Mattsson, Lars Eric

No Surrender + Live

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Finland
Label: Lion Music
Website: www.larsericmattsson.com
MySpace: www.myspace.com/larsericmattsson
Tracklist
Introduction (0:33)
Tear Down The Border (5:56)
Lady Luck (3:27)
Since Love Died (4:51)
Crocodile Walk (4:47)
Just To Survive (5:07)
Chasing Shadows (4:46)
Menuet (J.S. Bach) (1:02)
Proud'N"Free (3:39)
Midnight Train (3:41)
Lady Death (4:41)
The Magnician (3:26)
When Silence Came To Remain (5:01)
Third Circle (3:17)
The Stranger (3:59)
Can't Go Without Your Love (3:52)
The Exciter (4:16)
Break Your Chains (5:09)
Eternity (4:39)
Goodnight (2:49)
Lars Eric Mattsson: gitaar, bass, zang
Tony Mattsson: drums
Orjan Sjostrom: toetsen, achtergrondzang
Goran Stenius: basgitaar
Lars-Eric Mattsson
Lars Eric Mattsson - No Surrender + Live (2009)
Dream Child (2008)
Earthbound (2005)
Obsession (1998)
Electric Voodoo (1991)
Surrender (1989)
Eternity (1988)

Mattsson
War (2005)
Power Games (2003)
Another Dimension (2000)

Vision
On The Edge (2004)
The Best Of (2000)
Till The End of Time (1997)
Lars-Eric Mattsson's Vision (1992)

Condition Red
Condition Red 2 (2004)
Condition Red (2000)

Je hebt van die types binnen de muziekwereld die simpelweg niet stil kunnen zitten. Waar ze de energie vandaan halen mag de spreekwoordelijke ‘Joost’ weten, maar ik heb er bewondering voor.

Een indrukwekkende discografie is hen vaak niet vreemd en daarnaast doen ze ook één en ander voor collega-muzikanten. Lars Eric Mattsson is zo’n type dat past in het rijtje bezige bijen. Naast het runnen van het platenlabel Lion Music maakt hij nog steeds zijn eigen muziek (diverse projecten) en produceert hij het nodige materiaal voor andere bands en artiesten.

Werknemers die 25 jaar ‘aan’ de zaak zijn, krijgen soms een gouden horloge van de werkgever. Althans,  vroeger was dat nog wel eens de gewoonte. Aangezien Mattsson nu eigen baas is, mag hij zichzelf een ander cadeautje geven en dat doet hij in de vorm van dit album. Het complete album “No Surrender” uit 1989, dat in de jaren negentig succesvol was in het metalgekke Japan, heeft Mattson vanaf de basis geremasterd en aangevuld met vijf live-songs.

Wat mag je verwachten van dit album? Voor de kenners van het origineel uit 1989: alles is eigenlijk bij het oude gebleven, al is het geluid op de cd natuurlijk goed opgepoetst. Voor de nieuwkomers en belangstellenden: hardrock met een wervelend gitaargeluid krijg je voorgeschoteld. De basis van dit album wordt gevuld met de vingervlugge riffs en solo’s van Mattsson, met daarbij zijn dun aandoende stem. Alles staat dus in dienst van de gitaarvirtuositeit van de Fin, maar dat wil niet zeggen dat de andere instrumenten verwaarloosd worden. Integendeel, het is allemaal prima verzorgd, al hoor ik liever een  betere zanger dan Mattsson zelf.

Helaas is dat ook het belangrijkste wat ik over het album kan zeggen. De songs zijn niet bijzonder uitgebreid, episch of spannend. Nee, het is allemaal erg degelijk, al had je in de tijdsgeest van de begin jaren negentig kunnen zeggen dat het album meer aandacht had verdiend. Mattsson was in het licht van die tijd een bijzonder begenadigd gitarist/muzikant, en is dat natuurlijk nog steeds. Een bewijs daarvan is “Dreamchild“, zijn laatste album dat hij vorig jaar onder eigen naam heeft uitgebracht.

Derhalve is dit albumgeen miskoop voor de fan, aangezien ook nog vijf live-tracks zijn toegevoegd aan het origineel. De liefhebber van melodieuze gitaarmuziek kan hier simpelweg niet ontevreden mee zijn, Mattsson levert hier een mooi stukje kwaliteitswerk af.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend