Krampl, Gerald

Wonder Way

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Oostenrijk
Label: Sandrose
Website: http://www.indigomusic.at/
Luisteren van via: http://indigomusic.bandcamp.com/
Tracklist
Flight Of The Gondolfiers (2:53)
On A Rainy Monday (2:39)
Last Rays Of Summer (3:27)
A Winter's Tale (3:53)
Beyond The Horizon (3:29)
Childhood Days (3:35)
A Walk In The Park (3:49)
Mirror Images (3:25)
Regrets (3:45)
Come Sun, Come Rain (3:39)
Farewell Song (for B.) (2:43)
By The End Of The Day (for H.) (3:35)
Gerald Krampl: toetsen, programmering

Met medewerking van:
Peter Sagaischek: viool
Wonder Way (2012)
Lighthouse (2010)
Timediver (2008)
Innocent Wasteland (2009)
31 Projects (2006)
Reiki 1: Heaven's Gift (2005)
Reiki 2: Infinite Mind (2005)
Gaia (2004)
Angelos (2003)
Merlyn (2002)
Lemuria (2002)
Silent Memories (1993)
A Collection Of Tales...From Past To Present (1992)
Short Stories (1991)

Gerald Krampl is een door de wol geverfde en door het leven getekende muzikant uit Wenen. De in 1954 geboren Oostenrijker genoot een klassieke piano-opleiding en brengt al sinds het begin van de jaren zeventig muziek uit. Dat deed hij met groepen als Kyrie Eleison (jaren zeventig, progressieve rock), Indigo (jaren tachtig, progressieve pop) en Agnus Dei (jaren negentig, new-age en therapeutische muziek). In de laatstgenoemde groep werkte hij samen met zijn vrouw die in 2002 plotseling aan kanker overleed. Vanaf 2006 opereert de man voornamelijk als soloartiest en componeert hij onder andere filmmuziek.

In  2009 kwam Krampl voor het eerst in beeld bij Progwereld waar wij zijn albums “Innocent Wasteland” en “Timedriver” bespraken. Het zijn albums met elektronische en onder meer aan Kitaro en Mike Oldfield refererende muziek. In 2010 ontsnapte “Lighthouse” aan ons vizier. Dit album maakte een muzikale koerswijziging zicht- en hoorbaar met veel piano en aan Yanni denkende muziek. Op het hier besproken “Wonder Way” wordt deze lijn verder doorgetrokken.

“Wonder Way” is een titel die treffend is voor de muziek en gedachte waarmee de composities zijn ontstaan. We horen twaalf muzikale weerspiegelingen van scènes en dromen van een reis vol van wonderen door het leven, geïnspireerd op de innerlijke gevoelens ontstaan uit dat leven, door landschappen of zo maar uit de verbeelding. Alle nummers zijn zoals gebruikelijk geschreven door Gerald Krampl zelf.

De muziek op dit album is klein en intiem, tegen het minimalistische aan. Grote verandering ten opzichte van voorgaande cd’s is dat elektronische instrumenten (synthesizers en elektronisch geproduceerde strijkinstrumenten) vrijwel volledig aan de kant zijn geschoven. We horen een muzikant spelen op het instrument waarmee het voor hem allemaal begon: piano. In een aantal nummers wordt hij bijgestaan door Peter Sagaischek op viool en altviool. Dit geeft de muziek regelmatig een melancholieke uitstraling. Het vooroordeel dat uit Oostenrijk en vooral Wenen alleen maar vrolijke walsmuziek voortkomt, wordt hier door Krampl gelogenstraft. Vrolijk klinkt de hoofdzakelijk in mineur gecomponeerde muziek beslist niet. Vakkundig gemaakt is deze cd daarentegen wel.

Diegenen die geïnteresseerd zijn in de achtergrond en rijke carrière van Gerald Krampl attendeer ik graag op een uitgebreid interview (in het Engels) dat je hier kunt vinden. Op zijn website en Bandcamp website is het volledige oeuvre van Gerald Krampl te beluisteren en te verkrijgen.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend