Dr.Coenobite

Mysteries Of Life

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Nederland
Website: https://dr-coenobite.bandcamp.com/
Coen Vrouwenvelder: alle instrumenten en zang
Mysteries Of Life (2020)
Dragons (2019)
Once In A Blue Moon (2017)
Forest Tales (2015)
X-Position (2015)
New Horizons (2011)
Recovery (Remix – 2010)
Solitude (2007)
French Kiss (2002)
Reflections In Wood (2002)
Fading Light (2001)
500 Years Of GTR-Music (2000)
Checkmate (1998)
Recovery (1997)
Castles In The Air (1994)
My Habit (1992)
Turn The Page (1988)

We leven momenteel in een vreemde en veranderde wereld. We moeten op een andere wijze ‘in het niets’ (over)leven. We moeten deze ziekte gewoon accepteren, een ons zelf aangedaan lot.

Deze wijsheid wil Dr.Coenobite ons brengen met zijn zeventiende album “Mysteries Of Life”. Het album handelt over de mysteries van het leven, over alles wat leeft en ons bezighoudt. Enerzijds is de schoonheid van het leven, de ‘Wonderen der wereld’, maar anderzijds ook de zorg en respect die we moeten hebben voor Moeder Aarde, onze planeet en alles wat daar op leeft. Met name het nummer Thin Air brengt deze boodschap. Aan dit nummer is ook een soort epiloog toegevoegd dat wordt opgedragen aan alle slachtoffers van Covid-19.

De muziek van Dr.Coenobite is een vreemde mengeling van rock, folk, Canterbury en elektronische muziek. Denk aan Supersister, Zappa en Soft Machine. Vrouwenvelder’s gebruik van diverse synthesizers, orgels, Keltische harp, fluit en allerlei andere instrumenten geven een speciaal geluid aan zijn muziek. Natuurlijk zijn de eerder genoemde invloeden van Mike Oldfield, Camel en Gandalf ook nog steeds aanwezig, maar toch klinkt dit album anders, frisser, melodieuzer en krachtiger.
Het album start met het titelnummer waarbij diverse Keltische thema’s als inspiratiebron zijn gebruikt. Het zacht kabelend water, het gebruik van de fluit, een Gu-Zheng citer en Dulcimer percussie geven een middeleeuws Keltisch gevoel aan dit nummer. Het hele album ademt – mede door het gebruik van genoemde specifieke instrumenten – deze sfeer en geeft het een zeventiger jaren elektronisch, symfonisch gevoel.

Coen Vrouwenvelder is niet de meest begenadigde zanger, maar toch voegen de teksten wat toe aan het album. Instrumentaal staat het album en geeft het hierboven beschreven gevoel. De zang is functioneel en levert inhoud aan de nummers. De teksten zetten aan tot nadenken, waar gaan we heen in deze wereld en wat is belangrijk in ons leven?

Als laatste noot wil ik ook nog aandacht besteden aan het bijzondere werk dat Dr.Coenobite verricht met zijn muziek. Met beperkte financiële middelen maakt Vrouwenvelder zijn muziek, alle instrumenten bespeelt hij zelf, opnamen, mixing en productie doet hij alleen en ook het ontwerp van het artwork en alles wat bij het maken van een cd komt doet hij. ‘Van-idee-tot-ceedee’ is allemaal ‘ouderwets en uniek handwerk’. Chapeau!
Send this to a friend