Khaima

Owing To The Influence

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Duitsland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.khaima-music.com
Tracklist
Blowback (5:37)
Partisanship (5:28)
Assimilation (5:16)
Parasomnia (6:15)
The Fox And The Grapes (4:09)
Le Hirak (3:17)
Collidoscope (5:41)
Extrapolation (5:23)
Sulpiride (5:01)
Andreas Becker: toetsen
Toufik Bougherara: gitaar
Sven Hill: zang
Jo Rauber: basgitaar
Markus Scherer: drums
Owing To The Influence (2020)

Tool klonen doe(t)n het vaak goed bij mij.

En dat is opmerkelijk, want het origineel heb ik relatief laat in mijn muzikale opvoeding ontdekt. Eigenlijk pas ruim na de eeuwwisseling, toen de mannen van Tool al lang en breed geadoreerd werden door het grote publiek .

Khaima is een Duitse band afkomstig uit Saarbrücken. De band is in 2013 ontstaan doordat zanger Sven Hill, gitarist Toufik Bougherara en toetsenist Andreas Becker in dat jaar begonnen met jammen en repeteren. In 2016 wordt een eerste ep geproduceerd. De naam Khaima staat voor ‘tent’ in het Berbers of Tamazight, een taal die onder andere in Algarije en Marokko wordt gesproken. Vrij vertaald staat Khaima voor vrijheid en veiligheid.

De band brengt progressieve en dynamische gitaarmuziek en is absoluut beïnvloed door grootheden in de geschiedenis van de progressieve metal. Om een voorbeeld te noemen: Parasomnia is typisch een door Tool geïnspireerd nummer en van daaruit kan je de inspiratie doortrekken naar bijvoorbeeld A Perfect Circle. De track wordt gedomineerd door een fantastische melodie van gitaren die enorm blijft kleven. En daarmee open ik ook gelijk met het sterke punt van deze band; het gezelschap geweldige melodieën te creëren die verslavend werken. Eenzelfde dromerige, bijna melancholische sfeer die Tool ook weet te creëren en Khaima doet dat wat mij betreft op hetzelfde niveau. Zo nu en dan hoor je in de composities van Khaima percussie-elementen die langs de typische Tool instrumentatie schurken. Daarnaast heeft Khaima een sterk gevoel voor verschillende tegendraadse ritmes zonder dat het écht ingewikkeld wordt of moeilijk te volgen. Zo hier en daar zijn er ook vleugjes Pearl Jam te horen, mijn gedachten gingen al snel naar die band uit toen ik Extrapolation voor het eerst beluisterde.

Een heerlijk donkere sfeer vind je in Sulpiride. En hoewel het herkenbaar is als Tool aftreksel valt de compositie toch origineel uit. Collidoscope start op als een klassieke rocksong, maar de sfeer op de achtergrond straalt mysterie uit die het totaalgeluid op bijzondere wijze verandert. In enkele gevallen is er ook een overlap met een band als Naïve, ware het niet dat die band vaak wat steviger uitpakt. Waar beide bands samen in uitblinken is het creëren van een mysterieuze sfeer die eindeloos kan fascineren.

De band laat zich eveneens licht inspireren door Afrikaanse muziek, getuige het einde van The Fox And The Grapes. Een duidelijk Noord-Afrikaans toets vind je in Le Hirak. Die song is gecreëerd rondom de soundscapes van een gedicht van (en voorgelezen door) Moufdi Zakariah, een Algerijnse dichter en poëet, maar ook de tekstschrijver van het Algerijnse volkslied. De song zelf is geïnspireerd op en toegewijd aan de vreedzame Le Hirak beweging in Algerije. De beweging verzette zich voornamelijk tegen het leiderschap van de 83-jarige president Abdel­aziz Bouteflika, Onder zijn leiding heeft corruptie een grote invloed gehad op het maatschappelijk leven. De muziek van het nummer Le Hirak is ondanks de repeterende melodie boeiend, progressief en licht hypnotiserend.

Luisteraars die Tool en A Perfect Circle hoog in het vaandel hebben staan zullen “Owing To The Influence” van het Duitse Khaima óf heel positief opvatten, óf wegwuiven als copycat van de genoemde bands. Als dienstdoende recensent kan ik alleen maar positief en enthousiast zijn. Want, wellicht goed gejat, zeker net zo goed uitgevoerd.

Send this to a friend