Karnataka

The Gathering Light

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Immrama Records
Website: www.karnataka.org.uk
MySpace: www.myspace.com/karnataka
Tracklist
The Calling (1:59)
State Of Grace (8:53)
Your World (7:47)
Moment In Time (6:53)
The Serpent And The Sea (10:20)
Forsaken (12;24)
Tide To Fall (5:36)
The Gathering Light (14:11)
Gonzalo Carrera: toetsen
Lisa Fury: zang, percussie
Ian Harris: drums
Ian Jones: basgitaar, toetsen, baspedalen, percussie
Enrico Pinna: gitaar
The Gathering Light (2010)
Stange Behaviour (2004)
Delicate Flame Of Desire (2003)
The Storm (2000)
Karnataka (1998)

Karnataka werd eind jaren ’90 opgericht door Ian Jones. Met elk album dat de band uitbracht werd de band groter. Het hoogtepunt bereikte de band in 2003 met het fantastische album “Delicate Flames Of Desire” dat wereldwijd erg goed ontvangen werd. Een geweldige toekomst lag open voor de band met zangeres Rachel Jones. Kort na het geweldige live album “Stange Behaviour” werd opeens de stekker uit de band getrokken. Als reden werden communicatieproblemen binnen de band aangegeven.

In 2008 kwamen alle bandleden, behalve broer en zus  Ian en Rachel Jones, weer bij elkaar, maar onder een nieuwe naam: Panic Room. Hun album “Visionary Position” bleek een ratjetoe van stijlen te bevatten en stelde over het geheel genomen de Karnataka-fans enigszins teleur. Maar dan is er opeens de wederopstanding van Karnataka. Ian Jones heeft een nieuwe band om zich heen geformeerd en gaat onder de oude naam verder. Het hier besproken album is dus het vierde studioalbum, maar eigenlijk ook het eerste. Saillant detail is dat ook Panic Room tegelijkertijd het tweede album uitbracht. Wil de echte Karnataka opstaan?

Daar waar Panic Room maar moeilijk een eigen geluid kan creëren, pakt Karnataka met dit album de draad op waar men die had laten liggen. De geweldige en lang uit gesponnen gitaarsolo’s, prachtige zang, sterke melodieën en de warme productie waar we Karnataka van kennen, zijn op dit album weer helemaal aanwezig. Zangeres Lisa Fury heeft een erg mooie stem die wel heel erg aan die van Rachel Jones doet denken. Was het vroeger Paul Davies die de ene naar de andere geweldige gitaarsolo uit zijn instrument haalde, nu doet Enrico Pinna in niets voor hem onder. In elk nummer laat hij meerdere sterke solo’s horen.

De band heeft er ook goed aangedaan om Troy Donockely uit te nodigen. Zijn Ulean Pipes zijn natuurlijk uitermate geschikt voor de muziek van Karnataka, die vergeleken kan worden met die van Mostly Autumn en Iona. Met name het nummer Moment In Time kan door zijn toedoen als hoogtepunt aangewezen worden. Ook het inhuren van een strijkkwartet doet de muziek van Karnataka veel goeds. Ik durf niet te stellen dat dit vierde album net zo goed is als “Delicate Flame Of Desire”, maar deze nieuwe formatie komt een heel eind in de buurt. De echte Karnataka is opgestaan en staat als een huis.

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend