Diverse Artiesten

Christian Progressive Rock Vol. 2

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Threshing Floor Records
Website: www.cprogrock.com
Tracklist
Dave Bainbridge - Over The Waters (7:31)
Orphan Project - Orphan Found (5:09)
Simon Apple - Significance (3:48)
Neal Morse - Reunion (9:14)
David Wallimann - Waiting For The Sun To Rise (5:09)
Soulful Terrain - Secrets In The Valley (6:00)
Glass Hammer - Heroes And Dragons (5:34)
Young Earth - One True God (10:01)
Eric Parker - Under The Sun (5:51)
Scott Rice - Quantum Fizzix (4:18)
Revelation Project - Liars (9:03)
Bill Hubauer - I Can See Clearly (5:41)
Zie recensie voor de belangrijkste namen.
Christian Progressive Rock Volume 2 (2005)
Christian Progressive Rock Volume 1 (2004)

 Nog geen jaar na het verschijnen van de uitstekende sampler “Christian Progressive Rock Volume 1” (zie recensie) ligt alweer deel 2 van dit nieuwe tijdschrift voor ons klaar. Nou, dacht ik toen ik em voor het eerst zag, als de kwaliteit ook maar half zo goed is als de voorganger, dan belooft dat weer een heel scala van nieuwe ontdekkingen. Zoals ook het vorige deel is het enige verbindende deel de christelijke levensovertuiging van de bands en artiesten in kwestie. De leden van Young Earth schrijven op hun website: “de ingewikkelde kunstvorm die progressieve rock is, is een uitstekend middel om iets ingewikkelds als het evangelie uit te kunnen dragen”. Nou, dat beschouwen we dan maar als een compliment.

Deel 2 is letterlijk maar half zo goed als deel 1 omdat het maar één cd is. Dat is, na de weelde van de dubbelaar die aan deze sampler vooraf ging, een teleurstelling. Maar dat is dan ook het enige negatieve dat ik te melden heb. Want de twaalf bekende en onbekende tracks die hier gepresenteerd worden, zijn zondermeer uitstekend. Laten we – om goede gewoontes in te bouwen – ze opnieuw uitgebreid bekijken:

Dave Bainbridge – Over The Waters
Album: Veil Of Gossamer (klik op de titel om de complete recensie te lezen).
Iona-gitarist Dave Bainbridge behoeft eigenlijk geen introductie. Collega-recensent Maarten Goossensen was op deze site reeds eerder lovend over zijn eerste solo-cd “Veil Of Gossamer“, waarvan dit een representatief nummer is. Verplichte kost voor elke symfonische rockfan en zeker voor elke Iona-fan.
http://www.iona.uk.com/

Orphan Project – Orphan Found
Album: Orphan Found (klik op de titel om de complete recensie te lezen).
Tegen progmetal aanleunende stevige symfonische hardrock geformeerd rond zanger Shane Lankford. Mederecensent Maarten Goossensen was tamelijk gecharmeerd van de cd van dit bandje, en dit klasse-nummer is er een bewijs van.
http://www.orphanfound.com/

Simon Apple – Significance
Album: River To The Sea (klik op de titel om de complete recensie te lezen).
Onze doorgaans bijzonder kritische recensent Erik Groeneweg noemde de tweede cd van Simon Apple zijn ontdekking van het jaar 2004. Terecht, want het betreft kunstige popmuziek, vakkundig uitgevoerd en voorzien van prachtige melodieën. Zo ook dit nummer, weliswaar het kortste nummer van de sampler, maar wellicht ook tevens het beste.
http://simonapple.com/

Neal Morse – Reunion
Album: One (klik op de titel om de complete recensie te lezen).
Het feestelijke beginnende en majestueus eindigende nummer van de laatste cd van deze zanger, die nadere uitleg nodig heeft. Ik vind het een beter nummer dan dat ik op grond van “One” dacht, want ik kwam niet zo vaak aan het nummer toe of ik was de cd al zat tegen die tijd. Hier is het nummer perfect op zijn plaats.
http://www.nealmorse.com/

David Wallimann – Waiting For The Sun To Rise
Album: Deep Inside The Mind.
David Wallimann is een Amerikaanse gitarist, die allerlei prijzen won met zijn gitaarkunsten en die tevens een aantal jaren in Frankrijk woonachtig was. Naast zijn voortreffelijke gitaarfratsen beschikt hij ook over een geweldige stem en de kunst goede popsongs neer te pennen. Het ogenschijnlijk eenvoudige, een beetje Threshold-achtige nummertje op deze sampler zit propvol aangename akoestische vingeroefeningen, strakke riffs en inventieve, haast Mike Oldfield-achtige solo’s.
http://www.davidwallimann.com/

Soulful Terrain – Secrets In The Valley
Album: Astoria.
Soulful Terrain is een Amerikaanse groep rond instrumentalist Jason Williams, normaliter slechts geholpen door drummer / percussionist Van Hunsberger. Daar de muziek ook sterke Keltische invloeden kent, is de hulp van violist Frank van Essen en gitarist Dave Bainbridge (allebei Iona) geen verrassing. Een sterk visitekaartje.
http://www.soulfulterrain.com/

Glass Hammer – Heroes And Dragons (The Symphonic Version)
Oorspronkelijke versie op het album: Lex Rex.
Het afsluitende nummer van “Lex Rex” (2002) krijgt hier een uitgebreide aanpak, compleet met orkest, koor, strijkkwartet, drums van Matt Mendians, akoestische gitaar van Eric Parker en zang van Walter Moore. Deze versie had makkelijk ‘overdone’ kunnen worden, maar dat is gelukkig niet het geval. Een zeer overtuigende versie, die niet had misstaan op het oorspronkelijke meesterwerk.
http://www.glasshammer.com/

Young Earth – One True God
Nog geen album uit.
Eén van de leden van Young Earth is de hierboven al genoemde David Wallimann, maar de muziek van Young Earth heeft een veel meer recht-toe-recht-aan-karakter. Het nummer doet mij op een negatieve manier aan jaren tachtig / negentig symfonische metal denken. Alhoewel het basisnummer mij verveelt, is de muzikale krachtpatserij halverwege toch wel erg lekker. Ajalon’s bassist Randy George helpt een handje, maar het is vooral het erg goeie gitaarwerk van Wallimann dat andermaal de aandacht opeist.
http://www.youngearth.net/

Eric Parker – Under The Sun
Album: Diverse Artiesten – All This Time (klik op de titel om de complete recensie te lezen).
Dit nummer kwamen we ook al tegen op de sampler “All This Time” van Eric Parker’s organisatie. Het is een door Susie Bogdanowicz gezongen nummer, terwijl het baswerk van Steve Babb is en het toetsenspel en de drums van Fred Schendel. Een haast compleet Glass Hammer-nummer dus, compleet met verplichte Emerson-achtige Mini-Moogsolo. Doet Eric Parker zelf nog wat? Ja, hij componeerde het nummer en speelt akoestische gitaar. Leuk nummer hoor, maar zeker niet schokkend.
http://www.eric-parker.com/

Scott Rice – Quantum Fizzix
Nog geen album uit.
Scott Rice is een muzikant uit Amerika en werkt veel samen van America Gomorrah, alhoewel hij geen deel uitmaakt van deze groep, vertegenwoordigd op de vorige CPR-sampler. Het nummer Quantum Fizzix is een kort instrumentaal nummer dat ondanks de melding dat het is ingegeven door God, weinig indruk maakt.

Revelation Project – Liars
Album: Revelation Project (klik op de titel om de complete recensie te lezen).
Revelation Project bracht pas hun debuut uit en handelde daarin gelijk al over het boek Openbaringen. Deze zware kost, plus de progmetal-achtige sound (beetje halverwege Threshold en Queensryche), zorgen ervoor dat het nummer Lairs slechts het progmetal publiek zal aanspreken. Het nummer duurt voor mij wat te lang om te blijven boeien.

Bill Hubauer – I Can See Clearly
Speciaal opgenomen voor deze sampler.
Bill Hubauer is lid van de band Ten Point Ten en blijkbaar altijd in voor een geintje. I Can See Clearly, het overbekende nummer van Johnny Nash (en een miljoen keer gecoverd) krijgt op deze CPR-samlpler een progaanpak. En het werkt ook nog en de cover werkt als een uitstekende afsluiter van een prima verzameling christelijke prog.

Het ziet ernaar uit dat er nog meer delen zullen verschijnen van CPR en dat is een goeie zaak. Nu de prijs nog omlaag, want een sampler zou wel wat goedkoper mogen zijn.

Markwin Meeuws

Send this to a friend