Karnataka

New Light (Live In Concert)

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Immrama Records
Website: http://karnataka.org.uk/home.php
Luitermogelijkheid: http://karnataka.org.uk/music.php
Tracklist
CD 1:
Karnataka (6:01)
Serpent And The Sea (9:54)
Delicate Flame Of Desire (7:41)
Heaven Can Wait (4:52)
Tide To Fall (7:13)
Forsaken (11:52)
After The Rain (7:55)
CD 2:
The Calling (1:34)
Lagan Love (3:24)
Our Love (4:48)
State Of Grace (9:52)
The Journey (7:18)
Your World (8:16)
Heart Of Stone (11:12)
The Gathering Light (12:43)
DVD:
Karnataka
Serpent And The Sea
Delicate Flame Of Desire
Heaven Can Wait
Tide To Fall
Forsaken
After The Rain
The Calling
Lagan Love
Our Love
State Of Grace
The Journey
Your World
Heart Of Stone
The Gathering Light
Band interviews
Tourfoto-galerij
Hayley Griffiths: zang
Ian Jones: basgitaar, baspedalen
Matt McDonough: drums
Colin Mold: gitaar, viool, zang
Enrico Pinna: gitaar, zang
Cagri Tozluoglu: toetsen
The Gathering Light (2010)
Stange Behaviour (2004)
Delicate Flame Of Desire (2003)
The Storm (2000)
Karnataka (1998)

Voor ik aan mijn recensie begin, moet ik even wat kwijt. Zou Ian Jones een tiran zijn? Zou hij zo’n bandleider zijn die geen tegenspraak duldt? Wil hij zo graag zijn muzikale zin doordrijven dat andere bandleden gek van hem worden? Zou hij 60% van de opbrengst zelf houden? Dit soort vragen spelen bij mij serieus op wanneer blijkt dat hij weer eens het grootste deel van zijn bandleden eruit heeft gezet / dan wel dat deze zijn opgestapt. Ook nu weer is de line-up voor 75% anders dan toen in 2010 het laatste studio album “The Gathering Light” uitkwam. En die was weer 90% anders dan “The Delicate Flame Of Desire”. Volgt u mij nog?

De vraag is ook waar Jones elke keer weer verse en soms ook betere muzikanten vandaan haalt. Colin Mold is zo’n aanwinst. Hij bracht in 2012 zijn solo album “Girl On The Castle Steps” uit. Maar de echte prijspakker is toch wel zangeres Hayley Griffiths. Zij was als zangeres verbonden aan Lord Of The Dance en reisde met dit gezelschap de hele wereld over. Haar stemgeluid wijkt niet zo veel af van dat van Rachel Jones, Anne-Marie Helder en Lisa Fury (allen dus ex-Karnataka), maar live komt het er natuurlijk echt op aan en wat zij hier presteert is magnifiek! Wat een ge-wel-dige zangeres.

“New Light” dus. Na “Strange Behaviour” (2004) het tweede live-album van deze band. Het concert is uitgebracht op dubbel-cd, dvd en blu-ray. Deze recensie behandelt zowel de cd als de dvd. Uiteraard ligt de focus op het laatste album “The Gathering Light”. Op Moment in Time na, komen alle nummers van dit album voorbij. In 2012 werd de band door de Classic Rock Society onderscheiden tot beste live-act van dat jaar. Die prijs is absoluut verdiend. Het is echt geweldig wat de band hier laat horen en zien.

Grootste smaakmaker is in mijn optiek gitarist Enrico Pinna. Hij strooit met fenomenale solo’s. Wat dacht je van de minutenlange solo in Forsaken? Elke keer wanneer je denkt dat hij klaar is, geeft hij zijn solo weer een nieuwe dimensie. Na zijn solo krijgt hij een terecht daverend applaus van het aanwezige publiek. Elk nummer is doorspekt met zijn melodieuze gitaarsolo’s, die veelal doen denken aan die van Michael Holmes (IQ). Wat een held!

De kracht van de muziek van Karnataka is zonder twijfel het sterke songmateriaal. Steeds weer een uitstekende balans tussen zang en breed uitgesponnen instrumentaal werk. Sterke symfonische rock met neo-prog invloeden overgoten met een Keltisch sausje. De band heeft een heel eigen geluid, zonder dat je het gevoel krijgt dat ze zichzelf aan het herhalen zijn.

De dvd is solide. De cameravoering is rustig en zorgt ervoor dat iedereen in beeld komt. De verdeling hierin doet wat plichtmatig over. Alsof iedereen exact evenveel in beeld moet komen. Wat ik echter mis is een stuk zichtbaar spelplezier. Iedereen doet vrij statisch zijn ding. Hayley Griffiths doet nog wel eens een poging om wat meer swung op het podium te krijgen, maar ook zij weet de boel niet te ontdooien. Bij lange instrumentale stukken verdwijnt ze vaak naar achteren.

De extra’s op de dvd zijn behoorlijk mager. Een aantal foto’s en een interview met de band. De vragen in het interview zijn van het niveau “hoe kwam je in aanraking met muziek?” en “naar welke muziek luister je zelf”. Niet erg boeiend.

Maar ik wil niet in mineur afsluiten. Karnataka is een geweldige band en deze live cd is een uitgelezen kans om met hun muziek kennis te maken. Ook de mensen die de band al kennen zullen veel plezier aan deze release beleven. Een aanrader!

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend