of Magnitude” tenminste een echt nieuw live album was, hebben we met “Acoustically Inclined, Live In Leeds” te maken met een opgepoetst bonusschijfje van enkele jaren geleden.

Met de Devolution Series wil InsideOut de buzz rondom Devin’s laatste studio- en livealbum nog even oprekken tot er een nieuw album in de schappen ligt. De komende tijd kunnen we ons schrap zetten op een reeks releases van onder andere nummers die Devin tijdens de lockdown digitaal ten tonele heeft gebracht en een aantal concertregistraties uit het verleden. Volgens Devin zelf verdient dit eerste album in de Devolution Series het om gehoord te worden, omdat het een bijzonder concert betreft. Daar geef ik de beste man gelijk in en ik snap InsideOut ook wel, maar dit had net zo goed een uitsluitend digitale release kunnen worden van een paar euro.

Oh, kijk nou eens! Ik ben al aan het einde van mijn recensie. Zo moeilijk was het blijkbaar toch niet om dit album van mijn mening te voorzien. “Acoustically Inclined, Live In Leeds” is een heerlijke live-registratie van een bijzonder concert, helaas tenietgedaan door een nare smaak die achterblijft dankzij een onnodig commerciële release.

Send this to a friend