Karnivool

Decade Of Sound Awake

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Australië
Label: InsideOut
Website: https://www.karnivool.com/
Tracklist
Simple Boy
Goliath
New Day
Set Fire To The Hive
Umbra
All I Know
The Medicine Wears Off
The Caudal Lure
Illumine
Deadman
Change
Fade
Roquefort
Aeons
All It Takes
Drew Goddard: gitaar, achtergrondzang
Mark Hosking: gitaar, achtergrondzang
Steve Judd: drums
Ian Kenny: zang
Jon Stockman: basgitaar
Met medewerking van:
Sam Hadlow: trombone op Roquefort
Brendan Scott Grey: altsaxofoon op Roquefort
Mark Smith: trompet op Roquefort
Sam Tilot Kickett: yiikadi op Change
Decade Of Sound Awake (Bluray) (2021)
Asymmetry (2013)
Sound Awake (2009)
Themata (2005)
Pesona EP (2001)
Karnivool EP (1999)

Ik weet niet of ik er ooit aan ga wennen. Je ziet een band alles geven en een buitengewoon sterk optreden verzorgen. Maar na elk nummer is het enige wat je hoort een oorverdovende stilte, af en toe afgewisseld met het geluid van een verschuivende drumkruk of de voetstappen van de bandleden op het podium. Het fenomeen lockdownconcert begint al een beetje gemeengoed te worden. Helaas, zou ik daar aan willen toevoegen.

Het Australische Karnivool wilde het tienjarig jubileum van het geweldige album “Sound Awake” vieren met een uitgebreide tournee. Helaas is dat er door de veranderingen in de wereld (nog) niet van gekomen. Uiteindelijk is de productie middels een livestream toch aan de wereld vertoond. De hier besproken BluRay is een registratie hiervan.

Ondanks de afwezigheid van fysiek aanwezig publiek staat de band hier wel op het toppen van zijn kunnen te spelen. Dat is wel een compliment waard, want de muziek van Karnivool staat nou niet bepaald bekend als de meest eenvoudige in het genre. Afwijkende maatsoorten en contrasterende zanglijnen gecombineerd met beukende riffs zijn zo’n beetje het handelsmerk van deze band. Probeer een nummer als Goliath maar eens mee te tellen zonder na een paar maten de maatsoort alweer kwijt te zijn. Je zou bijna medelijden krijgen met drummer Steve Judd.

Het album “Sound Awake” wordt op sublieme wijze integraal gespeeld. Dat de zaal in het Australische Perth over een geweldige akoestiek beschikt komt de nummers alleen maar ten goede. Na de integrale uitvoering van de plaat komt er nog wat ouder materiaal voorbij, waarbij Roquefort wordt opgefleurd met een drietal koperblazers. De band sluit af met een nieuw nummer All It Takes wat de honger naar nieuw materiaal van deze band alleen maar aanwakkert.

“Decade Of Sound Awake” is een prima release als je het fenomeen livestreamconcert een warm hart toedraagt. Persoonlijk mis ik de interactie en bijbehorende sfeer van daadwerkelijk aanwezig publiek. Het is echter wel gaaf om te zien hoe de band de complexe stukken met verve brengt. Het prima camerawerk helpt daar goed bij. Voor mij persoonlijk zorgt het ervoor dat ik de concerten nog meer ga missen. Ik ga deze band het liefst weer eens bekijken als ze hier in de buurt weer gaan optreden.

Send this to a friend