Dream Theater is aan een nieuw hoofdstuk in zijn toch al omvangrijke biografie begonnen. Dat hoofdstuk heet ‘Lost Not Forgotten Archives’. Inderdaad: archieven die zijn kwijtgeraakt, maar niet vergeten. Het kostte mij wat tijd deze filosofisch getinte woorden te vatten.
Dit hoofdstuk, wat meer een masterplan is, komt uit de koker van Inside Out Music, het huidige platenlabel van Dream Theater. Het Duitse label gaat de volledige officiële bootleg-serie, die destijds door Ytsejam Records is uitgegeven, opnieuw als speciale ‘collectors serie’ uitbrengen. Inclusief niet eerder uitgebracht materiaal. En ook nog eens met nieuw artwork. Inderdaad: oude wijn in nieuwe zakken. Als opwarmer voor al het moois wat komen gaat dient een integrale uitvoering van “Images And Words”, het grote doorbraakalbum van de groep uit 1992. Het is een live-uitvoering uit september 2017 in de legendarische Budokan-zaal in Tokyo. Een zaal waar Dream Theater gedurende zijn carrière kind aan huis was.
Het gebodene op dit schijfje klinkt ruwer en minder gepolijst dan we van officiële live-productie kennen. Daardoor wordt de echte live-belevenis beter benaderd. Bijzonder knap is de virtuositeit waarmee men de op dat moment 25 jaar oude nummers nog steeds weet te spelen. Met of zonder Derek Sherinian en Mike Portnoy. Het maakt helemaal niet uit, want Jordan Rudess en Mike Mangini hebben hun vertrek naadloos en misschien wel beter ingevuld. Wat dat betreft is deze wijn als cognac: hoe ouder hoe beter. Ook de vaak bekritiseerde James Labrie levert op enkele mindere momenten na (Surrounded en Under A Glass Moon), een puike zangprestatie.
De meeste nummers worden gespeeld zoals ze ook op het originele studioalbum staan. Daarop zijn twee uitzonderingen. Take The Time klokt vier minuten langer door een geïmproviseerd instrumentale outro van John Petrucci. Een leuke maar overbodige drumsolo van Mike Mangini zorgt dat Metropolis – Pt. I: The Miracle And The Sleeper met dik drie minuten wordt opgerekt.
De grote vraag is wat deze cd en de komende in deze reeks toevoegen aan het nu al immense oeuvre van Dream Theater. De band grossiert immers in live-albums, dvd’s en blu-rays waarop de nummers van dit schijfje, weliswaar verspreid, vertegenwoordigd zijn. Muzikaal hoeft de band zich al lang niet meer te bewijzen. En de diehard fans hebben de originele bootleg-serie natuurlijk al lang in de kast of op een externe drive staan. Of het moet de integrale live-uitvoering zijn van dit album, juist op die locatie.