Lepiarczyk

40

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: Lepiarczyk | Facebook

 
Tracklist
Secret Land (9:27)
True Story (5:54)
Scratches (6:03)
Feel The Flow (4:47)
Jazz Monday (4:15)
Living Alone (4:10)
Babylon (4:19)
Jerzy Antczak: gitaar
Grzegorz Fieber: drums
Krzysztof Lepiarczyk: toetsen, basgitaar, programmering
Joanna Pawlikowska: zang

Met medewerking van:
Paweł Hebda: slaggitaar op Secret Land
40 (2021)
Album Pieśni (2020)
Jakżeż Ja Się Uspokoję (2017)
Art Therapy (2016)

De Poolse toetsenist Krzysztof Lepiarczyk timmert met allerlei muzikale zijstapjes behoorlijk aan de weg. Dat doet hij naast zijn werk met Loonypark, waarmee hij recent ook al een nieuw album uitbracht. Het album “40” is zijn vierde werk als soloartiest.

Voor dit album maakt hij gebruik van twee collega’s uit Loonypark. Grzegorz Fieber bespeelt de drums en het is Loonypark-zangeres Sabina Godula-Zając die voor alle teksten heeft gezorgd. Als gitarist is – net als op voorgaand werk – Jerzy Antczak (Albion) van de partij. De enige onbekende is zangers Joanna Pawlikowska. Voor alle overige instrumenten tekent Lepiarczyk in eigen persoon. De muziek hier moeten we zoeken in de lichte neo-prog zoals Lepiarczyk die met zijn eigen bandje maakt. De collegabands Albion en Quidam bieden eveneens vergelijkingsmateriaal. Buiten Polen is Landmarq (met Tracy Hitchings) een goede referentie.

Het album gaat van start met het langste nummer, Secret Land. Een prima track met een mooie instrumentale finale. Het zal geen verbazing wekken dat de muziek hoofdzakelijk door de toetsen van Lepiarczyk wordt gedomineerd. Aan de ene kant is dat niet erg, want de man is een prima muzikant. Het is alleen jammer dat de overige instrumenten wat ver achterin de mix staan, waardoor de toetsen wel erg prominent aanwezig zijn. Zelfs de spaarzaam aanwezige gitaarsolo’s worden door de luide toetsen vaak naar de achtergrond gedwongen.

De zang van Pawlikowska is in het Engels en het is duidelijk dat dit niet haar moedertaal is. Het wordt nergens echt storend (ik ken menig Duitser of Italiaan die het veel bonter maakt), maar haar uitspraak leidt soms tot wat verwarring. Zo had ik pas door toen ik het cd-boekje erbij pakte dat het nummer Jasmine Day dus gewoon Jazz Monday heet. Haar wat vlakke zang doet sterk denken aan die van Sara Rinaldi van het Italiaanse Karmamoi. Alleen waar laatstgenoemde haar monotonie sterk in dienst van de muziek weet te plaatsen, zit het Pawlikowska hoofdzakelijk in de weg. In Living Alone is haar zang wel mooi expressief en laat ze zich van haar beste kant horen.

De liefhebbers van de muziek van Lepiarczyk hebben de laatste tijd voldoende te kiezen als het gaat om nieuwe releases. Het vorige soloalbum dateert van vorig jaar en zoals gezegd is er ook net een nieuw album van Loonypark. Dit soloalbum bevat – als je door de kleine productiemissers heen kunt luisteren – een aantal degelijke liedjes, maar is geen echt hoogvlieger. Maar geen nood, er is momenteel van deze muzikant genoeg om van te kiezen.

Send this to a friend