Jeff Lynne s ELO

Live In Hyde Park

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Universal Music Group
Website: https://jefflynneselo.com/
Tracklist
All Over The World
Evil Woman
Ma-Ma-Ma Belle
Showdown
Livin' Thing
Strange Magic
10538 Overture
Can't Get It Out Of My Head
Sweet Talkin' Woman
Turn To Stone
Steppin' Out
Handle With Care
Don't Bring Me Down
Rock 'n Roll Is King
Telephone Line
Mr. Blue Sky
Roll Over Beethoven

Extra's:
Interview with Jeff Lynne
Mr. Blue Sky: the story of Jeff Lynne & ELO
Jeff Lynne: zang, gitaren
Richard Tandy: toetsen, vocoder

Met medewerking van:
Chereene Allen: viool
BBC Concert Orchestra: strijkers
Marcus Byrne: toetsen
Donavan Hepburn: drums
Ian Hornal: achtergrondzang
Melanie Lewis-McDonald: achtergrondzang
Milton McDonald: gitaren, achtergrondzang
Lee Pomeroy: basgitaar, achtergrondzang
Bernie Smith: toetsen
Mike Stevens: gitaren, achtergrondzang, muzikaal directeur
Mick Wilson: achtergrondzang, percussie
Live In Hyde Park (2015) (Blu Ray)
Zoom (2001)
Balance Of Power (1986)
Secret Messages (1983)
Time (1981)
Discovery (1979)
Out Of The Blue (1977)
A New World Record (1976)
Face The Music (1975)
The Night The Light Went On [In Long Beach] (1974)
Eldorado, A Symphony (1974)
On The Third Day (1973)
ELO 2 (1973)
The Electric Light Orchestra (1971)

Jeff Lynne heeft met zijn Electric Light Orchestra nooit echt tot de progrock behoord. Die ambitie heeft hij zelf ook nooit uitgedragen, integendeel. Wel werd zijn muziek door veel progrock-liefhebbers erkend als kwaliteitsmuziek en in de jaren zeventig-tachtig veelvuldig beluisterd en gekocht. Door ‘zijn’ klassiek aandoende arrangementen voor strijkers werd hij door critici graag onder de ‘classic rock’ geschaard, wat Lynne zelf graag als ‘classic pop’ aanduidde.

Na het ter ziele gaan van het Electric Light Orchestra midden jaren tachtig begaf hij zich geleidelijk aan steeds meer op het producerspad. Bekend zijn z’n productionele bijdragen aan de nummers Free As A Bird en Real Love van The Beatles die hem wereldfaam bezorgden en veel waardering onder medemuzikanten en producers. Daarnaast heeft hij veel betekend voor de, helaas te korte, comeback van Roy Orbison, met of zonder de samenwerking van de overige Traveling Wilburys.

Door de jaren heen zijn er diverse pogingen ondernomen om het Electric Light Orchestra weer nieuw leven in te blazen, met of zonder Lynne. Dit had onder meer te maken met de onderlinge conflicten tussen de diverse leden van ELO. Soms betrof het een kleinschalig eenmalig optreden, soms een echte herstart, zoals in 2001 toen twee concerten in LA werden opgenomen en de geplande tour (onder invloed van de aanslagen in New York?) helaas werd afgeblazen.

In 2014 wist men Lynne over te halen om in september van dat jaar onder de naam Jeff Lynne’s Electric Light Orchestra als headliner te fungeren op het jaarlijkse Radio 2 festival in Hyde Park, London. De man had zelf de nodige twijfels over de relevantie van dit optreden en vroeg zich hardop af of het publiek nog wel zat te wachten op ELO. Dat hij zich vergiste was in juni van dat jaar al duidelijk toen het concert binnen een dag was uitverkocht.

Tijdens het bekijken van deze blu ray met de registratie van dit concert wordt duidelijk dat minimaal 50.000 mensen in Londen letterlijk de hele dag hebben gewacht op ELO. Ze reageren uitzinnig als Jeff Lynne het podium betreedt en het concert opent met All Over The World. Het eerste couplet en refrein worden uit volle borst meegezongen en aan de reactie van Lynne tijdens de afkondiging van dit nummer is duidelijk te zien dat hij zoveel enthousiasme niet had verwacht.

Om de uitvoering goed tot zijn recht te laten komen zijn de bijdragen van het publiek tot een minimum teruggemixed. Op You Tube staat een aantal filmpjes die vanuit het publiek zijn gefilmd en daar hoor je hoe massaal er werd meegezongen. Bij de commentaren wordt dan ook laatdunkend melding gemaakt van het wegmixen van het publiek op de officiële concertregistratie.

Van het oorspronkelijke ELO is behalve Lynne alleen Richard Tandy nog van de partij op toetsen. De overige band bestaat uit een tiental bekende sessiemuzikanten onder leiding van musical director Mike Stevens, die in die hoedanigheid al bij diverse grote artiesten (Thake That, Annie Lennox) en evenementen (Live 8, Nelson Mandela 90th Birthday Tribute Concert, Prince’s Trust) betrokken was. Voor progliefhebbers duiken in dit gezelschap twee oude bekenden op: Lee Pomeroy (Steve Hackett, Rick Wakeman) en Milton McDonald (Anderson Bruford Wakeman & Howe).
In samenwerking met het BBC Concert Orchestra wordt een veilige, doch uiterst vakkundige vertolking van de ELO-catalogus neergezet. De achtergrondvocalen en koren klinken haarscherp en bombastisch tegelijk en de strijkers zijn dit keer echt. Het geheel wordt in een heerlijke groove op sleeptouw genomen door drummer-extraordinaire Donavan Hepburn. Daarnaast moet gezegd dat Jeff Lynne’s stem nog niets aan karakteristieke kleur en bereik heeft ingeboet. Op verzoek van Lynne is de geluidsmix uitsluitend in stereo, om zo voor de luisteraar dezelfde ervaring te bewerkstelligen als voor het destijds aanwezige publiek.

Als progliefhebber hoop je stiekem toch op die symfonische uitstapjes van met name “Eldorado”, maar met de uitvoeringen van Mr. Blue Sky, 10538 Overture en vooral het stomende Turn To Stone (met het spetterende vocale intermezzo) ben ik ook dik tevreden.

Ben je op zoek naar een goed klinkende en aanstekelijke live-registratie van ELO is dit een must have. Daarnaast is het een geweldige opwarmer voor de komende concerten in 2016, al vrees ik dat het BBC Concert Orchestra daar niet bij zal zijn.

Als extra’s vind je op deze blu ray een kort interview met Lynne over hoe bepaalde nummers van ELO tot stand zijn gekomen en zijn samenwerking met andere musici. Daarnaast is er de documentaire Mr. Blue Sky waarin veel (muzikale) vrienden, waaronder Joe Walsh, Eric Idle, de weduwen Orbison en Harrison, Tom Petty, Ringo Starr en Paul McCartney de loftrompet afsteken over het sympathieke bescheiden karakter en de muzikale en productionele kwaliteiten van Lynne. Met name zijn rol met betrekking tot de opnamen met de toen nog levende Beatles wordt hier uitvoerig belicht. Het geheel wordt omlijst met live unplugged uitvoeringen van ELO-nummers door Lynne en Tandy bij eerstgenoemde thuis.

Math Lemmen
Koop bij bol.com

Send this to a friend