Insomnium

Songs Of The Dusk

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Finland
Label: https://www.centurymedia.com/
Website: www.insomnium.net
Tracklist
Flowers Of The Night (5:26)
Stained In Red (6:50)
Song Of The Dusk (9:43
Ville Friman: gitaar
Markus Hirvonen: drums
Jani Liimatainen: gitaar en zang
Markus Vanhala: gitaar
Niilo Sevänen: zang en basgitaar
Songs Of The Dusk (ep) (2023)
Anno 1696
Argent Moon (ep) (2021)
Heart like a Grave (2019)
Winter's Gate (2016)
Out to the Sea / Skyline Split (2015)
The Candlelight Years Boxed set (2014)
Shadows of the Dying Sun (2014)
Ephemeral EP (2013)
One for Sorrow (2011)
Across the Dark (2009)
Where the Last Wave Broke (ep) (2009)
Above the Weeping World (2006)
Since the Day It All Came Down (2004)
In the Halls of Awaiting (2002)

Het is eigenlijk ondoenlijk om alle ep’s van bands te recenseren. Die intentie hebben we niet, die ep’s hebben niet altijd een meerwaarde en zouden ons met (te) veel werk opzadelen. Maar sommige ep’s moet je recenseren, omdat ze van ongekende schoonheid zijn.

Diepe indruk maakte het Finse Insomnium in 2023 met het album “Anno 1696”. De cd belandde door die impact in de top tien over het jaar 2023 van ondergetekende . Tijdens het luisteren van “Anno 1696” veranderde en evolueerde mijn smaak definitief en daarmee ook in een realisatie. Of beter gezegd; in besef én een toegewijde missie. De missie? Laat de liefhebbers van progrock en de lezers van Progwereld kennismaken met het melodieuze aspect van Scandinavische, symfonische metal.

Het Finse Insomnium is een band die veel “tussendoor hapjes” in de vorm van ep’s produceert. Op die ep’s experimenteren ze meer dan op de reguliere albums, produceren daar soms akoestische versies van bestaande songs en er wordt meer gezongen met zoals men dat noemt “clean vocals”. Een voordeel daarvan is dat de fan nauw betrokken blijft bij het wel en wee van de band. “Songs Of The Dust” is de laatste ep en die blinkt opnieuw uit in schoonheid, hoewel de band in dit geval bijzonder dicht in de buurt blijft van het normale recept. En daar zit ook het weetje van deze ep: de drie songs zijn feitelijk overgebleven na een strenge selectie door de band en haalden daarom de tracklist van “Anno 1696” niet. Deze songs waren te veel voor de speelduur van de cd en moesten afvallen. Aangezien dat album binnen die acht tracks een tragisch en heftig gemoed produceert, laten deze drie “nieuwe” songs op hun beurt een hoopvolle boodschap achter, aldus de Finnen. En daarbij geldt ook nog eens hoe je het beleeft; “na afloop van het Anno 1696-verhaal is iedereen dood, behalve de wolven”, aldus de band.
Muzikaal blijft het op “Songs Of The Dusk” allemaal binnen de strekking van het voorgaande album en inderdaad, de ep start zoals aangekondigd hoopvol met Flowers of the Night. Het heeft een akoestische intro, maar na een paar minuten krijgen we een paar flinke metalen oprispingen waarin melancholie hoogtij viert. Afwisselend brengt zanger Niilo Sevänen grunts en gebroken gesproken teksten in het nummer. Razende bassdrums, genadeloze grunts, sfeervolle gitaarmelodieën en solo’s worden je voorgeschoteld in Stained in Red. Zoals de band al aangeeft, past het volledig binnen het geluid van “Anno 1696”. De grootste schoonheid vind je in de titeltrack van de ep, een klassieker in de dop. Het intro is geweldig, weids en groots en de voortzetting is van hetzelfde kaliber. Een nummer dat gescandeerd gaat worden tijdens concerten, dat lijkt mij een vast gegeven.

Heb je “Anno 1696” in je collectie, dan is “Songs Of The Dusk” een musthave binnen die verzameling.

Send this to a friend