Intelligent Music Project V

Life Motion

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Bulgarije/Verenigd Koninkrijk
Label:  Intelligent Music
Website: https://intelligent-music.com/
Tracklist
A Kind of Real Life (3:51)
Don't Let Them Win (3:49)
Where I Belong (4:25)
Letting Me In (3:35)
We Keep on Running (3:37)
By the Side of the Minute (3:59)
Run Away (3:37)
The Final Act (3:40)
Reflecting (4:39)
Every Time (4:04)
Rising (5:14)
The Things in Your Mind (5:21)
Richard Grisman: zang
Bisser Ivanon: gitaar
John Lawton: zang
John Payne: zang
Simon Phillips: drums en percussie
Ronnie Romeo: zang
Ivo Stefanov: toetsen
Milen Vrabevski: gitaar en productie
Joseph Williams: zang
Ivaylo Zvezdomirov: basgitaar
Met medewerking van:
Intelligent music string orchestra: strijkinstrumenten
Intelligent Music Project V - Life Motion (2020)
Intelligent Music Project IV - Sorcery Inside (2019)
Intelligent Music Project III - Touching The Divine (2015)
Intelligent Music Project II - My Kind O' Lovin' (2014)
Intelligent Music Project I - The Power Of Mind (2012)

Intelligent Music Project maakt het met het doornummeren van de groepsnaam per album niet meteen duidelijk waar het voor staat. Projectleider was en is nog steeds de Bulgaar Milen Vrabeski die naast zijn werk als dokter in de geneeskunde opnieuw tijd heeft gevonden om melodieuze hardrock te schrijven en op te nemen.

Elk nieuw album, pardon project, kent eigenlijk alleen een iets gewijzigde groepssamenstelling en wordt een van de zangers ingewisseld voor een ander exemplaar. Om daar echter je projectnaam mee te laten onderscheiden geef je er teveel eer mee aan, laat staan dat de naam al dan niet te hoogdravend klinkt voor wat ons wordt aangeboden. Wat namelijk blijft is dezelfde stijl van de muziek zoals te horen op I, II III en IV. Het was AOR en blijft nog eens AOR. Eentje van dertien in een dozijn. Van dik hout zaagt men planken en nu op deze V; dubbel genaaid houdt beter. Voor mij is het allemaal iets teveel doorsnee en inwisselbaar met pak hem beet de mindere werken van Journey, Foreigner, REO Speedwagon of Styx. Daar onderscheidt de nieuwe opgedraven zanger Ronnie Romero (bekend van Rainbow, Dio Tribute band (en te horen op het nieuwe album van Vandenberg) zich verder ook niet.
Het spaarzame progressieve moet je zoeken in de opbouw van nummers. Veel songs hebben een rustige intro, waarna de nummers zich ontwikkelen van midtempo naar uptempo. Het stelselmatig kort en krachtig afsluiten van de nummers zal voor de één een domper zijn, voor de ander een opluchting. Reflecting is een uitzondering. Toeval of niet, het is hier waar Simon Phillips de kans krijgt om zijn vaardigheden op drums even te tonen. Zo mag hij op Rising ook even los maar gaat na het nodige geroffel het al snel weer over in een ZZ Top rock stampertje en beperkt hij zich vooral tot Boem Tsja, Boem Boem Tsja. Is er dan nog hoop voor project nummer VI hoor ik u denken?  Er is een klein lichtpuntje. Het slotnummer The Things In Your Mind (toeval of niet ook nog eens het langste nummer van het album) kent een kort klassiek strijkje met vioolarrangementen en daar willen enkele van onze lezers waarschijnlijk meer van horen. Voor de rest moet je het vooral hebben van een radiovriendelijke sound die prima opgenomen is en professioneel is geproduceerd. Echter loop ik er niet warm voor en ik vrees veel progressieve fans ook niet.
Send this to a friend