Electric Light Orchestra

Discovery

Info
Uitgekomen in: 1979
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Jet Records
Website: https://jefflynneselo.com/
Tracklist
Shine A Little Love (4:44)
Confusion (3:43)
Need Her Love (5:13)
The Diary Of Horace Wimp (4:18)
Last Train To London (4:34)
Midnight Blue (4:20)
On The Run (3:57)
Wishing (4:14)
Don’t Bring Me Down (4:05)
Bev Bevan: drums, percussie
Kelly Groucutt: basgitaar, zang
Jeff Lynne: zang, gitaren, toetsen, koor- en strijkersarrangementen
Richard Tandy: toetsen, koor- en strijkersarrangementen
Met medewerking van:
Louis Clark: koor- en strijkersarrangementen, dirigent
From Out of Nowhere (2019)
Wembley Or Bust (2017)
Alone in the Universe (2015)
Live (2013)
Zoom (2001)
Balance Of Power (1986)
Secret Messages (1983)
Time (1981)
Xanadu (1980)
Discovery (1979)
Out Of The Blue (1977)
A New World Record (1976)
Face The Music (1975)
The Night The Light Went On [In Long Beach] (1974)
Eldorado, A Symphony (1974)
On The Third Day (1973)
E.L.O. 2 (1973)
The Electric Light Orchestra (1971)

Na het grote commerciële succes van “Out Of The Blue” valt het voor Jeff Lynne niet mee om met een nieuwe kaskraker op de proppen te komen. Ruim anderhalf jaar later ziet dan toch “Discovery”, door insiders ook wel gekscherend “Disco Very” genoemd, het levenslicht. Door de toenemende populariteit van disco waagt Lynne zich op dit album inderdaad aan een paar disco-nummers. Gelukkig weet hij de schade tot twee tracks te beperken, waardoor we mogen constateren dat de titel “Disco Very” very overdreven is.

Openingstrack Shine A Little Love draagt onmiskenbaar disco-sporen in de beat en de strijkersarrangementen van Louis Clark. Waarschijnlijk heeft de goede man hier zijn eerste stijloefeningen uitgevoerd voor zijn latere succes met “Hooked On Classics”.
Daarnaast is het gewoon een heel aanstekelijk liedje met die typische ELO-koortjes. Last Train To London is eveneens 100% disco, compleet met octaverende basgitaar en clavinet. Beide nummers zouden gezamenlijk ter promotie van het album op single uitkomen.

Verder staan er nog enkele nummers op het album die het predicaat ELO-waardig verdienen zoals Confusion, dat zomaar voor Roy Orbison (de latere maat van Jeff Lynne in Traveling Wilburys) kon zijn geschreven. The Diary Of Horace Wimp is ook een zeer interessante track, misschien wel een mini-musical met de nodige Beatles-trekjes. Het nummer gaat over een week in het leven van een verlegen man die het hart van een vrouw, die hij ontmoette, probeert te veroveren. In de tekst wordt de zaterdag achterwege gelaten omdat, volgens Lynne, er op zaterdag gevoetbald wordt. In het refrein lijkt het wel of Lynne de broertjes Gibb voor de vocalen heeft ingehuurd. Verder wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de vocoder, zoals overigens in meer tracks.
Vermeldenswaardig is ook nog On The Run met een energieke intro en mooie koortjes.
Wat overblijft is het druilerige Need Her Love en dito Wishing, waarna het album wordt afgesloten met de welbekende stamper Don’t Bring Me Down, zonder strijkers, maar met ELO-koortjes.

Al met al een aardig album van Electric Light Orchestra, dat in die dagen al langzaam richting Jeff Lynne’s ELO bewoog. Op dit album geen Mik Kaminski, Hugh McDowell en Melwyn Gale meer. Zij zouden nog wel live en in de videoclips figureren, maar maakten geen deel meer uit van de band. Alle strijkers werden uitsluitend door een complete strijkerssectie onder leiding van Louis Clark in de studio opgenomen.
Aan het artistieke niveau van “Out Of The Blue” kan “Discovery” echter niet tippen. Daar is dit album ook veel te wisselvallig voor.

Send this to a friend