Laughing Stock

The Island

Info
Uitgekomen in: 2018 (heruitgave 2020)
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Apollon Records Prog
Website: http://www.laughingstock.no
Tracklist
The Island
That Face (5:41)
Descension (4:09)
Vultures, Bats And Reptiles (11:33)
The Party's Over (3:03)
Canyon Crawlers (6:40)
Fallen Star (2:35)
Who We Are (7:17)
30 Years (7:46)
Bonus track
Return To Darkness (7:24)
Nothing More (5:18)
Håvard Enge: zang, toetsen, fluit
Jan Erik Kirkevold Nilsen: zang, gitaar
Jan Mikael Sorensen: zang, basgitaar, gitaar, toetsen, drums
Sunrise (2019)
The Island (2018)

Dit album wordt gebracht als een nieuwe release van het Noorse Laughing Stock, maar het gaat hier feitelijk om hun debuutalbum dat in 2018 uitkwam en nu opnieuw wordt uitgebracht. Het album “Sunrise” dat in 2019 het licht zag, eindigde in mijn jaarlijstje. Een zalig album met melancholische, dromerige progrock met pop-invloeden.

“The Island” laat een band horen die nog wat op zoek is naar het eigen geluid. Het moge duidelijk dat ze het element sfeer wel heel belangrijk vinden. Dit is dan ook een bijzonder sfeervol plaatje. Die sfeer wordt vooral bepaald door de akoestische gitaar die overal wel opduikt en het warme basspel. Ook de meerstemmige passages dragen bij aan deze ervaring.

That Face is een prettig nummer met sterke zang en zanglijnen die goed beklijven. In de tweede helft schuurt het door de zware riffs wat tegen de progmetal aan, maar blijft de melodische kant het sterkst vertegenwoordigd. Zo laat dit nummer goed horen dat dit trio van meerdere markten thuis is. Het instrumentale Descension doet sterk filmisch aan. Het heeft een mooie opbouw, maar omdat die nergens wordt ingelost gaat het nummer als een nachtkaarsje ook weer uit.

Vultures, Bats And Reptiles zat niet in de digitale download die ik van het label ontving, maar deze track ontdekte ik later via Spotify. En gelukkig maar want het is het beste nummer van het album. De heren kunnen stevig rocken, met gierende gitaren, maar even later ook weer switchen naar een meer akoestisch geluid. Het knappe is dat het nergens gekunsteld aanvoelt.

Maar The Party’s Over en Fallen Star verlopen hetzelfde als Descension, heel sfeervol, maar eigenlijk gebeurt er niets. Het is mooi verpakt, maar bevat geen inhoud. Dat gaat toch tegenstaan. Gelukkig is Who We Are dan wel weer een sterke song. Het zijn vooral de nummers waarop wordt gezongen die het meest blijven hangen.

Al met al is “The Island” een sfeervol werkje dat een aantal erg mooie nummers bevat, maar als geheel te weinig body heeft om te overtuigen. Op het album “Sunrise”, dat ze dus feitelijk na dit album maakte, overtuigt de band veel meer.
Send this to a friend