Alvarado, Leon

Charging The Electric Dream

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Melodic Revolution Records
Website: http://www.leonplaysmusic.com/
Tracklist
Alternate Frequencies (5:51)
Megapolis (7:43)
Space Glitter (4:03)
Orion (5:01)
The Rising Sun (5:17)
The Electric Dream (4:07)
Outside The Dream (5:50)
Leon Alvarado: alle instrumenten
Charging The Electric Dream (2022)
The Future Left Behind (2016)
Music From An Expanded Universe (2014)
Stranger In Strange Places (2010)
Plays Genesis And Other Original Stuff (2008)

De geboren Venezolaanse en thans in de Verenigde Staten woonachtige toetsenist Leon Alvarado is een van de muzikanten die uren doorbrengt in de studio om te werken aan muziek. Bij het uitpluizen van zijn bio werden twee dingen duidelijk. Hij werkte mee aan talloze albums van niet de minsten op aarde (onder andere Rick Wakeman, Bill Bruford, Trey Gunn en Tony Levin), maar ook dat hij veel op de plank deponeerde. Daar komt met zijn vijfde album verandering in, want Alvarado achtte de tijd rijp om zijn plank leeg te ruimen.

Het voorliggende schijfje bestaat namelijk uit materiaal dat Alvarado in de afgelopen decennia componeerde, maar niet eerder uitbracht. Waar hij op eerdere albums gebruik maakte van gasten doet hij alles op dit album zelf. En met dat ‘alles’ bedoel ik toetsenwerk en programmering. Snaren en drums kom je niet tegen. De veelvuldig voorkomende ritmes zijn allemaal geprogrammeerd. “Charging The Electric Dream” is daarom een album dat meer elektronische muziek is dan prog, maar wel in de smaak zal vallen bij liefhebbers van ‘ons’ genre.

De zeven nummers met een totale speelduur van nog geen 38 minuten nemen je mee langs de velden waar Vangelis, Jean-Michel Jarre, Tomita en Tangerine Dream decennialang hun kunsten vertoonden. Dat zijn, zoals in de bijsluiter van de cd staat, ook de belangrijkste inspiratiebronnen van Alvarado. Als ware het de sciencefictionfilm Back To The Future word je regelmatig terug gekatapulteerd naar de vroege jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. In dat opzicht zijn veel nummers dan ook een feest van de herkenning.

Korte tijd na het uitbrengen van dit album publiceerde Alvarado een video met als titel “Outside The Dream” met daaraan gekoppeld een EP met de muziek. De korte versie van Outside The Dream vind je als afsluitend nummer op het hier besproken album.

Spitsvondig is de opvallende hoes. Geheel in lijn met de tijdspanne van de nummers is het portret van Alvarado samengesteld uit zijn paspoortfoto’s van afgelopen decennia. Ondanks de grote tijdspanne tussen de nummers is “Charging The Electric Dream” een consistent album. Het illustreert de klasse van Alvarado.
 

Send this to a friend