Eye Of Melian

Legends Of Light

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst:  Nederland/Finland/Verenigde Staten
Label:  Eigen Beheer
Website: https://www.eyeofmelian.com
https://eyeofmelian.bandcamp.com/album/legends-of-light-album
Tracklist
Doorway Of Night (4:21)
Vita Nova (6:33)
The Homesong's Call (5:30)
Under The Grey Sky (4:09)
The Bell (4:30)
Everstrong (4:55)
Wings Of The Dawn (4:25)
Adrift In Eternity (4:03)
Light (4:43)
Rainfall (6:22)
Ainiaan (Adrift In Eternity - Finnish version) - bonus track (4:02)
Light (alternate ending) - bonus track (7:07)
Johanna Kurkela: zang
Robin La Joy: achtergrondzang en teksten
Mikko P. Mustonen: orkestraties
Martijn Westerholt: componist, achtergrondzang
Met medewerking van:
Troy Donockley: fluit en panfluit op Doorway of Night, Under the Grey Sky, Rainfall
LEAH: zang op Light
Shir-Ran Yinon: violen op Doorway Of Night, Under the Grey Sky, The Bell, Rainfall
Legends Of Light (2022)

Martijn Westerholt speelde in het verleden samen met zijn broer Robert in Within Temptation. Na het album “Mother Earth” verliet hij de band. In 2002 richtte hij de band Delain op. Westerholt is ook een groot fantasy liefhebber en hij wilde zijn passie voor dit genre, symfonische rock en filmmuziek combineren.

Bij de Amerikaan Robin La Joy vond hij een medestander. De Finse zangeres Johanna Kurkela (ook bekend van Auri) werd aan de gelederen toegevoegd, evenals de Finse producent Mikko P. Mustonen die verantwoordelijk is voor alle orkestraties. Eye Of Melain (gebaseerd op een karakter uit de Silmarillion van auteur Tolkien) was geboren. Op hun website wordt hun samenwerking treffend omschreven: “Martijn het kloppende hart, Robin de ziel, Johanna de stem en Mikko het skelet”.

In bijna vijftig minuten neemt het viertal je in tien nummers mee naar een compleet andere dimensie. Welkom in de wereld van prachtige natuurlandschappen, galopperende paarden, knappe jonkvrouwen en brute vijanden. Liefhebbers van The Lord Of The Rings en Game Of Thrones zullen geen moeite hebben om beelden te produceren bij deze muziek.

Geen fantasy liefhebber? Geen probleem. Laat je meevoeren door de meeslepende filmische muziek die je zelf van beelden kunt voorzien. De bombastische orkestraties, opzwepende ritmes en de fenomenale, kraakheldere zangstem van Johanna Kurkela zullen je betoveren. Liefhebbers van Auri, Within Temptation, Iona en Clannad zullen dit zeer zeker waarderen.

Martijn Westerholt en Mikko P. Mustonen vormen een geweldige tandem. Zij voorzien de muziek van karakter, intensiteit en bombast waaraan Johanna Kurkela een mooie dosis emotie toevoegt. De orkestraties zijn geweldig, de ene keer zijn ze licht dreigend op de achtergrond aanwezig om vervolgens alle aandacht op te eisen. Ik moet regelmatig denken aan de orkestraties van Hans Zimmer in de Christopher Nolan film “Inception”. Op een album als dit kan Troy Donockley natuurlijk niet ontbreken! Zijn fluitspel geeft Doorway Of Night, Under The Grey Sky en Rainfall een prachtige diepgang.

In het begin vond ik de muziek iets te veel op elkaar lijken, maar na meerdere luisterbeurten ontdekte ik steeds meer diepgang en afwisseling. Het is een album waar je voor in de stemming moet zijn. Het eist namelijk al je aandacht op. Maar als je er aan begint is er geen ophouden mogelijk. Deze fantasywereld heeft een verslavend karakter.

Het hele album kun je hier beluisteren:
Send this to a friend