Knight Area

Rising Signs From The Shadows

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: www.knightarea.nl
MySpace: www.myspace.com/knightarea
Tracklist
Cd 1
Ethereal (7:15)
Antagony (7:49)
Two Of A Kind (4:40)
Momentum (2:40)
Awakening (2:04)
Dark Souls (5:38)
Realm Of Shadows (5:36)
A Million Lives (6:34)
Occlusion (10:37)

Cd 2
Dreamweaver (9:04)
Conspiracy (6:30)
A Different Man Part 1 (7:03)
Mastermind (6:21)
The Sun Also Rises (6:50)
Mortal Brow (11:31)
A Different Man Part II (13:02)
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen
Gijs Koopman: basgitaar, baspedalen
Mark Smit: zang, toetsen
Mark Vermeule: gitaar

Na drie uitstekende studioalbums heeft Knight Area geen verdere introductie nodig. Deze band heeft zich anno 2010 een plaats aan de top van de Nederlandse progrockscene verworven. Daarnaast wordt de groep in binnen- en buitenland gevolgd door een groeiend aantal fans. Om deze trouwe fans te belonen voor hun support en de periode naar de vierde cd te overbruggen, is in eigen beheer een dubbel livealbum uitgebracht met de welluidende titel “Rising Signs From The Shadows”. Deze wat kolderiek aandoende titel is een combinatie van de drie voorgaande albumtitels. Het album is een integrale weergave van het optreden op 26 september 2009 in Het Kasteel te Alphen aan den Rijn ter ere van de presentatie van “Realm Of Shadows”.

Op cd 1 staat de integrale uitvoering van “Realm Of Shadows”, die verder zonder aankondiging van de nummers wordt gespeeld. In zowel de relatief rustige nummers Two Of A Kind en Realm Of Shadows als de meer dynamische nummers Anatagony, Dark Souls en het schitterende Occlusion zijn alle instrumenten prima van elkaar te onderscheiden. Iets wat overigens voor het hele album geldt.

Het tweede schijfje bevat een uur durende collage van de beste nummers van “The Sun Also Rises” en “Under A New Sign”, met de nadruk op publieksfavorieten als Dreamweaver, Conspiracy, Mastermind en uiteraard A Different Man. Daarbij ontbreekt gelukkig niet de persoonlijke favoriet van ondergetekende, Mortal Brow met de diep doorklinkende baspedalen van Gijs Koopman en een heerlijke gitaarsolo van Mark Vermeule.

Het is een album geworden waarop de livesfeer goed naar voren komt. De reacties van het publiek zijn niet naar achteren gemixt en je kunt tussen sommige nummers de bandleden zelfs met elkaar horen praten. Nemen sommige groepen gedurende optredens nog wel eens de gelegenheid nummers in te korten of van een ander arrangement te voorzien, Knight Area kiest er voor om alle nummers te spelen zoals ze op het studioalbum staan. Je krijgt hier dan ook een getrouwe weergave van het beste wat de groep te bieden heeft, zeg maar ’the best of’ live uitgevoerd. Deze cd is dan ook een must voor alle fans en een aanrader voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar de muziek van Knight Area, maar nog niets van de groep in huis hebben.

De mannen van Knight Area streven onder aanvoering van Gerben Klazinga in alles wat zij doen perfectie na. Deze perfectie gaat zo ver dat alleen voor het muzikantenoor hoorbare oneffenheden, die de gemiddelde luisteraar niet hoort, worden weggepoetst. De charme van dit live album is dat de groep laat horen er ook wel eens een nootje naast te zitten en dat een riedeltje net wat anders klinkt dan de bedoeling was. Dit zoals gebruikelijk uitstekend geproduceerde album geeft niet alleen prima weer hoe goed de band live klinkt, maar laat tevens blijken dat ridders ook gewoon mensen zijn.

Hans Ravensbergen

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend