KLAN

Mrowisko

Info
Uitgekomen in: 2019 (oorspronkelijk 1971)
Land van herkomst: Polen
Label: GAD Records
Tracklist
Sen (3:17)
Kuszenie (3:29)
Nerwy miast (3:31)
Senne wędrówki (3:52)
Taniec wariatki (2:02)
Taniec czterech (1:37)
Na przekór (2:16)
Nasze myśli (5:10)
Mrowisko (4:15)
Pejzaż z pustych ram (4:31)
Taniec głodnego (2:24)
Epidemia euforii (3:46)
Sen (1:49)
Gdzie Jest Cztowiek (2:39)
Z Brzytwa Na Poziomki (2:46)
Nie Sadzie Rajskich Jabloni (2:30)
Automaty (3:19)
Marek Ałaszewski: gitaar, zang
Maciej Głuszkiewicz: piano, orgel
Roman Pawelski: gitaar, basgitaar
Andrzej Poniatowski: drums, zang
Chmura nad miastem (2017)
Nerwy miast (2014)
Marek Ałaszewski & Klan: Laufer (2012)
Po Co Mi Ten Raj (1992)
Live Finland (1972)
Senne Wędrówki  (1971)
Mrowisko (1971)

Tegen het einde van de jaren zeventig had de progressieve rockmuziek een dipje. De grote bands worstelden met hun (muzikale) richting en brachten niet altijd hun beste werk uit. Bovendien was er de opkomst van de punk, een muzikale stroming die recht tegenover de prog stond en die diens iconen voor ‘dinosauriërs’ uitmaakte.

Tijdens dit hiaat was ik als rechtgeaarde symfofan aan het zoeken naar alternatieven. Voor een deel vond ik dat in de jazz-rock/fusion en voor een ander deel was ik de (Oost-)Europese rockmuziekscene aan het verkennen. Naast de Krautrock en de Rock Progressivo Italiano bracht deze zoektocht me onder andere bij het Hongaarse Omega en het Poolse SBB. Prachtige ouderwetse symfo met vreemdsoortige vocalen, veelal in de moerstaal van de bands.

Het eveneens Poolse KLAN maakte indertijd geen deel uit van mijn zoektocht, daar ben ik eerlijk in. En dat is enigszins jammer kan ik je vertellen. Want het kwartet uit Warschau wordt vaak in één adem genoemd met de veel bekendere Silezian Blues Band ofwel SBB. Vooral het album “Mrowisko” uit 1971 komt regelmatig voor in lijstjes samengesteld door muziekfanaten en -autoriteiten uit dit deel van de wereld. Ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden is dat de band het levenslicht zag is dit album en de verzamelaar “Senne Wedrowki” opnieuw uitgebracht. Reden te meer om dit essentiële werkje van de band aan een nader onderzoek te onderwerpen. Maar eerst even een kleine toelichting op de band en zijn ontstaan.

KLAN, de naam is Pools voor ’team’, was een jazz/fusion-kwartet uit Warschau, opgericht in 1969 en geleid door gitarist/zanger Marek Ałaszewski. Zijn vrienden en collega-muzikanten waren toetsenist Maciej Głuszkiewicz, bassist Roman Pawelski en drummer Andrzej Poniatowski. Hun muziek had een opmerkelijk volwassen psychedelisch geluid voor een band uit een Oostblokland in de vroege jaren ’70, enigszins in de lijn van Vanilla Fudge, hoewel iets minder zwaar en melodieuzer.

Na het uitbrengen van een titelloze ep in 1970 trad tekstschrijver Marian Skolarski toe tot de band en componeerde een ballet genaamd “Mrowisko” (mierenhoop), hun beste album tot dat moment. Het is een majestueus, vloeiend psychedelisch concept met een behoorlijk ‘underground’-gevoel, volle acid-leads en fuzz-gitaarsolo’s, sommige viool en sommige jazzy stukken. De nummers zijn doordacht opgebouwd (de zang is in het Pools) en het muzikaal vakmanschap is behoorlijk goed. Zowel de lp als de ep zijn nu verzamelitems maar zijn gelukkig opnieuw uitgegeven. In 1993 hervormde Ałaszewski KLAN, dat een album uitbracht met de naam “Po Co Mi Ten Raj”.

De muziek ligt in het verlengde van bands als Brian Auger, Santana en zoals gezegd Vanilla Fudge. Ook zijn er invloeden te beluisteren van The Nice en King Crimson. Dit is vooral te danken aan het gegeven dat het Hammond-orgel een belangrijke plek innam in de instrumentatie destijds, nog voordat de elektronische toetsenborden hun intrede deden. Hoewel de omschrijving ‘psychedelische prog’ zeker van toepassing is, zijn de jazz-invloeden legio. Je zou het ook als jazz/fusion kunnen omschrijven, evenals bij de meer bekende collega’s van SBB. Niet zo gek ook, beide genres zouden zichzelf nog op de kaart moeten zetten, indertijd waren de grenzen tussen de muziekgenres minder goed te definiëren dan nu het geval is. Denk ook even aan het tijdsbeeld: we praten over een periode waarin Genesis “Tresspass” had uitgebracht, Yes “Time And A Word” en Pink Floyd zojuist “Atom Heart Mother” aan het vinyl had toevertrouwd.

De dertien nummers op het oorspronkelijke album zijn aan de korte kant, gemiddeld drie minuten, de totale speelduur bedraagt 42 minuten, twee plaatkanten. Ze worden gecompleteerd door vier, eveneens korte, nummers van hun eerste ep waardoor de uiteindelijke speelduur ruim 53 minuten bedraagt.

KLAN was maar een kort leven beschoren; de band, in deze samenstelling, viel al in hetzelfde jaar als het debuutalbum uit elkaar. Daarna volgden nog wel andere reïncarnaties, maar die hielden het nooit lang vol. Oprichter Marek Ałaszewski heeft de afgelopen decennia niet stilgezeten en is onder andere actief geweest als beeldend kunstenaar en interieurontwerper. Ook heeft hij een aantal experimentele muziekstukken gecomponeerd die nooit het levenslicht hebben gezien. Zijn laatste album, “Laufer”, een recht-toe-recht-aan rockalbum, dateert uit 2012. Hij heeft in 2016 een zware beroerte gehad en is de laatste jaren herstellende.

Het boekje staat vol met fantastische, tot nu toe niet-gepubliceerde foto’s en een royaal essay over de geschiedenis van de band en het ontstaan van het album en band. Helaas allemaal in het Pools, een taal die ik niet machtig ben. Het tekent ook een beetje de band: wereldberoemd in Polen maar daarbuiten volstrekt onbekend. Fans van vroege psychedelische prog zullen echter aangenaam verrast zijn door de volwassenheid van het vroege materiaal van deze band. In dat verband is “Mrowisko” zeker een aanbeveling waard.

Send this to a friend