Giant Sky

Giant Sky

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Imaginary Friend Records  Glassville Records
Weblink: https://glassvillemusic.com/label/
Website: www.giantskyband.com
Tracklist
The Further We Go The Deeper It Gets (pt. 1-6) (12:04)
Broken Stone (9:45)
Interlude [I Don’t Know What You Think Of Me But It’s Wrong] (1:31)
No Cancelling This (5:46)
Out Of Swords (8:41)
The Further We Go The Deeper It Gets (pt. 7) (2:53)
Breaking Patterns (7:55)
Erlend Aastad Viken: verschillende instrumenten
Espen Berge: drums
Vergard Lien Bjerkan: kerkorgel
Liv Brox: altviool
Sturla Fagerli Larsen: percussie en zang
Sverre Leraand: drums
Myrtoula Røe: zang
Marina Skanche: zang
Charlotte Stav: zang
Ivan Ushakov: fluiten
Giant Sky (2021)

De Noorse band Soup maakte indruk met hun melancholische postrock met psychedelische en elektronische invloeden. Collega Ruard Veltmaat schreef lovend over de laatste cd “Remedies” uit 2017. Hij schatte in dat het mooiste van Soup nog moest komen, dus daar was vervolgens het wachten op.

Oprichter, zanger en toetsenman Erlend Aastad Viken besloot echter anders. De tijd was rijp voor een soloproject, want dat kunnen we zijn nieuwste uitgave, “Giant Sky”, toch wel noemen. Onder de naam Giant Sky bracht Erlend Viken (Eav) dit gelijknamige werk uit, met medewerking van een flink aantal gastmuzikanten. Van Soup is alleen drummer Espen Berge te horen.

De invloeden van Soup zijn duidelijk terug te  horen op “Giant Sky” en de etiketten die ik noemde zijn er zeker ook op te plakken, maar het is allerminst een kopie of een verlengstuk. De muziek is subtieler en de geluidsmuren van Soup zijn nagenoeg afwezig.

De lange openingstrack in zes delen, The Further We Go The Deeper It Gets, zuigt ons direct de psychedelica in. Het fraaie stemgeluid van Myrtoula Røe draagt hier zeker aan bij. Heel even wanen we ons in de nabijheid van pastoraal Genesis. Het toetsenspel van Eav heeft een bijna betoverende werking en is bij vlagen schitterend. Hij schetst subtiel fraaie weidse landschappen en lijkt ons in een achtbaan, maar dan zonder stress, door de kosmos mee te willen nemen. Tegen het eind maken stevige gitaarriffs het geluid wat voller, waarna de muziek langzaam wegsterft.




Op Broken Stone zingt Erlend zelf gevoelig samen met Marine Skanche. De altviolen en de  behoorlijk verstoorde klinkende gitaren zorgen wederom voor een hallucinerende sfeer en werken toe naar een apotheose waar het ritme even bijna house-achtig wordt. Onderhuids gebeurt veel, je hebt meerdere luisterbeurten nodig om alles te ontdekken. Veel toetsen ondersteunen de zang in No Cancelling This, dat halverwege een muzikale eruptie kent en dan, met de piano in de hoofdrol, rustig naar het einde kabbelt. Het akoestische gitaarspel in combinatie met de rustige zang op Out Of Swords doen mij in de verte aan Magna Carta denken. Dat betekent bijna gewichtloos wegzweven richting het oneindige, maar ook dat de popmuziek niet ver weg is. Nog wat toetsen en orkestratie toegevoegd, en een van de spaarzame elektrische gitaarsolo’s, meer heeft Eav niet nodig om dit heerlijke sfeerplaatje te schetsen. Hoewel, in het tweede deel horen we toch echt een heus kerkorgel (opgenomen in een kerk, zoals het hoort) en dat is voor mij altijd een magisch moment! Met de tingelgeluiden van verschillende instrumenten waan je je in een buitenaardse regenbui.

Het korte instrumentale deel zeven van de openingstrack loopt met nadrukkelijk aanwezige drums naadloos over in het slotakkoord Breaking Patterns. Het is allemaal net wat steviger en ritmischer dan het voorgaande en zo ongeveer het hele instrumentarium wordt uit de kast gehaald, een arsenaal aan fluiten incluis.
Op de site van Giant Sky is weinig informatie te vinden. Wel een tekst die is gebaseerd op het bijbelboek Prediker en een gebed van paus Franciscus. Voor wie de muziek van Eav nog niet ‘hoog’ genoeg gaat, valt hieruit misschien nog wat extra troost of hoop te putten.

Het is ronduit indrukwekkend wat  Erlend Aastad Viken ons met en op Giant Sky laat horen, een debuut om in te lijsten! Een album dat je de tijd moet gunnen om op je in te laten werken, zodat de ambiente klanken bezit van je kunnen nemen. De muziek is bij vlagen filmisch, het is absoluut prog (postrock), maar schuurt ook regelmatig tegen de pop aan, terwijl de soundscapes die Eav op je loslaat je zo maar in trance kunnen brengen. Vier vocalisten zorgen voor een verschillende klankkleur en wat Eav uit zijn (toetsen)apparatuur haalt is werkelijk om je vingers bij af te likken. Er zijn wat versnellingen en erupties, maar subtiliteit blijft toch het credo op dit zeer afwisselende en uiterst sfeervolle en bedwelmende muziekstuk.

Send this to a friend