Hekz

HeKz, Parkvilla, Alphen aan den Rijn

Locatie
Mirko Fadda: gitaar
Lucia La Rezza: viool
Jerry Sadowski: drums
Matt Young: zang, basgitaar, gitaar, toetsen
Set 1: akoestische set met onder andere:
Break Out
Highway Star (Deep Purple cover)
Vendetta
Children Of The Damned (Iron Maiden cover)

Set 2:
Terra Nova
Sabotage
Horizons
Mayday
So Far Gone
The Tower
Lifeline

Set 3:
Too Far Gone
Bring The Fire
Hashashiyyin
From Obscurity To Eternity
Victorious

Toegift:
For Our Lives

Matt Young speelt graag in Nederland. Het is voor hem te hopen dat de opmaat naar de volgende HeKz-show wat soepeler verloopt dan naar deze. Drummer Jerry Sadowski moest vanuit Dubai via Denemarken naar Alphen komen en was maar net op tijd. Tijdens de overgang van set 1 naar set 2 sneed Young zich in zijn vinger en en passant gooide hij ook nog het gitaarrek van Mirko Fadda om. Al met al niet zo’n lekker begin dus.

Foto: Arthur Haggenburg

Al deze tegenslag belette de drie heren en een dame niet om deze avond een geweldige show neer te zetten. Maar voordat dit viertal samen kon laten zien waartoe het in staat was, startte Young in zijn eentje de show met een akoestische set. Hierin wisselde hij eigen nummers af met covers van zijn voorbeelden. Als je de muziek van HekZ een beetje kent, zal het geen verrassing zijn dat tussen deze invloeden namen als Deep Purple en Iron Maiden te vinden zijn.

Foto: Arthur Haggenburg

Na deze opwarmsessie was het tijd voor de set met de volledige band. Door bovengenoemde problemen duurde het heel even voordat die van start ging, maar direct bij het eerste nummer Terra Nova was het duidelijk dat hier een hele goede band stond te spelen. De band die de nummers live bracht is een andere dan die het laatste album “Terra Nova” heeft ingespeeld. Opvallend was de zeer grote rol die violiste Lucia La Rezza deze avond had. Haar flamboyante voorkomen en spel nam een veel grotere plek in dan op het recente album het geval was. Veel oorspronkelijke toetsenpartijen werden door haar viool overgenomen en ze had ook het genoegen de partijen van gitarist Fadda te dubbelen. Haar spel deed zo nu en dan sterk aan het werk van Eddie Jobson denken. Fadda stond deze avond overigens eveneens geweldig te spelen. De toch wel pittige partijen van Mark Bogert stuurde hij met overtuiging de zaal in. Bogert die deze avond in de zaal zat, zal het in ieder geval met goedkeuring hebben bekeken.

Foto: Arthur Haggenburg

De eerste set met band bevatte de volledige eerste cd van het laatste album. Op cd klinkt alles al heerlijk, maar live staan deze nummers ook als een huis. De zang van Young is een sterk bepalende factor in de muziek van HeKz en deze avond was hij uitstekend bij stem. Ook zijn podiumpresentatie is dik in orde, zodat de show geen statisch geheel werd. Dat geldt overigens ook zeker voor de overige bandleden. Hoogtepunt van deze set was het geweldige The Tower, een progrockmonster met de nodige tempowisselingen, die het beste in de muzikanten naar boven haalde.

Foto: Arthur Haggenburg

De tweede set bevatte een gevarieerde bloemlezing uit de catalogus van HeKz, waarbij alle albums aan bod kwamen. Zoals al gezegd gaf Young aan graag in Nederland te spelen. Ondanks het feit dat de vier muzikanten pas een paar shows samen hadden gespeeld, stond deze bezetting als een huis. Wellicht is het een idee voor Young om met deze groep de studio in te duiken voor een snelle opvolger van “Terra Nova”, zodat er weer een reden is om te gaan toeren en Nederland opnieuw te bezoeken.

Foto’s: Arthur Haggenburg

Send this to a friend