Eden

Miasto Szcześliwych Ludzi

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Polen
Label:  GAD Records
Tracklist
Eksperyment nr 1
Scherzo
Słoneczna polana
Dżungla
Sen
Małe inwencje
Wielka zabawa
Opowieści wiatru
Daleka podróż
Kłopoty z zegarami
Rock and roll (bonus track)
Tadeusz Bajewski: gitaar
Wojciech Borkowski: drums
Maciej Kubicki: basgitaar
Wacław Laskowski: drums
Krzysztof Leniak: fluit
Miasto Szcześliwych Ludzi (2020)

De tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw actieve Poolse band Eden is binnen het genre, zelfs in eigen land, altijd een goed bewaard geheim gebleven. En toen de bekendheid van de band in Polen een tikkeltje toenam was Eden al weer van de progressieve, fusion-achtige muziek afgestapt. Dat was in 1976. De groep heeft in dat jaar zijn meer progressieve muziek toch willen vastleggen voor het nageslacht en voor ieder ander die het maar wil horen en daar is deze schijf het resultaat van.

“Miasto Szcześliwych Ludzi” is een verzameling van composities die door de band tijdens het bestaan tot dat moment al enige tijd live ten gehore werden gebracht. De schijf klokt totaal 46 minuten verdeeld over elf nummers. De muziek is instrumentaal en laat vooral een geluid horen dat refereert naar Mahavishnu Orchestra en Camel. Het eerste vooral door de jazzy inslag en het John McLaughlin-achtige gitaarspel van Bajewski en het tweede door de dwarsfluit van Leniak en toch ook weer door de gitarist. En daarnaast: ook de muziek van Camel was een periode, eind jaren zeventig, niet wars van jazzinvloeden.

De composities zijn redelijk compact. Er wordt zeker gesoleerd, door zowel de gitarist als de fluitist, maar verwacht geen oeverloos voordurende egotripperige capriolen. De ritmesectie is degelijk, legt in de meeste gevallen een jazzy basis en is creatief. Vooral basgitarist Kubicki valt op met zijn duidelijk aanwezige, ‘springerige’ manier van spelen.
Tijdens het beluisteren van de eerste noten van het nummer, Eksperyment nr 1, weet je meteen waar je aan toe bent. De muziek start als Mahavishnu Orchestra ten tijde van “Birds Of Fire” en “The Inner Mounting Flame” maar gaat als snel over naar een met dwarsfluit gelardeerd, meer Camel/Focus-achtig, geluid. Het basspel daarentegen doet nogal aan Weather Report denken. Het nummer klinkt opgewekt, zit vol tempowisselingen en is voorzien van een prima gitaarsolo.
Scherzo Is een uptempo stuk. De ritmesectie is echt top: snel spel, tempowisselingen en zeer boeiend. Tijdens Słoneczna Polana gaat het tempo een paar tandjes naar beneden. Het virtuoze dwarsfluitspel doet aan Mel Collins denken op “Lizard” van King Crimson. De gitaarsolo had van de hand van Andy Latimer kunnen zijn.
Dżungla start met experimentele, enigszins onsamenhangende klanken die overgaan in een lekker, zelfs een beetje funky, stukkie jazzrock.

Met Sen gaat de muziek eigenlijk in dezelfde trant verder. Het buitengewoon smakelijke gitaarspel op dit nummer is een positieve vermelding waard. Lekker!
Het aan het begin rappe Małe Inwencje rockt lekker weg. Tijdens de eerste minuten is de muziek vrolijk en gaat alles in een hogere versnelling dan op voorgaande nummers. Tot halverwege het tempo behoorlijk terugzakt en er over een traag ritme wordt geëxperimenteerd door de verschillende solisten.
Wielka Zabawa is dan weer een uptempo deuntje en daarop komen zelfs invloeden van Santana binnenzeilen.
Het rustige Opowieści Wiatru klinkt zeer sfeervol. De basgitarist heeft hier de hoofdrol. Zijn prima spel meandert van begin tot eind door het nummer heen. Het korte Daleka Podróż heeft een pakkende riff en zit vol lekker vet gitaarspel. En Kłopoty z zegarami heeft iets latin-achtigs wat vooral door de drummer wordt veroorzaakt. Hij legt een uptempo ritme neer waarover in een lager tempo word gesoleerd door zowel de gitarist als de basgitarist. Er zit jammer genoeg niet veel ontwikkeling in dit stuk, een climax blijft uit.
Het laatste nummer, Rock And Roll, is een bonus. Grappig bedoeld wellicht, dit uptempo nummer kenmerkt zich namelijk door typische rock & roll waarover bij herhaling de tekst ‘rock & roll!’ wordt gezongen. De uitvoering is prima maar muzikaal valt dit nummer naar mijn mening behoorlijk uit de toon.

Best een lekker plaatje. De kwaliteit van de muziek is zeer hoog en de meeste composities staan als een huis. Invloeden van Camel, Focus, Santana en Mahavishnu Orchestra zullen veel bezoekers van Progwereld aanspreken. En mij? Nou, ik houd over het algemeen wel van een jazzy sausje over mijn bordje seventies prog!

Send this to a friend