Norlander, Erik

The Galactic Collective Definitive Edition

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Think Tank Media
Website: http://www.eriknorlander.com/
Luisteren kan via: http://www.thetank.com/tgcde.htm

Beeld: 16:9
Geluid: 2.0 Stereo en 5.1 Surround
Regio: 0 (alle regio's)
Tracklist
Dvd
Arrival
Neurosaur
Introduction Interview
Interview Neurosaur
Interview Fanfare For Absent Friends
Fanfare For Absent Friends
Interview Sky Full Of Stars
Sky Full Of Stars
Interview Astrology Prelude
Astrology Prelude
Interview Trantos Station
Trantor Station
Interview After The Revolution
After The Revolution
Interview Garden Of The Moon
Garden Of The Moon
Interview Dreamcurrents
Dreamcurrents
Interview The Dark Water
The Dark Water
The Dark Water/End Credits
Video Behind The Wall Of Doom The Synthesizers Of The Galactic Collective
Cd1
Arrival (1:47)
Neurosaur (5:00)
Fanfare For Absent Friends (6:08)
Sky Full Of Stars (10:00)
Astrology Prelude (5:38)
Trantor Station (6:27)
After The Revolution (12:16)
Garden Of The Moon (5:18)
Dreamcurrents (5:38)
The Dark Water (20:42)

Cd2
Space: 1999 (5:10)
Sky Full Of Stars – Piano And Vocal Version (10:10)
Garden Of The Moon – Long Version (6:03)
The Darker Water (24:38)
Freddy DeMarco: gitaar
Lana Lane: zang
Nick LePar: drums
Mark Matthews: basgitaar
Erik Norlander: toetsen

Met medewerking van:
Lana Lane: zang
Mark McCrite: gitaar
John Payne: gitaar, zang
Mitch Perry: gitaar
Ron Redfield: gitaar
The Galactic Collective Live In Gettysburg dvd (2012)
The Galactic Collective Definitive Edition dvd (2012)
The Galactic Collective (2010)
Hommage Symphonique (2007)
Live In St. Petersburg dvd (2006)
Seas Of Orion (2004)
Stars Rain Down (2004)
Music Machine (2003)
Into The Sunset (2000)
Threshold (1997

Erik Norlander is niet iemand die lang stil zit. De agenda van deze in El Dorado Hills (Californië, Verenigde Staten) woonachtige muzikant staat steevast vol gepland met muzikale afspraken. Met enige regelmaat vraag ik hem vriendelijk naar nieuwe plannen en ontwikkelingen. Steevast vraag ik hem dan hoe het staat met zijn plannen voor een dvd. Halverwege 2012 snoert hij niet alleen mij maar ook andere fans en liefhebbers de mond door in één klap met twee dvd’s op de proppen te komen. Naast de hier besproken “The Galactic Collective The Definitive Edition” is dat ook “The Galactic Collective Live In Gettysburg”, waarvan je die recensie hier kunt lezen.

The Galactic Collective is de naam waaronder Norlander in 2010 de beste instrumentale nummers uit zijn oeuvre en dat van Lana Lane en Rocket Scientists in een nieuw jasje heeft gestoken en opnieuw heeft opgenomen. Dat deed hij met een volledig nieuwe begeleidingsband. Na het uitbrengen van dat album kroop hij met zijn band opnieuw een paar dagen de studio in om alle nummers live te spelen en tegelijk in HD-kwaliteit op te nemen op video. Het resultaat daarvan tref je aan op deze ruim twee uur durende dvd. En dat resultaat mag er zowel qua beeld (16:9 widescreen) als geluid (2.0 of 5.1 surround) zijn.

Beeld

We zien Erik Nolander aan vier zijden ingebouwd staan tussen een batterij aan toetseninstrumenten (onder andere Moog, Minimoog Voyager, Hammond B3, Andromeda A6 en een Steinway Grand Piano). Het hoogst opgestelde toetseninstrumenten reikt daarbij zelfs tot kinhoogte. Op verschillende video’s zien we uiteraard ook de modulaire Moog synthesizer, door Norlander liefkozend ‘The Wall Of Doom’ genoemd (ga bijvoorbeeld eens rustig zitten en kijken naar het nummer Trantor Station of Garden Of The Moon). Op verschillende posities staan vaste camera’s die mooi zicht geven op de bespeling van hun instrumenten door de heren. Regelmatig en op een rustige wijze gemonteerd worden alle instrumenten en het bespelen daarvan in beeld gebracht. Overzichtsbeelden worden daarbij afgewisseld met close-up beelden. Dit geeft opnamen als deze, die dus geen live opnames voor publiek zijn, een meerwaarde.

Naast de vaste camera’s zijn er enkele mobiele camera’s. Die zorgen er voor dat het geheel niet te statisch is. Vooral het uitstekende spel en de instrumentbeheersing van Freddy DeMarco op gitaar, Mark Matthews op basgitaar en Nick LePar op drums worden op deze wijze fraai in beeld gebracht. Je ziet bovendien niet vaak een camera op enkele decimeters afstand de handen gedurende een toetsensolo volgen.

Alle nummers zijn van commentaar voorzien door Norlander. Het zijn korte interviews geworden die aan elk nummer voorafgaan. Daarin geeft Norlander rustig sprekend toelichting op het ontstaan van het nummer evenals technische informatie. Soms is zijn commentaar zelfs voorzien van afbeeldingen die zijn uitleg ondersteunen. De beelden van een helaas niet in de camera kijkende Norlander worden afgewisseld met foto’s. Deze interviewtjes duren maximaal drie minuten en zijn apart geïndexeerd zodat je ze eventueel kunt overslaan. Je moet het Engels wel beheersen want ondertiteling is niet op de dvd aanwezig.

Geluid

Geluidstechnisch valt er niets aan te merken. Zoals we van Norlander gewend zijn is vooral hier de grootste zorg aan besteed. Je kunt de dvd beluisteren in 2.0 stereo of in 5.1 surround. Vooral de 5.1-versie is genieten geblazen (voorop gesteld dat je over een goede installatie beschikt). In het boekje bij de dvd geeft Norlander een uitgebreide toelichting op de geluidsmix.

Uitschieters naar boven en beneden kent deze dvd niet. Het niveau is gedurende twee uur constant hoog. Het apart bespreken van de nummers is dan ook niet nodig. Je kunt daarvoor ook de recensie van de cd nalezen. Uitzondering op deze regel vind ik persoonlijk After The Revolution. In dit nummer komen ook alle gastmuzikanten aan bod. Zo zien we Mitch Perry ontspannen met de benen over elkaar en op blote voeten een paar gitaarsolo’s spelen waarbij bij mij de rillingen van genot over de rug liepen. Tussendoor passeren beelden en geluiden van Ron Redfield (gitaar), John Payne (gitaar en woordloze zang), Mark McCrite (gitaar) en Lana Lane (koorzang). Bij de koorzang van Lane is het beeld geheel toepasselijk in vieren gedeeld.

Bonus

Als bonus is aan de dvd de documentaire Behind The Wall Of Doom: The Synthesizers Of The Gallactic Collective toegevoegd. Deze 22 minuten durende film gaat over het toetsenarsenaal dat Norlander op deze productie heeft gebruikt. Het is een vrij technisch verhaal, ondersteund met beelden. Eigenlijk is het een kort college van de master… Doordat Norlander niet in de camera kijkt en hij het verhaal kennelijk aan een ander verteld, komt het wat minder persoonlijk over. Gelukkig wordt deze omissie gecorrigeerd in het deel dat gaat over de modulaire Moog synthesizer ‘The Wall Of Doom’, de manshoge synthesizer waarmee Norlander zich graag laat fotograferen.

Audio

Naast de dvd zijn er twee audio cd’s aan de verpakking toegevoegd. Op de ene cd staat het volledige opnieuw ingespeelde album “The Galactic Collective”. Deze is niet interessant voor de mensen die deze cd al in huis hebben. De tweede cd is dat zeker wel. Dit schijfje bevat vier niet eerder uitgebrachte nummers. Space: 1999 komt oorspronkelijk van het album “Oblivion Days” van Rocket Scientists uit 1999 en staat in een live-uitvoering ook op “Stars Rain Down” uit 2004. De nieuwe bewerking die we hier aantreffen paste destijds niet op de tot het gaatje vol gebrande “The Galactic Collective”. Sky Full Of Stars is al wel diverse keren op cd en de dvd “Live In St. Petersburg” verschenen. In deze versie wordt het hoofdthema gespeeld op piano in plaats van op Moog synthesizer. Verder is de ‘koorzang’ van Lana Lane aangepast.

Daarnaast horen we een lange versie van het Lana Lane-nummer Garden Of The Moon (inclusief een deel van het nummer In The Hall Of The Ocean Queen). Aan het nummer zijn diverse speciale effecten op toetsen toegevoegd. Wat mij betreft wordt het lekkerste tot het laatst bewaard in de vorm van The Darker Water. Het oorspronkelijke The Dark Water is opgebouwd uit zes aparte nummers die staan op drie verschillende albums van Rocket Scientists. De oorspronkelijke speelduur van meer dan twintig minuten is in deze versie verlengd met vier minuten. Die verlenging bestaat uit een extra gitaar- en toetsensolo evenals een jam met diverse geluidseffecten.

In het doosje zit een zestien pagina’s tellend boekje met achtergrondinformatie over alle nummers, foto’s, een toelichting van Erik Norlander over de 5.1 geluidsmix en een uitvoerige introductie geschreven door Michelle Moog-Koussa, dochter van wijlen Bob Moog en voorzitter van de Bob Moog Foundation. Voor zover ik weet werd met uitzondering van Jean Michel Jarre nooit eerder op dvd een zo grote keur aan toetseninstrumenten in beeld gebracht. Deze dvd is daarom verplichte kost voor de fan. Ook de liefhebber van toetsen in het algemeen kan moeilijk om deze dvd heen.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend