Flamborough Head

Shreds Of Evidence

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Nederland
Label: Oskar
Website (weblink): www.oskar-cd.com
Website: www.flamboroughhead.nl
Tracklist
Bless The Wings (That Bring You Back) (6:30)
Year After Year (live) (3:04)
Mantova (8:20)
Rixt Fan't Oerd (7:24)
Blessing Of A Smile - A Flower Full Of Stars (2:29)
Daughters Of Night - Dante’s Inferno (6:59)
By The Bank Of The River - Dante's Purgatorio (5:39)
Labyrinth Of Light - Dante's Paradiso (5:18)
Corrugated Road (live) (7:24)
Limestone Rock (Reworked and extended version) (10:22)
The Trapper (11:41)
Margriet Boomsma: zang, fluit, gitaar
André Cents: gitaar, zang
Marcel Derix: basgitaar
Eddie Mulder: gitaar, zang
Gert Polkerman: gitaar, zang
Koen Roozen: drums
Siebe-Rein Schaaf: toetsen, zang
Edo Spanninga: toetsen
Hans Spitzen: gitaar
Live At Progfarm 2006 (2017)
Shreds Of Evidence (2017)
Lost In Time (2013)
Looking For John Maddock (2009)
Live In Budapest (2007)
Tales Of Imperfection (2005)
One For The Crow (2002)
Defining The Legacy (2000)
Unspoken Whisper (1998)
Bridge To The Promised Land (1994)

Flamborough Head is al jaren een vaste waarde binnen de Nederlandse symfo scene en brengt om de zoveel tijd een nieuw album uit. Eerst op het Britse Cyclops, later op het Poolse Oskar. Voor laatstgenoemd label bracht de groep vorig jaar een collectie aan zeldzame tracks bij elkaar die in de afgelopen twintig jaar verschenen op allerhande compilaties of live zijn uitgevoerd en nog niet eerder het levenslicht zagen.

In die laatste categorie valt Corrugated Road. Een stuk van de allereerste, bijna 25 jaar oude demo “Bridge To The Promised Land”, toen Siebe-Rein Schaaf en André Cents nog deel uitmaakte van de groep. De opname is afkomstig van het ProgFarm-optreden uit 1998. Opname technisch niet perfect, maar wel een sfeervolle uitvoering opgenomen in die boerenschuur achter De Harmsdobbe in Bakkeveen. Dat is de plek waar Flamborough Head jarenlang hun jaarlijkse feestje ProgFarm hield en jaar in jaar uit een voortreffelijk programma voor de progliefhebber bood en als een ware gastheer zelf ook optrad. Ook Year After Year is afkomstig van zo’n optreden (2005), toen Margriet Boomsma en Eddie Mulder alweer jaren bij de band zaten. Van het bewuste album “Tales Of Imperfection” is ook Mantova een voorbeeld, opgenomen voor Xymphonia radio in Almelo in december 2005.

Beide covers van The Moody Blues (Bless The Wings) en Flower Kings (Blessing Of A Smile – A Flower Full Of Stars) ontbreken niet en in de categorie handig: op deze cd staan de bijdragen van de Friese band voor het Dante-project van Colossus. Drie fraaie stukken die de klasse van Flamborough Head onderstrepen en ook los van het Dante-ding prima op zichzelf staan. Voor de Prog NL cd van Progwereld nam de groep het Friestalige Rixt Fan’t Oerd op, een buitenbeentje en tegelijkertijd een prachtig gearrangeerd stuk. De vijf kwartier durende compilatie sluit af met een vrij recente opname van The Trapper, opgenomen tijdens ProgFrog in 2015 in Nieuwerkerk aan de IJssel. Het fluitspel van Boomsma is wat aan de onzekere kant, maar opnieuw wint de charme van de muzikale perfectie. Daar is deze cd ook voor bedoeld en slaagt deze daarin met vlag en wimpel.

De geluidskwaliteit mag af en toe wat aan de magere kant zijn, soms hebben we echt met lage bitrate MP3-tjes te maken (The Trapper, Mantova) en daar had toch wel meer uitgehaald kunnen worden. Volgende keer toch iets betere zaalopnames maken, Dammes? Daarbij komt dat de tekst op de inlay (digipak) wel heel erg aan de kleine kant is, zodat degenen met minder goede ogen een vergrootglas nodig hebben. Met die kleine kanttekeningen opgemerkt is “Shreds Of Evidence” verder een voorbeeldige verzameling van losse tracks en de kans voor completisten om een aantal rariteiten van Flamborough Head op één cd te hebben.

Wouter Bessels

Send this to a friend