Edenbridge

The Grand Design

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Oostenrijk
Label: Massacre Records
Website: www.edenbridge.org
Tracklist
Terra Nova (7:07)
Flame Of Passion (5:20)
Evermore (3:43)
The Most Beautiful Place (3:07)
See You Fading Afar (4:43)
On Top Of The World (5:01)
Taken Away (4:11)
The Grand Design (10:14)
Empire Of The Sun (5:22)
Frank Bindig: basgitaar
Sabine Edelsbacher: solo- en achtergrondzang
Lanvall: solo- en slaggitaren, 6- en 12-snarige akoestische gitaar, piano, toetsen, bouzouki, mandoline
Roland Navratil: drums
Met medewerking van:
Karl Groom: gitaarsolo in Terra Nova
Martin Mayr: flamengo- en akoestische gitaarsolo in The Grand Design, aanvullende slaggitaarpartijen
Astrid Stockhammer: vioolsolo in The Grand Design
Robby Valentine: achtergrondzang en koren in Terra Nova, The Grand Design en Taken Away, pianosolo in Terra Nova
Dennis Ward: achtergrondzang en koren in Flame Of Passion, Evermore, See You Fading Afar en On Top Of The World
The Chronicles Of Eden (2007)
The Grand Design (2006)
Shine (2004)
A Lifetime In Eden (2004)
Aphelion (2003)
Areana (2001)
Sunrise In Eden (2000)

Edenbridge, de band rond zangeres Sabine Edelsbacher en gitarist / toetsenist Lanvall brengt sinds 2000 met de regelmaat van de klok nieuw werk uit. Is dat iets om reikhalzend naar uit te kijken? Ja en nee. Veel verrassingen staan er ook op dit album “The Grand Design” niet, maar er wordt wel op ruim voldoende niveau gemusiceerd. Het vorige album “Shine” van de band werd vergeleken met Royal Hunt en dan met name vanwege de meerstemmige samenzang. Zo stevig als het werk van voornoemde band wordt het echter nergens. De muziek schuurt langs progmetal, maar bevat daarnaast ook dromerige, sferische passages.

Alle muziek, teksten en orkestratie komt uit de koker van Lanvall. Op een paar nummers, Terra Nova, Taken Away en The Grand Design heeft hij echter voor het schrijven van de koren hulp gehad van onze eigen Robby Valentine. Dat betekent meerstemmige koren die aan Queen doen denken.

Met Terra Nova zet de band gelijk al een zeer afwisselend nummer neer. Zangeres Edelsbacher doet haar best, maar kan toch een accent niet verhullen. Daarnaast ontbreekt het haar aan pure power, zoals dat tot uitdrukking komt Flame Of Passion. Op de rustige momenten zoals in de ballades The Most Beautiful Place en Taken Away past haar stem goed bij de dromerige en bij tijd en wijle orkestrale muziek. Jammer is dan wel dat ze in de hoge regionen over de top gaat.

Wat mij echter uitermate kan bekoren is het gitaarwerk. Met name de solo’s zijn van een hoog niveau en hebben een kenmerkend fluitend geluid, zoals we dat ook kennen van een band als Fair Warning. Flame Of Passion en On Top Of The World worden hierdoor naar een hoger niveau getild. On Top Of The World doet aan Heart denken. Zeer makkelijk en lekker in het gehoord liggend, maar wel met een hoog ‘dat heb ik eerder gehoord’ gehalte.

In het epische en ruim tien minuten durende titelnummer, The Grand Design, probeert de band verschillende elementen tot één geheel te smeden. Zo zijn Oosterse invloeden te horen, maar ook een akoestische gitaarsolo en een vioolsolo. Dat gaat de band behoorlijk goed af, zonder dat er sprake is van knutselsymfo.

De limited edition van “The Grand Design” bevat nog een extra nummer, Empire Of The Sun. Een beetje vreemde eend in de bijt, omdat het beter tot zijn recht zou komen op één van de solo-albums van Lanvall. Een nummer dat door het gitaarwerk sterk refereert aan Camel. Rustig en emotioneel.

Rob van Oosten
Koop bij bol.com

Send this to a friend