Hjelm, Hans

Factory Reset

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Zweden
Label: Kungens Ljud & Bild
Weblink: https://www.kungensljudochbild.com
Website: https://hans-hjelm.com/
Tracklist
Woods (7:08)
Inter-city Travel (4:17)
System Calibration (6:09)
Valley Of the Kings (6:09)
Nothing To Fear (6:05)
Lights Turn Red( 6:36)
Hans Hjelm: toetsen, basgitaar, programmering
Jesper Skarin: drums
Factory Reset (2021)

De Zweedse gitarist Hans Hjelm kon, evenals het gros van zijn hobbygenoten, zijn muzikale ei aanvankelijk kwijt in plaatselijke groepen. Toen de hobby uitgroeide tot serieuze omvang verhuisde hij naar Dallas om aan de Universiteit van Noord Texas jazz gitaar te studeren. Nadat hij afgestudeerd en wel in Zweden was teruggekeerd bracht hij als lid van de groepen Kungens Män en Automatism een paar albums uit met hoofdzakelijk geïmproviseerde instrumentale muziek.

Met zijn eerste soloalbum, “Factory Reset”, treedt mijn voornaamgenoot nu uit de schaduw. Waar bovengenoemde groepen meer in de hoek van (geïmproviseerde) kraut en psychedelische rock zitten, is het eigen werk van Hjelm toegankelijker. Door de invloeden van Depeche Mode en Jan Hammer kent de muziek regelmatig ‘a-ha’ momenten. Daarnaast is Hjelm ook geïnspireerd door gitaristen als Michael Rother (Neu!, Harmonia) en Bill Frisell.
Waar doe-het-zelf muzikanten vaak de fout maken om drums uit de computer te toveren, trapt Hjelm niet in deze val. Hij was zo verstandig om Jesper Skarin (Gösta Berlings Saga) te regelen voor echte drumpartijen. En dat komt de muziek tot op zekere hoogte ten goede. De speelduur van 35 minuten is verdeeld over zes nummers. Daarvan meanderen er vijf in hetzelfde rustige tempo door de conussen van je speakers. Gezapig is niet het juiste woord, maar dat instrumentale muziek ook een spanningsboog moet hebben is duidelijk. Nothing To Fear heeft deze spanningsboog wel, uitgerekend het enige nummer dat Hjelm niet zelf heeft gecomponeerd. Waar gitaar op dit schijfje de boventoon voert, is hier meer variatie met toetsen. Enkele tempowisselingen en fijn drumwerk zorgen voor de nodige peper en zout.

Dan nog dit.“Factory Reset” wordt geleverd met de volgende luister instructie:
Gebruik een hoofdtelefoon;
Haal diep adem en begin te ontspannen;
Sluit je ogen en laat alle zorgen vallen;
Merk op dat een iets andere frequentie elk oor bereikt. Word je bewust van je ademhaling;
Begin met het tellen van je ademhalingen;
Laat geluiden ongemerkt door je hoofd gaan en concentreer je op je ademhaling;
Herhaal het proces totdat er een reset plaatsvindt.

Deze instructie zou moeten helpen de gestreste geest terug te brengen naar een staat van rust en evenwicht. In tijden van corona en thuiswerken is dit schijfje dan ook een mooi alternatief voor de stortvloed aan online cursussen op dit terrein. En met 35 minuten prima verteerbaar.

Send this to a friend